Pirátství

Google, Apple, Amazon a další firmy čelí obvinění z úmyslného prodeje pirátské hudby

Na Apple, Amazon, Microsoft, Google, Pandoru a další velké technologické firmy míří rozsáhlá žaloba, ve které pozůstalí po americkém skladateli Haroldu Arlenovi viní společnosti z úmyslného prodeje pirátských verzí jeho písní a alb. V dokumentu doslova píší, že firmy se účastnily „masivní pirátské operace“. 

Na žalobu jako první upozornil časopis Forbes. Společnosti měly prodávat přes 6000 pirátských písní, které Arlen složil nebo k nim vlastní práva jeho pozůstalí a podstatná část z nich má být stále dohledatelná v jejich obchodech a streamovacích službách. 

Nemusí být jediný

Žaloba tvrdí, že všechny zmíněné společnosti dobře věděly, že prodávají a streamují pirátské verze, ale neřešily to. Podle ní jim to muselo být jasné proto, že je prodávaly za výrazně nižší cenu než autorizovaní hudební prodejci a často bylo dokonce v obchodech vidět, že alba jsou upravená, aby z nich bylo odstraněno logo. 

Za to všechno současní majitelé práv Harolda Arlena požadují, aby firmy urychleně pirátskou hudbu přestaly prodávat a náhradu škod ve výši 4,5 milionů dolarů (cca 103 milionů korun). 

Pro firmy jako Apple, Google nebo Microsoft jsou takové peníze drobné a i kdyby soud prohrály, výrazně je to nezasáhne. Mohlo by to ovšem vytvořit precedens a další autoři by se mohli začít ozývat a požadovat odškodnění. Pokud se pirátská hudba Arlena v obchodech opravdu objevuje, dost možná se zde objevují i nelegální díla dalších hudebníku. 

Harold Arlen byl americký skladatel, který se proslavil především muzikou pro hollywodské filmy a divatelní hry na Broadway. Složil mimo jiné píseň Over The Rainbow, která se objevila ve filmu Čaroděj ze země Oz a kterou hudební asociace Recording Industry Association of America vyhlásila nejlepší skladbou 20. století. Arlen za ni obdržel Oscara.

Diskuze (32) Další článek: Poslední kumulativní aktualizace Windows 10 způsobuje řadu problémů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,