Chytrá domácnost | Google Asistent | CES 2020

Google Assistent získá spoustu novinek pro chytrou domácnost a naučí se číst stránky. I česky!

Na CESu v Las Vegas se to množí chytrými zařízeními, které v sobě integrují podporu jednoho, či druhého hlasového asistenta. Google tak přispěchal s náloží novinek pro vlastního pomocníka, kterých se dočkáme v letošním roce.

Google Asistent funguje již řádku let a neustále se vylepšuje, stále mu ale k dokonalosti chybí poměrně hodně. Google se letos zaměří na vylepšování hlavně celého ekosystému chytré domácnosti.

Snadnější párování služeb a zařízení

Jednou z novinek bude snadnější nastavování nových zařízení. Jakmile si totiž zakoupíte některé chytré zařízení, např. Philips Hue či Xiaomi Yeelight, musíte jej nastavit přes dedikovanou aplikaci od výrobce a až následně přidat účet do aplikace Google Home.

Nově tomu ale půjde Google naproti a v momentě, kdy si nastavíte takto nové zařízení, vybídne vás k propojení ihned po otevření aplikace Google Home (pokud ji máte nainstalovanou). Odpadá tak složité hledání, kde se jednotlivé služby propojují.

Velkou novinkou také bude možnost naplánování akcí – budete tak moci konečně říci „Hey Google, zapni světla v 6 hodin“. To doposud překvapivě nebylo možné. Plánované akce budou dostupné v průběhu roku, snadnější párování v Google Home aplikaci je dostupné pro některé uživatele již nyní.

Sdílené poznámky i kontakty

Vylepšení se dočká i řada Nest Hub (dříve Home Hub). Chytré displeje od Googlu získají možnost vytvářet jednoduché poznámky či štítky. již tak nebudete muset lepit lístky na ledničku, abyste zanechali vzkaz ostatním členům domácnosti. Všechny připnuté poznámky jsou viditelné přímo z domovské obrazovky včetně toho, který člen domácnosti je přidal.

d0ac9309-0b6e-47e1-b866-da8e82984355 
Home Hub se naučí sdílené lístky s poznámkami.

Novinka je rychlá volba s kontakty, kterým můžete jedním kliknutím zavolat. Hovor probíhá, jako vždy u zařízení Nest, skrze Google Duo a lze jej vyvolat buď tapnutím na osobu na domovské stránce, či hlasovým příkazem. Výhodou je, že zavolat vybraným kontaktům může kdokoliv, ne jen spárovaný majitel Google účtu.

Obě funkce prozatím nejsou dostupné a Gogle je uvolní v průběhu tohoto roku.

Hlasité předčítání ve 42 jazycích včetně češtiny

Na Androidu se uživatelé dočkají šikovné funkce hlasitého předčítání. Ta přitom funguje velmi jednoduše – stačí si otevřít webovou stránku v Chromu či jiné aplikaci, spustit Asistenta a příkazem „read it“ spustit předčítání. Stránka se zobrazí v novém okně, kde si můžete zvolit rychlost či jazyk.

Těch je na výběr 42 a nechybí zde čeština! Stále ale platí, že na samotného Asistenta česky mluvit nemůžete. Po spuštění si sám posouvá stránkou a čte. Google se zde přitom chlubí, že využil nové modely pro hlas a ten by měl tak znít přirozeněji a příjemněji pro delší poslech. na ověření si ale budeme muset ještě chvíli počkat.

Diskuze (11) Další článek: Co je to tularémie? Infekční choroba zvířat, kterou se může nakazit i člověk

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,