Google Apps není pouze Gmail na vlastní doméně

Google Apps dnes nenabízí pouze Gmail na vlastní doméně, ale i spoustu dalších aplikací včetně Moderatoru nebo programů, které si sami naprogramujete v Google App Engine.
Kapitoly článku

Pokud povolíte v nastavení Apps experimentální funkce (jak na to, se dozvíte v boxíku v první kapitole), budete moci na bezplatném Apps používat Gmail, Dokumenty, Kalendář, vlastní úvodní stránku ve stylu iGoogle, Chat včetně Google Talk, libovolné množství jednoduchých statických stránek vytvořených pomocí jednoduchého WYSIWYG editoru i kompletní prezentaci pomocí redakčního systému Sites. Na své aplikace v Apps se dostanete i přes mobil a poslední aplikací, která je v současné chvíli ve stádiu betaverze, je samostatná aplikace pro správu kontaktů – jednoduchý adresář.

apps sluzby.png  apps services.png
Základní nabídka aplikací pro Apps a možnost připojení dalších

V horní části nicméně objevíte i volbu „Add more services“, pomocí které můžete libovolně rozšiřovat portfolio aplikací, které budete spouštět na své doméně. Použít můžete některé aplikace z Google Labs pro Apps, aplikace třetích stran a programy z aplikačního hostingu Google App Engine.

Google Labs aplikace pro Apps

Short Links

Pro všechny aplikace v Apps můžete pomocí parametru CNAME u svého doménového registrátora nastavit alias. Pomocí MX záznamu tedy můžete používat Gmail třeba v podobě pepik@novak.cz, CNAME pak slouží k tomu, abyste mohli na jeho webové prostředí přistupovat třeba z adresy posta.novak.cz. Gmail je jedna z aplikací Apps, pro ty ostatní platí stejné pravidlo – i pro Labs aplikaci Short Links, která může běžet třeba na adrese kratkeadresy.novak.cz. Jedná se vlastně o klasický zkracovač odkazů, takže pokud si třeba ve své webové kanceláří Dokumenty vytvoříte „excelovskou“ tabulku, která bude mít pro veřejné sdílení poměrně dlouhou adresu, v Short Links si můžete vytvořit jednoduchou adresu kratkeadresy.novak.cz/mojetabulka.

short links.png
Short Links v praxi

Google Moderator

Další aplikací, o které jsme už na Živě psali a mohli jste si ji v několika případech u nás i rovnou vyzkoušet, je Google Moderator. Je to jakýsi hromadný brainstorming – zcela nová podoba anket. V klasické anketě máte na výběr z několika možností, v Google Moderatoru můžete vytvářet své vlastní odpovědi a ostatní pro ně mohou hlasovat. Typickým příkladem pak může být dotazník, co by se mělo změnit na Živě. Vy budete vkládat nápady a ostatní pro ně budou hlasovat. I Google Moderator lze provozovat na vlastní doméně, je to totiž další aplikace z balíku Google Labs pro balík Apps.

moderator.png
Interaktivní anketa/dotazník/brainstorming Moderator

Google App Engine

Vedle dalších aplikací a programů partnerů, které už mohou být komerční, případně se orientují čistě na byznys klientelu, můžete v Apps dokonce psát i své vlastní programy. Loni v létě totiž Google představil aplikační hosting App Engine.

Ten je dnes k dispozici zdarma, a pokud vám nestačí jeho parametry, můžete si je za úplatu rozšířit. V květnu se však výrazně změní pravidla a Google App Engine začne své uživatele tlačit k tomu, aby si hosting začali platit. I v takovém případě ale autoři slibují, že aplikace, která disponuje návštěvností do pěti milionů zobrazených stránek měsíčně, by se měla i nadále vlézt do bezplatného limitu. To je pro začátek docela slušné, nemyslíte?

Co je App Engine

Dobře, co je tedy vlastně App Engine? Svým způsobem je to téměř to samé jako každý jiný webhosting, kde lze psát PHP skripty, Java servlety, JSP, ASP a další aplikace, ale s určitými omezeními, rovnou tedy zapomeňte třeba na FTP přístup.

App Engine v současné době používá jazyk Python, nově také ve zkušebním provozu Javu a speciální framework od Googlu. Namísto relační databáze ve stylu MySQL tu najdete systém BigTable a App Engine se nakonec liší i v tom, že nabízí poměrně slušný výkon, je totiž docela velký rozdíl, pokud hostujete u průměrně české služby se stokorunovým paušálem a s několika servery v telehousu, nebo v datovém centru Googlu.

Ukázka Hello World aplikace v Pythonu a Google App Engine

Aplikace v rámci služby App Engine se implicitně hostují na doméně appspot.com, kde najdete dokonce jejich veřejnou galerii, pokud ale máte vlastní Apps balík na své doméně, můžete s ním aplikaci propojit a budete s ní pak moci pracovat podobně jako třeba s Gmailem, Dokumenty aj. Ostatně i výše zmíněný Moderator nebo Short Links je naprogramovaný právě v Pythonu pro App Engine a ukazuje tak možnosti tohoto systému.

Google App Engine by vydal na několik samostatných kapitol. Jen co se tedy koncem května změní pravidla bezplatného hostingu, přineseme plnohodnotnou recenzi, srovnání s konkurencí a úvod pro programátory v rámci našeho seriálu „Staňte se programátorem“.

Google App Engine v současné době podporuje jazyky Python a Javu, pro kterou je k dispozici celkem luxusní a opět bezplatné vývojové prostředí Eclipse s doplňkem od Googlu, vývoj je tedy poměrně snadný – samozřejmě pokud vám není Java cizí. Složité nakonec není ani Google API, práce s poměrně exotickou databází BigTable a dalšími funkcemi App Enginu.

Ukázka experimentálního programování v Javě a Google App Engine

Google se netají tím, že by rád do budoucna zpřístupnil i další programovací jazyky, bude tedy velmi zajímavé sledovat, kdy se dočkáme třeba velmi jednoduchého a stravitelného PHP. Pokud se to Googlu podaří, zájemci získají výkonnostně poměrně luxusní hosting pro „webkodérské masy“.

Vzhledem k tomu, že se Google chlubí tím, že si App Engine může porozumět prakticky s jakýmkoliv jazykem, je to doufejme pouze otázka času.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,