GNU GPL poprvé před soudem

Diskuze čtenářů k článku

Petr J.  |  04. 03. 2002 12:44

OBECNOU VEŘEJNOU LICENCI GNU pro Českou republiku můžete najít tady
http://www.zastudena.cz/display.php3?id=62 plus související článek

Nutné změny v Obecné veřejné licenci GNU


Nevím jestli tyto adresy už někdo nademnou zmiňoval, ale myslím že ne, a kdyby ano, tak opakování je matka moudrosti :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  04. 03. 2002 16:37

V soucasnosti, kdy sami tvurci teto ceske verze nevidi zadny vazny duvod, proc nepouzivat original, bych opravdu doporucoval pouzivat ten original. Sice je ta ceska stale prehlednejsi a mene clenena, ale na mezinarodni urovni tim zase muzete zpusobit slusny zmatek a u svobodneho software vetsinou o mezinarodni vyvoj a mezinarodni pouzivani jde.
Upozornuji, ze tato licence NENI oficialni licenci projektu GNU.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  04. 03. 2002 21:16

pro Hynek Hanke

Možná není "oficiální" licencí projektu GNU, ale je dělalaná v souladu s českým právním řádem, proto kdybych udělal nějáký soft k používání v ČR použiji tuto licenci - nepotřebuji používat anglickou. (případně k projektu přidám obě - nevidím v tom problém - pro ČR platí GNU/GPL_CZ a pro ostatní státy GNU/GPL originál)

Možná že není "oficiální" ale v hlavičce má napsáno
"... Copyright (c) 1989, 1991 Free Software Foundation, Inc. 675 Mass Ave, Cambridge, MA 02139, USA a Občanské sdružení Zastudena.cz. Překlad a úpravy provedené za účelem harmonizace s právním řádem ČR provedlo po dohodě občanské sdružení Zastudena.cz ..."
Z toho vyvozuji, že to s FSF konzultovali.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  04. 03. 2002 21:27

Ještě dodatek - česká GPL (ta verze co je na zastudena.cz) má proti anglické jednu nespornou, obrovskou výhodu - SROZUMITELNOST pro čechy!!
Jestliže vím že se software bude používat převážně v ČR pak bych ji jednoznačně preferoval.

Na našem webu (jede na PhpNuke cz) jsem dal vedle odkazu na originální GPL licenci i pomocný odkaz právě na tuto na její českou verzi - ne každý totiž umí anglicky a ne každý kdo umí anglicky se vyzná v právní hatmatilce.
Takhle aspoň mají lidi možnost srozumitelně a čitelně v češtině zjistit o co vůbec v GPL licenci jde a jak funguje. Je to lepší než pouhý překlad originální GNU licence - je to licence dělaná v češtině pro ČR - překlady totiž často deformují původní anglický právní význam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  04. 03. 2002 21:47

Ano, to je duvod, proc ma i dnes ceska GPL obrovsky smysl. Je take lepe clenena a je prehlednejsi. A to nejde jen o GPL, ale vubec o cinnost obcanskeho sdruzeni Zastudena, ktere v tomto oboru vykonava velky kus prace.
Ja jsem pro pouziti ceske verze GPL jako referencniho neoficialniho prekladu. Takto je podle mne jeji uzitecnost nejvetsi (a to rozhodne ne mala).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  04. 03. 2002 21:39

Sam jsem byl jednim z lidi, kteri se ji do FSF snazili protlacit jako oficialni licenci a bohuzel, nepovedlo se. Nutno poznamenat, ze uz jsem se o to snazil ponekud opozdene, ale narazil jsem na to same. FSF tvrdi, ze na to nema cas, penize apod. proverovat dalsi licenci a vubec, ze nikdy nemeli s vymahanim GPL potize.

Pokud jde o cesky projekt, ktery zustane ceskym, nic proti tomu nemam. Pokud mirite ale mezinarodne, vasi zahranicni kolegove by mohli byt trosku zmateni. Osobne to vsak nepovazuji za nejaky zasadni problem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  04. 03. 2002 21:48

"... Pokud mirite ale mezinarodne, vasi zahranicni kolegove by mohli byt trosku zmateni. ..." Ať se snaží, nikdo nemá na růžích ustláno :o)

Já taky musím číst licence v angličtině - GPL, Borlandí licence u Kylixu, Licence k OpenOffice, NetBeans atd ...
Tak ať si oni počtou česky :o)

Na věci to koneckonců nic nemění jak v angličtině, tak v češtině je to GPL, tak co :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  04. 03. 2002 22:33

Tak ted v tom mam zmatek. Nevim, zda myslite GPL CZ ci cesky preklad GPL. Ovsem ani jedna nema pravni platnost te originalni GPL.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  04. 03. 2002 23:04

pro Hynek Hanke
myslím samozřejmě GPL CZ :o)

ad "nemají právní platnost" no, že překlad GPL do češtiny nemá právní platnost, to je jasné, ale o GPL CZ bych si to nedovolil tvrdit, je to licence dělaná právníky, která umožňuje softwaru být GPL v českých podmínkách - já osobně bych věřil pro ČR spíš jí, než anglickému originálu. Jsem laik, a jako takový bych dal přednost GPL CZ, co já vím, co je všechno skryto v právních obratech Amerického právního systému? Takhle mám jistotu (s GPL CZ) že to co udělám jako GPL bude )aspoň v ČR určitě) skutečně jako GPL distribuováno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Free Software  |  03. 03. 2002 23:11

GPL licence má stejný problém jako všechny separátní ustanovení, zahrnující Disclosure Agreement - je nevymahatelná, ale nejen právně (de-jure), nýbrž (a to především) defacto. Jinak v jejím respektování nevidím zásadní problém - když někdo chce za svůj software pohlednici - a já mu ji nepošlu, neporuším tím licenci, ale dohodu s konkrétním autorem. Ten mě však žalovat nemůže, protože dohoda nemá právní rámec (mohu např. tvrdit, že jsem jeho software získal v rámci nějaký kolekce utilit z již zaniklé web-site bez licenčního ustanovení, atp.).. Kromě toho se samotná GPL nemá žádný právní rámec nějaké centrálně udržované sbírky zákonů, vyskytuje se v různě pozměnněných a doplněných verzích jako dodatek vzájmně si často odporujících "licenčních" ustanovení v konkrétních distribucích (ketré jsou často licenčně roztříštěné - dtto např. FreeBSD distribuce).

U rozsáhlejších projektů nelze lze prakticky dokázat, že žádná část jeho zdrojáku NEPOCHÁZÍ z GPL zdroje, resp. (jde-li o Closed Source, lze to prokázat jedině čistě náhodou, anebo porušením dalšího "licenčního" ujednání diasembly a reverse engineering). Než takovéhle licence, to pak raději žádná (public domain) - kromě toho je BSD-like licence opravdu volnější a tudíž svobodnější (nutí mě k méně věcem a současně mi umožňuje více) - to je bez debaty. GPL prostě nemůže nahražovat autorské nebo dokonce patentové právo - právnicí by byli sami proti sobě, kdyby respektovali systém, který na ně ničím nepříspívá a v podstatě jejich normativy obchází. Stejně tak bych si vývoj aplikačního software nepletl s "vědeckým výzkumem", kterým se zastánci OpenSource tak rádi ohánějí - cílem základního výzkumu není vývoj spotřebního software pro koncové použití.

Toho, že by se OpenSource šířilo jako mor se nebojím - je tu celá řada ekonomickejch i technologickejch důvodů, kvůli kterým se jeho šíření bude udržovat v přijatelných mezích - a ClosedSource nikdy ekonomicky konkurovat nebude (pokud se nebavíme o konkurování cenou, ale i Closed Source může být distribuován zdarma se zachováním všech výhod pro jeho výrobce - takže je to jiný případ). Praxe zná řadu případů, kdy potenciálně komerčně zajímavej software změnil přes noc distribuční model (Caldera Linux jako příklad) - a bylo vymalováno.

Jedinou výjimku může být oblast nějak spojená se security - kde je transparentnost OpenSource přímým doplňkem kvalitativních hledisek. Tady se bojím, že transparence zdrojového kódu software z něj apriori bezpečný neudělá - pokud mají např. produkty Microsoftu v současné době problémy se security, tak je to jen proto, že skutečně děravé jsou (s přihlédnutím k záběru svého nasazení a šíři funkcionality) a není důvod, proč je neučinit bezpečnější - např. dokonalejším návrhem architektury. Pokud jde o šíře používaný software, má k zdrojovému kódu současně i větší počet lidí, kteří si nalezené chyby s chutí nechají pro sebe, aby je sami zneužili. V důsledku toho systémy se špičkovými požadavky na utajení využívají všech dostupných vrstev zabezpečení, zahrnující v to i lidský faktor, čili zkrátka a dobře klasické utajení Closed Source, omezení vývozu šifry atd.

Špičkový software s nejvyššími nároky, technologickým náskokem a vedoucím postavením na trhu zkrátka nikdy OpenSource nebude - protože by se tím jeho výrobci negovaly náklady vložené do jeho vývoje. Současné do jisté míry výjimečné "postavení" OpenSource souvisí se současnou krizí IT průmyslu jako takového a sníženou poptávkou po software, který nesplňuje kvalitativní parametry software špičkového - ovladatelnost a propracovanost uživatelského rozhraní v to počítaje. Zveřejňování zdrojového kódu v širší míře by vedlo k dalšímu stírání rozdílů mezi konkurencí, protože by se přestalo vyplácet do vývoje OpenSource investovat (a v konečném důsledku ke zpomalení dynamiky vývoje software jako takového). Vždyť pokud by se měl software živit zisky z distribuce a uživatelské podpory, bude vyvíjen tak, aby tu podporu skutečně podporoval - jako volný slepenec utilit (žádný konkrétní software raději nejmenuji). To vidím jako trend, který ve skutečnosti zájmy koncového zákazníka poškozuje. Dále, pokud se bude v rámci jedné distribuce striktně oddělovat OpenSource základ a ClosedSource dodělávky, povede to k umělému roztříštění knihoven a zdrojáků a v konečném důsledku k nestabilnímu slepenci vzájemně nepodporovaných komponent.

Zveřejnění zdrojáku je v dnešní době víceméně marketingovým trikem, používaným i komerčními firmami které jinak s OpenSource nic společného ani vzdáleně nemají (SUN, IBM, Oracle) a je vydáváno jako jakási přidaná fíčura navíc. V reálných případech je ovšem její reálná hodnota více než sporná, protože rozsah a složitost software jde nad rámec možností koncového uživatele. V neposlední řádě tato zdánlivá výhoda koliduje s dalším obchodním modelelm, kterej je s OpenSource úzce spojován - totiž generování zisků výlučně z distribuce a ze supportu software. Pochybuju, že někdo bude ochoten (resp. v přijatelné cenové rovině) schopen supportovat software, kterej si bude moci zákazník pod jeho rukama svévolně upravovat - v tom případě jdou obě teze proti sobě - v ekonomické zóně platí buďto jedna, nebo druhá. A volně nabízený software nebo služby ekonomiku v postatě neovlivňuje, nýbrž se stává marketingovou bublinou (o čemž se přesvědčila řada DOT firem). Prodělečný byznys zkrátka není byznys.

Pokud se na to podíváme blíže, je z ryze praktických důvodů (koordinace a defragmentace projektů) většina OpenSource de-facto Shared Source a koncový uživatel má na jeho vývoj minimální vliv - v podstatě se podílí jen na jeho testování a vlastní způsob, jakým jsou jeho podněty řešeny minimálně závisí na jeho přání (viz třeba spory o další osud vývoje "OpenSource" Linux kernelu). Jenže systém public testů na uživatelích má propracovanej i komerční model - ke všeobecný spokojenosti: uživatel dostane nové fíčury dřív k dispozici za cenu vystavení se rizikům škod z používání neprověřeného software. Nevidím důvod kvůli takovým relativním "výhodám" přecházet paušálně na OpenSource model.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  03. 03. 2002 23:48

Prosimvas, pokolikate uz tu pisu, ze GPL neni licence k uzivani, ale licence k distribuci? No tak to nekdo dostane bez licence a co? Vam to vadi? Me ne. Muze si ji nahrat od kamarada, nebo si o ni nekomu napsat, treba primo do Bostonu. Ale on licenci potrebuje JEN a POUZE na dalsi distribuci, jinak si muze vesele zit bez licence.
A ze budete distribuovat a odvolavat se na to, ze jste nemel licenci? Delate si legraci? Vzdyt to by delal jen sebevrah. Rikal by jste tim asi toto: ,,delal jsem neco, co je zakazano, uplne bez dovoleni''. Vy mate zakazano software kopirovat a jen a pouze GPL vam to muze u ji kryteho software dovolit.

Logiku zbytku argumentu necham na posouzeni ctenare. Obavam se, ze jsou uplne mimo tema clanku, a nechci zde zas rozpoutavat flamewar. Anonymni autor, ktery napise pet obrazovek textu budi spis dojem tiskoveho oddeleni nejake spolecnosti, nez seriozniho zajemce o diskuzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Free Software  |  04. 03. 2002 16:28

Co se týče samotné povahy soudního sporu MySQL AB a Progress Software, domnívám se, že přinejmenším z české verze GPL dostatečně zřejmě (odst. 7b čl. 3 GPL CZ) vyplývá, že distribuce programu založeného na GPL NEMUSÍ být doprovázená zdrojovým kódem, pouze NABÍDKOU (???) na jeho (pozdější ???) získání v ceně do výše ceny strojově čitelného média (???) použitého k distribuci zdrojáku. Neříká se zde nic o tom, že tato nabídka musí být doložitelná, resp. relevantní ke aktuální situaci, ergo platná i po vyčerpání skladových zásob a dalších zásahů vyšší moci, že se nemůže vztahovat do libovolně vzdálené budoucnosti (příklad Progress Software), že toto médium nemůže být kupř. magnetooptický disk čitelný pouze na HW firmy XY a/nebo ručně hlazený křídový papír zpracovatelný pomocí OCR v ceně 150 Kč za arch a podobné vopičky. Tak jak je GPL stavěna MySQL AB pravděpodobně svůj soudní spor prohraje, pokud je US verze GPL postavena stejně vágně, jako ta česká.

Pokud není (a že se liší docela určite, je patrné mj. z dodatků k české verzi GPL), pak jde o otázku právní relevance smlouvy existujících ve více verzích navzájem se doplňujících. Fakticky by pak měla platit znění, která je přiložena k aktuálnímu programu (odkaz na verzi (byť veřejně) dostupnou pouze v elektronické verzi nestačí) a pokud toto je v byť jen jediném bodě v rozporu s zákonnými ustanoveními v zemi nabyvatele nebo poskytovatele licence, pak je neplatné jako celek. Podotýkám, že EULA na tom není nijak lépe a její porušení není podnětem k zahájení trestního stíhání ve věci trestní zodpovědnosti z porušení práv k užívání produktu, ale výhradně autorského práva, popř. ustanovení obchodního zákoníku. Právní relevance Vámi neparafovaných papírů s hologramy je stejně nízká, jako textů, kolujících v mnoha verzích po internetu a přikládaných k programu. Program bez uvedení licenčního prohlášení autora na internetu představuje publikování obecně známých zkutečností v neurčeném čase a místě původu a pokus o jeho dodatečnou autorskou ochranu se rovná pokusu o patentování kola (de-jure možné, avšak de-facto nerelevantní a tedy právně nevymahatelné).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  03. 03. 2002 23:51

Jinak GPL je jiz uspene vymahana pres 15 let, stejne tak k tomu doslo i v pripadu zminenem v clanku, jaky je problem s timto?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Free Software  |  04. 03. 2002 02:54

Zdravím,

to že někdo dostane software bez licence mi nevadí ani v nejmenším - proč by také mělo? Licenční ujednání jako takové ovšem nemá právní statut, protože (kromě jiného) nevymezuje rozsah postihu - je to jen právní rámec proto, aby obvinění bylo vůbec možné vznést. Pokud necháte bez jakékoliv další informace kus zdrojového kódu na internetu, chtěl bych vidět, jakým způsobem by jste hodlal dodatečně vznášet a uplatňovat autorská práva.

Autor/výrobce software vás nemůže postihovat za nedodržení licenčního ujednání - ať už je to Microsoft, nebo Franta z HorníDolní. Může vznést podnět k trestnímu stíhání pro porušení autorského práva platného v té které zemi a dále s vámi vést soudní spor za náhradu škody či ušlého zisku (a to jen v případě, že jeho software šíříte dále - dokázat, že by jste si software stejně koupil by se mu asi nepodařilo...;) - a to je asi tak všechno. To je také důvod, proč GPL nebyla zatím soudně vymáháno. Např. EULA Microsoftu výslovně uvádí, že je zakázano jakýmkoliv způsobem provádět reverzní engineering jeho produktů - přesto v případě Starrofficce je veřejně známo, že k formátu Wordu došla právě tímto způsobem. Tak vypadá vymahatelnost licenčního ujednání v praxi. Jinak s tím, že GPL vymezuje distribuční model - nikoliv způsob užívání klidně souhlasím - o tom ale řeč z mojí strany nepadla - ani jsem to doufán ani nijak nezpochybňoval.

btw Proč se domníváte, že se můj příspěvek netýká tématu? Od A-Z se věnuje OpenSource a jeho právní opodstatněnosti a vymahatelnosti. Pokud obsahuje sporné body, je to snad naopak pro další diskusi (a Vaše honoráře z traffic) jen užitečné.

Pokud ale neobsahuje, měl by jste být aspoň rád, že se konečně někdo dopustil objektivní pravdy, ze které mohou čerpat celé následující generace...;) Vždyť to je konečně cíl každé dialekticky vedené debaty - no ne ? Jak vidíte - v obou případech jde o čistý zisk.

A co se mého vztahu ke vlastnictví duševního vlastnictví obsažené ve zdrojových kódech týče - ne, opravdu nejsem komunista. Z historie je doloženo, že všechny režimy, které s ním nakládaly neuváženě ekonomicky dříve či později zkolabovaly. A důvod? Ztráta individuální motivace a ztráta zodpovědnosti za kvalitu ("software se bude živit podorou u zákazníka"). Opravdu jen velice těžko by jste mi mohl vmanipulovat myšlenku, že popíráním právní závažnosti GPL neguje implicitní právo autora na ochranu jeho duševního vlastnictví. GPL je totiž stavěná tak, že jej velice důmyslnou metodou devastuje.

Duševní vlastnictví má totiž oproti hmotnému vlastnictví jeden závažný rozdíl - jakmile se ho jednou vzdáte (ve prospěch jiného subjektu či celé veřejnosti), už nikdy vám nemůže být navráceno zpět. Proto budu za všech okolností vystupovat proti pseudohumanistickým trendům, ke kterým se GPL proklamativně hlásí - protože je ve své podstatě neguje.

Jako koncový zákazník nemám zájem na tom, aby zdrojový kód software, který jsem zakoupil mohl využívat kdokoliv za podmínek tak formálně definovaných, jako je GPL (odkdy je staticky linkovaný zdroják software můj - když se změní tří řádky v headeru? nebo jen dvě? a kdo to posoudí?) Proto raději svoje peníze svěřím přímo výrobci sofware, než jeho distributorům. Je pozoruhodné, jak skutečnost, že peníze z produkce nekončí u autorů (na což se v případě distribuce multimédií hlasitě poukazuje), je ze strany příznivců téhož tábora propagováno jako pokroková idea: všechny peníze distributorům..... Tak tady něco smrdí - nemyslíte ???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  04. 03. 2002 17:32

Prosimvas, muzete definovat termin ,,dusevni vlastnictvi''? Zrejme mluvite o copyrightech. A GPL opravdu popira stavajici copyrightovy system, je to duvod jeji existence. Kdyby neexistovalo copyrightove pravo, zadna GPL by neexistovala. Rikat, ze pokud se rozhodnu dat vysledek sve prace ostatni a nebudu je nijak omezovat skodi spolecnosti je zvlastni, ale je to moje rozhodnuti, neukladat omezeni. Zda mate vubec pravo *ukladat omezeni*, o tom bych zase diskutoval ja.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
a(na)rch386  |  04. 03. 2002 14:46

Dle meho skromneho nazoru je GPL vyborna myslenka, mozna idealisticka, ale krasna.
Software napsany pod GPL ma slouzit primarne ke svemu ukolu a teprve az potom pro
generovani financniho zisku, vzdyt lze prece napsat GPL software a prodat ho zakaznikovi
i se zdrojaky. Ovsem najdou se lidi, kteri by si chteli na cizim peri, ktere je treba
i zadarmo, namastit vlastni kapsu a GPL jim v tom zabrani.
Nedosti na tom, zacina vznikat i hudba a literatura podle GPL.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Free Software  |  04. 03. 2002 16:44

Krása je do znančné míry subjektivní pocit, idealismus teorie však znamená, že nemá teoretickou oporu v objektivních zákonitostech reálného světa a je v důsledku toho škodlivá - a tdy špatná. Stejně jako může někomu připadat myšlenka komunismu krásná, byť utopistická, stejné označení lze použít pro GPL v okamžiku, kdy jeho ideové zásady zpaušalizujeme.

Něco jako primární účel v případě software (a libovolného jiného produktu lidské činnosti, šířeného jako komodita) nexistuje - podmínka zisku je svázaná s ekonomickými zákonitostmi průmyslového odvětví jako celku.

Šíření hudby a literatury pod GPL mi z praktického hlediska nevadí, pokud nezahrnuje šíření technologického know-how, obsahující investice do vývoje. Praxe tu předběhla GPL už dávno - to hodláte šířit pod GPL jsou nahrávky, nikoliv partitury. Stejně tak šíření literatury pod GPL zjevně nezahrnuje např. povinnost šíření dokumentačních zdrojů, jako je tomu dávno zvykem v oblasti vědecké publikační činnosti. Evidentně jde tudíž o zcela jiný problém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  04. 03. 2002 17:27

U umeni je to pomerne jednoduche. To mi jiz pripada zajimavejsi treba otazka dokumentace ke svobodnemu software a s tim souvisejici GNU FDL.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Free Software  |  04. 03. 2002 15:07

Dovolím sí Vás citovat: Hynek Hanke [3. 3. 21:13] Nejsem si jist, jestli vam nekdo nerekl jeden z mytu o GPL. Vy nemusite program pod GPL zverejnit, nikdo vas nemuze nutit, abyste nekomu dal program pod GPL. Vy ho date/prodate komu chcete a tomuto cloveku, JEN JEMU, jste povinen dat zdrojove kody a zminene svobody.

Dovolím si nesouhlasit. Součástí GPL je výslovné ustanovení (Čl. 3 odst 3b) , které je s Vaším prohlášením v přímém rozporu a tvrdí:

....Musíte umožnit, aby jakékoliv vámi zveřejněné dílo či rozšiřované dílo, které obsahuje zcela nebo jen zčásti Program nebo jakoukoli jeho část, popřípadě je z Programu nebo jeho části odvozeno, mohlo být jako celek bezplatně poskytnuto každé třetí osobě v souladu s ustanoveními této licence....

a dále :

...Můžete rozmnožovat a rozšiřovat Program nebo dílo na něm založené v souladu s touto licenční smlouvou, pokud ...

...doprovodíte je písemnou nabídkou nejméně na tři roky, podle níž poskytnete jakékoli třetí straně, za poplatek nepřevyšující vaše výdaje vynaložené na fyzickou výrobu zdrojové distribuce, kompletní strojově čitelnou kopii odpovídající zdrojovému kódu, jenž musí být šířen v souladu s touto licenční smlouvou na médiu běžně používaném pro výměnu programového vybavení...

Čili jakákoliv další dohoda ze strany původce nebo nabyvatele software, omezující šíření programového vybavení je ve své podstatě porušení některého z výše zmíněných ustanovení GPL, na což se vztahuje Čl. 5 Odst 1 GPL :

...Nesmíte rozmnožovat, modifikovat, poskytovat sublicence anebo šířit Program jiným způsobem než výslovně uvedeným v této licenci. Jakýkoli jiný pokus o rozmnožování, modifikování, poskytnutí podlicence anebo šíření Programu je neplatný a automaticky ukončí vaše práva daná touto licencí....

Toto ustanovení je ještě explicite ze strany poskytovatele software zformulováno odstavcem 3 čl. 5 GPL

...Nesmíte klást žádné překážky výkonu zde zaručených příjemcových práv....

(jako výrovce nesmíte klást svému zákazníkovi žádná omezení co do volného šíření a manipulace s nabytým sofware, jehož součástí je kód GPL):


Čili zde není východiska. Pokud do svého projektu zahrnu byť jen fragment pocházející ze zdroje chráněného GPL, musím jej CELY učinit dostupným NEJEN pro mého zákazníka, ale pro celou veřejnost. JAKÉKOLIV další omezení distribuce ze strany původce (autora, výrobce) či nabyvatele programu (jeho zákazníka) může být klasifikováno jako podlicence, nebo modifikace GPL, mající za následek porušení GPL. Formulace GPL je obratná, nicméně v tomto bodě vcelku jednoznačná.

Je vcelku paradox, že formulace GPL je zároveň nepřesná v bodě, že podmínka Čl. 3 odst 3b se vztahuje na UPRAVENÉ části zdrojového kódu. Pokud do zdrojáků NEZASÁHNETE, pak jediné, na co se GPL vztahuje je Čl. 3 odst 1: čili povinnosti vymezené body a), b), c). Celý zbytek ustanovení Čl. 3) je k tomuto případu irrelevantí. Jinými slovy to znamená, že pokud do svého zdrojáku zakompilujete GPL kód bez JAKÉKOLIV změny, NEVZTAHUJE se na vás povinnost vaše zdrojové kódy zveřejnit (což je celkem švanda) - pouze jej musíte doprovodit licenčními ustanoveními. Jakmile to však uděláte změnou jediného bajtu, pak jej musíte nabídnout i se zdrojákem ke zveřejnění po dobu tří let a všechna další dodatečná omezení z tohoto pravidla mohou být klasifikována jako porušení GPL.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  04. 03. 2002 16:58

Prosimvas, tohle je klasicka FUD. Citace jsou ucelne upravene a orezane. Budu se zabyvat jen tou prvni casti vaseho prispevku, protoze licenci si muze kazdy precist a je zbytecne, abych ji zde prepisoval. Jen ukazu, jak ucelne michate slova a sirite zkreslene informace.

3. You may copy and distribute the Program (or a work based on it,
under Section 2) in object code or executable form under the terms of
Sections 1 and 2 above provided that you also do one of the following:

a) Accompany it with the complete corresponding machine-readable
source code, which must be distributed under the terms of Sections
1 and 2 above on a medium customarily used for software interchange; or,

b) Accompany it with a written offer, valid for at least three
years, to give any third party, for a charge no more than your
cost of physically performing source distribution, a complete
machine-readable copy of the corresponding source code, to be
distributed under the terms of Sections 1 and 2 above on a medium
customarily used for software interchange; or,

Takze, zakaznik dostane NABIDKU, ze ja poskytnu zdrojove kody jakekoliv treti osobe, ktera bude chtit. Pokud je zakaznik nebude chtit nikomu poskytovat, tak tu nabidku proste neprijme! Jedna se o to, ze na mne jako distributorovi lezi povinnost zajistit distribuci tech zdrojovych kodu. Muj zakaznik pak *muze* dat software nekomu dalsimu a *muze* rici: ,,Zdrojove kody jsou k dispozici od cloveka XY, ktery mi ten software dal.'' Jinak receno, bud dam ty zdrojove kody zakaznikovy rovnou (to s evetsinou dela), nebo se pisemne zavazu pristi tri roky mu je poskytovat. (napr. v pripade, ze nema momentalne o zdrojaky zajem a bylo by to zbytecne, mohu treba dat zdrojaky na web a rict, ze odtud je muze stahnout, to se bezne dela u distribuci typu RedHat, SuSE apod.)

Zbytek Vaseho prispevku jsou lzi podobneho stylu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Free Software  |  04. 03. 2002 21:30

Je mi líto,

nicméně v české verzi GPL se o klauzuli "under the terms of
Sections 1 and 2 above provided that you also do one of the following" odstavce 3 článku 3 nikde nic nepíše (z překladu evidentně jaxi vypadla, což zajisté není můj problém). Originální GPL v kontextu tuzemské legislativní normy ovšem nehodlám komentovat, protože neobsahuje explicitní souhlas původce SW s bezúplatným šířením díla, vymezení časové okamžiku uzavření smlouvy a nabytí díla, vymezení smluvních stran a další závažné formální nedostatky.

Pokud se GPL hodláte v právních sporech hájit, měl by jste přijmout právní formalismus ve smsylu tuzemké právní normy - vidíte však, že v současné chvíli nemáte k dispozici ani jazykově konzistentní elektronickou verzi bez závažných nedostatků na straně jedné a zřetelných děr vedoucích k chybné interpretaci na straně druhé. Právěn relevantní legislativní rámec se stejně jako špičkový software prostě na koleně dělat nedá.

A konečně prosím, nepoužívejte slovo "lež" jako formální náhradu věcné argumentace - nepůsobí to nijak seriózně. V reálném soudní při by jste podobným přístupem velice rychle skončil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  04. 03. 2002 22:02

V pripade, ze jste citoval z ceske GPL, tak to se za oznaceni ,,lez'' omlouvam. Ja jsem Vas prispevek porovnaval s oficialni GNU GPL v2.0. Pokud je mezi originalni a tou ceskou takovy zasadni rozdil, musim se na to lepe podivat.
Nejsem pravnik, jako laikovy mi bylo receno, ze Vami vyjmenovane formalni nedostatky jsou s novym autorskym zakonem odstraneny. Ja jsem se snazil FSF navrhnout, aby byla ceska GPL vydana jako nektera z vyssich verzi nad 2.0 a tak se na ni vztahovala klauzule ,,verze 2.0 nebo vyssi'' a prijemce si tak mohl vybrat. Jelikoz to neproslo, stejne se na vetsinu software v CR vztahuje ta americka. Proto bych radsi diskutoval o te. Jeste jednou se omlouvam, ponekud zrychlene jsem bral Vase citace jako zkreslene a neuvedomil jsem si, ze citujete z jineho dokumentu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  04. 03. 2002 22:02

Co myslíte tou "českou verzí GPL" mohl by jste specifikovat?

Myslíte-li tu co je na www.zastudena.cz, pak vězte že to není "překlad" jak se zřejmě mylně domníváte, ale GPL dělaná českými právníky v souladu s českýmy zákony, takže v případě právního sporu by se tato GPL dala velmi dobře použít.

Mohu-li se dotázat - vy máte právní vzdělání, nebo jste jenom laik? Jste-li laik, myslíte si že tomu rozumíte víc než právníci co dělali Českou GPL?
Jste-li právník - kde jsou podle vás právní problémy v české GPL?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  04. 03. 2002 22:40

Ja vim, ze GPL CZ neni preklad, take vim o tom, ze mame i cesky preklad GPL. A vim o tom, ze obe verze jsou vzhledem k FSF zatim neoficialni. Navic ten preklad je oznacovan pouze za referencni, GPL CZ je primo urcena k pouzivani, ale zase neni pravne identicka s originalni GPL.

Jsem laik. Podivejte, ja jsem se o to opravdu pomerne intenzivne zajimal v souvislosti s tou FSF a pan Polcak ze sdruzeni Zastudena mi toto rekl. Ja netvrdim neco jineho nez on.
Budu se opakovat, ale tvrdil, ze americka GPL by jiz mela byt dle noveho AZ vicemene vporadku, presto by videl v zoficialneni ceske GPL smysl, protoze je lepe clenena a pravne ucesanejsi.

Pokud mi neverite, zeptejte se jeho, mozna jsem z jeho slov neco spatne pochopil, nevim. Rikal mi toto tusim na PC Techu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  04. 03. 2002 22:57

pro Hynek Hanke já nereagoval na vás, ale na FreeSofta (nebo jak si ten anonym říká)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Free Software  |  05. 03. 2002 03:50

Český překlad/úprava GPL je po právní stránce v pořádku (pominu-li její atypický charakter daný těmi komentáři bez právní relevance), bohužel překladem se současně v jsitých bodech značně posunulo původní znění GPL a je mnohem volnější. Pokud si moji a páně Hynkeho polemiku přelouskáte a porovnáte překlad s originálem, jistě brzy zjistíte v čem je problém.

Ustanovení smlouvy (odst.3 $3 GPL CZE v. 2), které byly v US verzi původně pouze rozšířením $1,2 se staly jejich alternativami.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pichi  |  04. 03. 2002 10:55

Autor je gramotny? Ma to stvoreni mozek, nebo je to vysledek automatickeho generatoru zvastu? Asi to fakt bude nejaky bot konstruovany na vytvareni blabolu a buzeni dojmu komunikace s rozumnou bytosti. Jestli je to pokus do Turingova testu, tak je docela zdarili. Malem me zmatl. Nejlepsim kouskem je ten generator chyb. Naprogramovat bota, kterej vytvori diabeticky sembler misto disassembleru, to je fakt dobrej kousek. Klobouk dolu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Spokojny uzivatel  |  03. 03. 2002 16:44


Pokial si chcete vyskusat Linux len tak - za nejaku 100vku, tak Vam doporucujem navstivit stranku http://linux4free.host.sk. Napaluju ozaj za cenu media a ja osobne mam s nimi dobre skusenosti uz asi 1,5 roka (asi 6-7 dobierok). A maju vsetko: Red Hat, Mandrake, Suse, Caldera, Debian, Slackware, nejake mini distribucie a bohvie co vsetko. Maju aj dokumentaciu v HTML a PDF na CDcku a su tam od najjednoduchsich veci az po max. komplikovane (a komu by sa chcelo tahat a hladat 600MB na Nete)  ...
http://linux4free.host.sk

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  03. 03. 2002 18:17

Co ma tato reklama spolecneho s tematem clanku? Pokud nemate zakazniky, dejte si inzerat. Tady jdete nekam!
Tvrdit, ze cena media je 100Kc je hnusna lez. Velmi dobry duvod, proc na ty stranky nikdy nejit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Vobr  |  03. 03. 2002 16:38

Dobrý den vespolek,
rád bych znal názor zkušených licenčních bijců na tento případ.

Řekněme, že existuje knihovna funkcí, která by se mi docela líbila. Má to ale dva háčky - je v jiném programovacím jazyce než bych potřeboval a je pod GPL. Přepsal bych si ji do jiného programovacího jazyka. Je nutné výsledek zveřejnit pod GPL? Je možné ho zveřejnit pod jinou licencí (třeba BSD)? Je možné ho nezveřejnit vůbec?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  03. 03. 2002 18:22

Obavam se, ze nahrazeni klicovych slov jinymi klicovymi slovy je modifikace a tudiz musite pouzit GPL.
V pripade, ze byste vytvoril jinou knihovnu a pouzil API te puvodni, ktere byste implementoval sam pouze s poznatky nabitymi studiem GPL zdrojoveho kodu, pak se jedna o Vase dilo a muzete si zvolit licenci jakou chcete. Do toho uz Vam puvodni autor mluvit nemuze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Vobr  |  03. 03. 2002 18:37

Díky za odpověď.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
karel  |  02. 03. 2002 21:56

Kdy pujde k soudu SONY a dalsi stovky firem programujici hry na PlayStation 2 ?

Sony pouziva ve PlayStation 2 OS na zaklade Linuxu, ale
zdrojove kody odmita zverejnit !

Stovky firem programujici hry na PS 2 pouzivaji od SONY dodany SW zalozeny na Linuxu - zdrojove kody opet nejsou verejne !

Hry na PlayStation 2 pouzivaji knihovny a jine veci zalozene na Linuxu !!!!
Takze vyrobci jsou poviny zverejnit zdrojove kody !

Kolik milionu dolaru uz tak SONY a spol. a vytriskalo ?!?
Tohle jsou globalni zlodeji nejtezsiho razeni a ne nejaka
pidi firma Progress Software Corporation.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  03. 03. 2002 18:24

:) Nusphere mozna, ale Progress urcite neni pidifirma :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 23:29

FSF prave vydala tiskovku o aktualnim stavu veci. Samozrejme tiskovky nutno brat s rezervou.
http://www.gnu.org/press/2002-03-01-pi-MySQL.html
Bohuzel anglicky.

O neco starsi tiskova zprava od Nusphere je zde:
http://linuxtoday.com/news_story.php3?ltsn=2002-02-27-016-20-PR-LL

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 23:31

No to se mi zase jednou neco povedlo -- omlouvam se za double post.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 23:24

FSF prave vydala tiskovku o aktualnim stavu veci. Samozrejme tiskovky nutno brat s rezervou.
http://www.gnu.org/press/2002-03-01-pi-MySQL.html
Bohuzel anglicky.

O neco starsi tiskova zprava od Nusphere je zde:
http://linuxtoday.com/news_story.php3?ltsn=2002-02-27-016-20-PR-LL

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Vrany  |  01. 03. 2002 13:08

Pokud by nekdo zacal napadat sw licence, tak temer vsechen sw v CR ma s nasi legislativou problemy, uplne cisty by byl mozna PD, freeware ci vlastni kod.
Tudiz jediny soudni spor muze vzejit od s licenci nespokojenych uzivatelu a to jeste vyjma sw vyvojaru (tezko si podkopou vlastni stolicku).A prosty uzivatel si tezko bude stezovat na GPL, ktera mu dava vsechny vyhody a nevynucuje si od nej zadne pozadavky :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 15:10

Jake konkretni problemy mate na mysli? Hazite totiz do jednoho pytle licence typu GPL a licence typu EULA. Ty spolu vsak nemaji spolecneho temer vubec nic. Mohl byste tedy prosim uvest pravni problemy v CR (i z pohledu laika)? O ceskem autorksem pravu toho moc nevim a spokojil jsem se s konstatovanim pana Polcaka, ze dle noveho autorskeho zakona je GPL jiz vporadku. O problemech licence EULA vim.
Dekuji za pripadne napady, kde mohou byt slaba mista. Samozrejme by nebylo od veci informovat FSF.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  01. 03. 2002 10:47

Podle me problem nasi spolecnosti je v tom, ze roste moc a vliv pravniku. Dokazate si predstavit, jak by mohl v klidu a pohode existovat vedecky a technicky vyvoj, kdyby nebylo vsech tech nesmyslnych pravnich kecu?

Amici jsou na tom nejhur a jeste se nam sem do evropy snazi procpat patentove pravo, coz zpusobi, ze se sem nazenou siky dalsich pravniku a budou zalovat evropske firmy z porusovani patentoveho zakona. Je to az hanba, ze si tyhle zeme dovoluji rikat, ze jsou "pravni". Zakon zde neni ku prospechu spolecnosti, ale jen urcitych skupin a pochopitelne tech, co maji penize a mohou platy ty armady kecalu, co vas u soudu znici. Proste opet plati jako ve stredoveku - kdo ma penize ma moc a pravo delat si co chce. Je to proste fraska a tenhle svet nevyhyne na atomove pumy nebo chemicke zbrane, ale na pravnickou pavucinu, co nas vsechny udusi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  01. 03. 2002 12:22

Proti tomu se musím silně ohradit.
Právo vzniká jen proto, že společnost je nedokonalá, proto, že se najde někdo, kdo poruší dobré mravy.
Právo to jsou především zákony. A kdo je tvoří? Úředníci na ministerstvech a poslanci. Proto jsou nedokonalé a špatné. Navíc když ještě lobují silné společnosti, dopadne to vždy špatně.
Vaše lamntace by měly jít tedy na poslance, úředníky, lobisty = neb ti jediní vydávají závazné předpisy.

Právník je jen člověk, který se v těch předpisech snaží vyznat. A protože jsou předpisy psané špatně, existuje i několikero právních názorů a jednu věc.

Asi se moc díváte na americké seriály - kde právníci vystupují jako šaškové před porotou. Toto u nás díky bohu není.

A nakonec - i právníky si vynucují lidé - kdyby nikdo neporušil zákony, nemusel by jít k právníkovi a soudu.

Takže až příště budete psát utopické žvásty, zamyslete se nad tím, proč daná profese existuje. Tato jen z nedokonalosti lidí.

A navíc se domnívám, kdyby zákony tvořili právníci, že by se tady žilo stokrát líp. Zeptejte se právníka, co se mu nelíbí na např. Občanském zákonníku z roku 64! Budou to asi podobné odpovědi. A z nedokonalostí zákona pak jsou spory ohledně např. převodu nemovitostí- koupíte barák a pak vám ho pravý majitel sebere! Ptám se proč? No protože poslanci nechtějí vyslyšet hlasy právníků a zavést konečné 2500 let trvající zásadu superficies solo cedit. A to nepočítám už asi 3 návrhy občanského zákoníku vypracované právníky po revoluci.
Takže,kdo brzdí vývoj a spravedlnost - právníci nebo někdo jiný?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
y  |  01. 03. 2002 18:51

No zlaty moj odbornik, ani v nasej slovenskej bananovej republike(nie to este u Vas) netvoria zakony poslanci, ale pravnici. Poslanci ich tak akurat mozu primat/odmietnut resp. modifikovat svojimi(casto silne negramotnymi az retardovanymi pripomienkami zvacsa predkladanymi vo forme faktickych poznamok, ale to sem nepatri...) navrhmi. (Novy)Zakon alebo jeho novelu navrhuju samozrejme pravnici pracujuci ako poradcovia/asistenti osobam, ktore by neobstali v konkurze na zamestnanie malickej nevyznamnej firme(rozumej poslancom). No mozno to stale tak nie je, a sem tam ked politicka strana setri na dalsieho medu-bedu alebo malicky pristriesok v centre hlavneho mesta pre svojho poslancika tak da navrhnut zakon sefovi nejakeho rolnickeho druzstva, ale aspon u Vas to snad takto nie je. Keby si z toho mojho nepodstatneho prispevku mal chaos, poitna je asi taka ze PRAVNICI TVORIA ZAKONY

Takze ak nabuduce budete pisat utopisticke zvasty, zamyslite sa nad myslienkou prispevku ktory ste chceli z.j.e.b.a.t.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  01. 03. 2002 21:04

Nesouhlasím - pointa mé reakce byla ta, že
a/ právníci zákony netvoří - skoro vždy to vychází z ministerstev, tj. od v dané oblasti odborně vzdělaných úředníků, právnící působí tak v legislativní radě a ústavněprávním výboru PS Čr,pokud působí jako poradci na oněch ministerstvech tak bych jejich vliv nepodceňoval
b/ pokud právníci nějaké zákony tvoří, tak je poslanci v PS svými pozměňovacími návrhy dokážou naprosto umrtvit. Viz např. různé zákony, kde jsme se nevrátili ani k prvorepublikovému stavu, ani ke stavu v Z státech, ale tvořili jsme své obludnosti, které teprve po cirka 20 novelizacích jsou k něčemu.
Pokud si přečtete článek např. o obchodním zákoníku od Právníka, zjistíte, že celý zákon je vlastně špatně, a uslyšíte ódy na rakouský obch.z. u nás platný dříve, který jsme ale bohužel po r.89 neobnovili ale vytvoři svůj paskvil.
Tak bevím, kdo je na vině? Pro mě právníci jednoznačně ne. Naopak tam, kde zákony právníci tvořili, jako je např. Rakouský občanský zákoník, tam zákony platí dobře - např. Rak.obč.z platí od r 1811 DODNES !!!! Francouzský Code civil z 1804 platí dodnes!
Naše zákony vydrží bez novelizace tak pár měsíců, a platí max. 10 let.
Co vy na to?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholatý  |  01. 03. 2002 15:37

Soudím, že je problém v patentovatelnosti určitých věcí. Patentový úřad měl chránit výrobce výrobků. které splňovaly nároky na novost použitých technologií. Problém softwarových patentů vidím v možnosti patentovat postupy, které žádnou novost neobsahují, kromě úsilí o patentování onoho postupu. V možnosti patentovat algoritmy, které nevykazují žádý nový postup, algoritmy, které vymyslí každý druhý, kdo se pokusí určitý problém řešit.

Problém je v tlaku komerčních firem na patentovatelnost takovýchto věcí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otto  |  04. 03. 2002 11:17

Software je chranen autorskym pravem, zasadne ho nejde patentovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholatý  |  04. 03. 2002 11:43

Jo? Ale algoritmy patentovat podle vseho jde, alespon v nekterych zemich.

Nevite, jak je to s dobou platnosti patentu? Zil jsem v domeni, ze patent ma nejakou dobu zivotnosti, po jakou chrani cloveka, ktery si to neco patentoval. Po te, to neco mohou delat vsichni. Absurni je, ze si dnes mohou neco patentovat spolecnosti. "Spolecnost" prece nic nevymyslela, vymyslel to nejaky konkretni clovek. Tento clovek, muze nejake spolecnosti prodat prava na vyrobu toho neceho, ale nechapu, jak si neco muze patentovat firma jako takova.

Nekde jsem cetl, ze to nastalo nekdy na prelomu 19. a 20. stoleti po velkych pravnich a ustavnich tahanicich v USA. Nevite o tom nekdo neco vic? Treba proc je to dobre ci spatne, atd? Myslim, ze to muze byt docela poucne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  04. 03. 2002 17:22

Platnost patentu je ted myslim 20 let. Ale to nic neznamena, podivejte, copyright mel take platnost 20 let. Ale treba copyright spolecnosti Disney asi nikdy neexpiruje, protoze vzdy, kdyz by se to melo stat, objevi se tak silna lobby, ze je doba vzdy prodlouzena. Nejprve na 40 let, nedavno to bylo na 70 let. To same se samozrejme muze stat s patenty. Krom toho 20 let se v oboru software prakticky rovna navzdycky. Ale opakuji, nejsem si tim uplne jist. Kdyztak at me nekdo opravi.
Jinak o patentech jsem ted nedavno psal zde: http://www.zive.cz/H/Businessmagazin/Ar.asp?ARI=104444&CAI=2034

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholatý  |  05. 03. 2002 09:06

Jo, to jsem cetl. Je to vsak neco jineho, nez jsem mel na mysli. Mel jsem na mysli par informaci o patentech jako takovych, proc vlastne instituce patentu vznikla a jaka je situace dnes. Proc si mohou podavat patentove prihlasky "spolecnosti", atd. Myslim, ze by to bylo zajimave cteni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otto Dostal  |  21. 03. 2002 14:07

Program a algoritmus je z pravniho hlediska totoz (myslim ze vetsina pravniku slovo algoritmus ani nezna). U nas SW patentovat nelze, muze byt chranen patentem v jedine vyjimce - v pripade kdy je chranen nejaky celek jehoz je ten SW nedilnou soucasti. Tak je to aspon v Evrope, kazde pravo to ma jinak. V americe patentovat SW myslim jde, ale pro nas to tady nema vyznam, v kontinentalni Evrope to rozhodne nikde nejde. Upozornuji ze kdyz neco vymyslite tak se to patentuje pro kazdou zemi zvlast! Muzete si udelat mezinarodni patentovou resersi a podobne veci ale vysledny patent je vzdycky chranen podle specifickeho prava te dane zeme.

Doba platnosti patentu je 20 let, ale musi se platit prubezen poplatky (postupne, ke konci 20 lete lhuty se tusim zvysuji).

Spolecnost muze patentovat na zaklade toho ze zamestnanci ktery to vymyslel za to plati mzdu, coz je uz samo o sobe chapano jako jakysi prodej. Pravo na puvodcovstvi mu ovsem zustava (nikdo mu nemuze branit aby tvrdil ze to vymyslel on). Navic ma krome mzdy jeste pravo na odmenu v zavislosti na vyznamu vynalezu ... viz par. 9 ods. 4 z. 527/1990 Sb.

Pokud jde o tahanice v USA tak jsem jen slysel ze SW dali pod autorske pravo proste proto ze patentovy urad byl v te dobe uz moc zavalenej praci :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  01. 03. 2002 10:42

No jo, jak koukam, tak tahle spolecnost nezajde na neschopnost vedy a na to, ze by veda nedokazala problemy resit.

Tahle spolecnost uhyna na tom, ze existuji pravnici. Nejdriv protlaceni patentoveho prava z USA do EU, pak spory kolem licenci, pak gnu, kdyby se lidi nechali svobodne zit a nebylo by vyzranych pravniku tak ten svet bude hned veselejsi.

Podle me to je takovy virus spolecnosti, co parazituje na problemech druhych a a jeste to prizivuji dalsimi a dalsimi paragrafy, aby vec zeslozitili a nikdo se v tom nemohl vyznat. Nevim, proc si vubec nejaka zeme rika ze je "pravni". Je to fraska.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 15:12

Ja pravniky naopak spis vnimam jako ty, kdo stoji na strane toho, kdo se citi poskozen, nebo kdo nechce byt v budoucnu poskozen. Myslim, ze zatracujete nespravnou profesi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholatý  |  01. 03. 2002 09:56

Moc se těším na první podobný případ u českého soudu. Četl jsem několik právních rozborů GNU GPL a všechny se přikláněly k názoru, že je podle českého práva neplatná. Nevím již jestli jako celek, nebo některé podstatné části. Myslím, že hlavně my v České republice takovýto soudní proces potřebujeme.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marx  |  01. 03. 2002 10:50

GNU GPL je rovnako ako EULA v Cechach aj na Slovensku neplatna. Jedina moznost ako riesit takyto problem by bol viest sud v USA, alebo inej krajine s podobnymi zakonmi (tusim Australia, ale napr. aj Cina + Korea)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholaty  |  01. 03. 2002 10:57

Obávám se, že nemáte pravdu. Dokud nerozhodne soud, nemůžete tvrdit, že je něco podle českého práva neplatné. Vždy se bude jednat jen o názor na tu věc. Navíc nevím, jak je u nás s precendenty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  01. 03. 2002 12:00

> Dokud nerozhodne soud, nemůžete tvrdit, že je něco podle českého práva neplatné

Pokud  se pletu, tak mne nekdo znaly (ale prosim znaly) opravte:

Toto tvrzeni je IMHO nepravdive, protoze v CR plati tzv. "Rimske"pravo = platnost/neplatnost neurcuje soud, ale zneni zakonu. Soudy jen rozhoduji situace, kdy se zakonu nekdo nechce podrobit nebo kdyz je spor o spravny vyklad. Pravdive by ono tvrzeni bylo, kdyby u nas platilo "Anglosaske" pravo = Soud rozhoduje o tom co je a co neni spravne a platne, a na zaklade rozhodnuti soudu se vytvari model, ktery bude pouzit pri pristi obdobne situaci - precedens.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  01. 03. 2002 12:39

Vidim to podobne. A je to stejne jako s jakoukoli jinou smlouvou nebo dohodou, ktera je osetrena zakonem - pokud tato zakon porusuje, pak JE neplatna. (Napr. pracovni smlouvy.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholatý  |  01. 03. 2002 12:58

Dokud nerozhodne soud, nemůžete tvrdit, že je něco podle českého práva neplatné

Pokud se pletu, tak mne nekdo znaly (ale prosim znaly) opravte:

Toto tvrzeni je IMHO nepravdive, protoze v CR plati tzv. "Rimske"pravo
= platnost/neplatnost neurcuje soud, ale zneni zakonu.

To je sice hezké, ale kdo rozhoduje, jestli to či ono odporuje zákonu? Pouze soud.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 15:15

Muzete prosim tento svuj nazor necim dolozit? Mluvim ted o GPL, problemy lincenci typu EULA znam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholatý  |  01. 03. 2002 15:30

Tuším, že na www.itpravo.cz by se něco mohlo najít. Nevím přesně, kde jsem to viděl, ale bylo to z nějaké právní poradny. Myslím, že šlo o to, že podle českého práva se jako autor nemůžete vzdát autorské odměnu. Každý, kdo užívá autorské dílo a nezaplatí autorskou odměnu, činí tak protiprávně. Dále se jednalo o neplatnost GPL jakožto smlouvy mezi autorem a uživatelem, protože nebyla právoplatně uzavřena. Naráželo se na neplatný proces uzavírání smlouvy o užití.

Neberte mě za slovo, nejsem právník.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 16:47

Aha. Tim je to daleko jasnejsi. Problem s honorarem se vyresil od 1.1.2001 s novym autorskym zakonem. Slo o to, ze licence podle stareho zakona musela explicitne uvadet, ze muze byt dilo kopirovano za cenu 0Kc nebo jinou, dle dohody. GPL totiz o cene nemluvi, muzete dilo distribuovat za jakoukoliv cenu chcete. Dle autorskeho zakona vsak v licenci musela byt cena nejak specifikovana. V ceske verzi GPL tak bylo uvedeno ono ,,bezplatne ci s libovolnym poplatkem''. Dnes uz tento problem nemame.
Cokoliv co se tyce neakceptovani licence k uzivani je uplne mimo misu, protoze GPL k pouzivani nepotrebujete. Aktem distribuce s jejimi podminkami projevujete souhlas, protoze jinak byste distribuci provest nemohl. V clanku uvadim celkem jasne, proc licence typu EULA ono odsouhlaseni (zde stiskem tlacitka) potrebuji a proc jej GPL nepotrebuje. Vy s licenci souhlasit nemusite, kdyz nechcete, ale nemuzete pak software kopirovat (a to neni omezeni dane GPL, ale omezeni dane opet autorskym zakonem). Stejne tak to platilo i za stareho autorskeho zakona a to, ze je zde nejaky problem, je mytus, ktery bohuzel sirili i pravnici.

Z hlediska techto argumentu by mela byt licence v soucastnosti vporadku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 15:13

Dle mych informaci by mela byt od 1.1.2001 jiz platna i v CR.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholatý  |  01. 03. 2002 15:24

Dle mych informaci by mela byt od 1.1.2001 jiz platna i v CR.

Mohl byste se s námi podělit o dojmy, které vás k tomuto závěru vedou?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan Bibr  |  01. 03. 2002 15:49

Zeptejte se na www.zastudena.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 16:48

Ptal jsem se pana Polcaka ze zastudena. Licence je podle nej vporadku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 16:51

Problem spocival v tom, ze licence musela explicitne uvadet cenu distribuce. Dnes jiz tento pozadavek neexistuje a tak si muzete cenu distribuce zvolit, pokud v licenci neni uvedena. Presne tak, jak to bylo v GPL zamysleno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
brn  |  01. 03. 2002 20:19

ja zase slysel, ze GPL je od 1.1. 2001 v CR neplatna protoze jsme se sjednotili s evropskym autorskym zakonem, bla, bla, bla, a tak je proste neplatna...

nevim to ale jiste, budu rad, kdyz me to vyvratite

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 20:36

Ja vam to tezko vyvratim, pravnik nejsem. Muzu akorat tak zpochybnit Vas argument s tim, ze pred 1.1.2001 GPL nebyla vporadku a to je nabeton. (diky te sekci o povinnem uvedeni ceny)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholatý  |  04. 03. 2002 08:33

Jeste mi vytanula na mysli otazka odpovednosti za skody. Mam dojem, ze to byl dalsi stin v kauze GNU GPL a ceskeho prava. Uz si to moc nepamatuju, ale mam pocit, ze se u nas clovek nemuze zrici odpovednosti za zpusobene skody, i kdyz to dal zadarmo. Muzete mi do toho vnest vice svetla?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Šnajdr  |  01. 03. 2002 22:46

Nejsem právník, ale již před řadou let jsem zaslech pravý opak tj. že GPL má problémy s českým právem (tj. že za určitých podmínek by mohla být neplatná), ale toto všecho zanikne se sbližování s legislativou EU.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoB  |  01. 03. 2002 08:33

Jerry, ty mi nekdy pripadas, jako by ti neco spadlo na hlavu. Vyberes si to nejmene podstatne, co se ve clanku uvede jako vec, o ktere "vsichni vi" a proto to tam neni tak exaktne upresneno, a pak se na tom vozis.

Kdybych nevedel, ze jsi nebyl na vojne, tak bych rekl, ze ti uplne zelene gumy vygumovali mozek... Nechces se vratit do cech, dokud je tu ZVS jeste povinna? At si to take uzijes...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tim Kutil Taylor  |  01. 03. 2002 10:36

ale dyt on si to spatne precetl ... Za tim co pise je otaznik a v odpovedi je na takto polozenou otazku to jasne vyzni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  01. 03. 2002 08:28

Před soud s Microsoftem !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  01. 03. 2002 07:35

To uz je vazne nechutny. Jak muze normalne myslici clovek napsat ze "vsechen svobodny software by tak vstoupil v public domain" a nasledovat to tim "Znamena to, ze se muze pouzivani GNU/Linuxu zdarma stat ilegalnim"? Proboha, jak muze bejt pouzivani neceho co je (resp. by bylo) v public domain nelegalni? Pokud je neco v public domain tak to tam je a hotovo, public domain znamena, ze to muze pouzivat kazdej kdo chce, jak chce a za kolik chce. Nemluve o tom, ze na neco co je v public domain nejdou dat zadny patenty, tj. uvolneni Linuxu by znamenalo ze veskery technologie co v jadre sou by nemohly byt nikdy patentovany ;) Skoda ze na Zive v posledni dobe pisou autori co to v hlave nemaj urovnany a pisou sem svoje nenavistny lzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  01. 03. 2002 07:37

Este si pridam - GNU/GPL v zadnym pripade neumoznuje software svobodne kopirovat. Poradne si tu licenci prectete kdyz uz o ni pisete, sou tam vcelku jasne vyjmenovany podminky za jakych se smi dany kod kopirovat a pouzivat. V zadnym pripade to neni svobodny, svobodny by to bylo kdybych si s tim mohl delat co chci coz mi GNU/GPL nedovoluje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lacola  |  01. 03. 2002 07:45

Ty ses dneska špadne vyspal, co?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pichi  |  01. 03. 2002 09:04

Ale ne, vyspal se asi dobre. Jen povazuje za strasnou nesvobodu, ze nemuze o svobody okradat ostatni. To je totiz jedina nesvoboda, ktera z GNU/GPL plyne. Jednoznacne ti zakazuje sebrat svobodu tomu druhemu. Takovy jako JIII by totiz radi omezovali ostatni, hlavne at nekdo neomezuje je v okradani ostatnich

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  01. 03. 2002 21:15

Huh? Priste az si nebudu jisty co si myslim tak se vas zeptam ;) Me nejde o to omezovat ostatni, me jde o to, ze nemam moznost volby. A kdyz si nemuzu vybrat tak bych rek ze nejsem svobodny. GNU/GPL me nuti ji pouzivat ve vsem co z ni odvodim. Jedina licence o ktery sem ochotnej uznat ze je svobodna je BSD licence.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Šnajdr  |  01. 03. 2002 22:41

ahoj Jerry,

  Tvoje logika je dosti zvrácená. Pokud je smyslem něčeho chránit svobodu, nemůžeš to odstraňovat. Je to jako křičet, že jsi nesvobodný jelikož nemůžeš dojít sousedovi do kuchyně a vzít si tam co Tě napadne apod. Existují zákony, které Tvoji "svobodu" v tomto směru omezují, ale lze to tak chápat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  02. 03. 2002 20:04

Az tak moc zvracena neni. Ja nechci omezovat to jak lidi pouzivaj neco pod GNU/GPL, ja chci omezovat to co vytvorim ja. Bohuzel to mi GNU/GPL nedovoluje, pokud to pouziju tak sem donucen vydat zdrojaky i toho co napisu ja. A v tom je ten problem, nemam volbu jak nakladat s necim co napisu ja sam. BSD je v tomhle podstatne svobodnejsi (jako priklad toho ze to jde).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Šnajdr  |  03. 03. 2002 11:50

Prostuduj si GPL, možná by stálo nějdřív vědět o čem mluvíš. Myslím, že po krátkém samostudiu budeš schopen odpvědi na svoje otázky a na svůj "problém" sám. Pokud by jsi nevěděl kde tuto licenci hledat tak http://www.gnu.org.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  04. 03. 2002 12:35

to Jerry III no jasně, vy by jste nerad přes GPL licenci omezoval lidi. Podle vás je nejlepší je neomezovat lidi licencemi typu EULA od MS?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JamX  |  01. 03. 2002 09:13

Koukam, ze pan cetl zrejme jen "perex" Navrhuji nemistny kokotizmus postavit mimo zakon!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lummox  |  01. 03. 2002 13:18

nikoliv, mily pane. kdyz si nekdo dela co chce, kdy chce, jak chce - to neni svoboda, to je anarchie. zkuste se nad rozdilem mezi temi dvema pojmy zamyslet (pokud jste toho schopen).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Vobr  |  01. 03. 2002 13:56

Aha,

takže podle vaší definice je třeba BSD nebo Apache licence anarchistická , protože mi dovoluje si s kódem dělal co chci a nijak mne neomezuje. Proti nim je GPL opravdu docela omezující.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohumil Michal  |  01. 03. 2002 16:30

BSD licence neni anarchisticka, protoze, cituji:

All of the documentation and software included in the 4.4BSD and 4.4BSD-Lite
Releases is copyrighted by The Regents of the University of California.

a dale se specifikuje, za jakych okolnosti lze provest redistribuci. Viz napr. soubor /COPYRIGHT ve FreeBSD. Takze (Free)BSD neni pod GPL licenci, ale BSD licenci.

No a Apache ma v koreni instalacek soubor LICENSE - hadejte, co asi obsahuje

Obe tyto licence se lisi od GPL, ale nemam tuseni, ktera je volnejsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Vobr  |  01. 03. 2002 16:51

Já ale netvrdil, že Apache nebo BSD nemá licenci. Jenže Apache licence mne nikterak neomezuje - na rozdíl od GPL. Apache (podobně jako BSD) licence v zásadě říkají: když použijete naše zdrojáky tak musíte uvést (v dokumentaci, ve zdrojáku), že jste použil takto licencovaný kód a uvést autory. A že budou děsně rádi, když i svůj kód zveřejníte. S tím jsem v pohodě.

Ale GPL licence říká, že svoje úpravy zveřejnit musím. To často možné není - klient pro kterého programuju rozhodně nechce aby měla jeho konkurence přístup k softu, který má v sobě zapečená jeho vlastní business pravidla. Představte si, že píšu sw na míru a chci v něm použít nějakou open source knihovnu (třeba pro logování událostí). Pokud je pod BSD licencí, Apache licencí tak je to ok. Dokonce i pod LGPL je to ok (musím zveřejnit jen úpravy té LGPL knihovny). Ale když je to pod GPL tak musím uveřejnit všechno - i kdyby ta GPL část tvořila 1% celého kódu a ve vlastní GPL části jsem nic nezměnil.

Vám tohle nepřipadá omezující?

V tomto smyslu licence GPL _omezuje_ mojí svobodu nakládat s vlastním kódem a BSD a Apache-like licence jsou v tomto výrazně svobodnější. V tomto kontextu také chápu proč někteří mluví o GPL licenci jako komunistické  a jako o "rakovině která nakazí celé své okolí" a zároveň jsou pro free software (pokrytý třeba BSD licencí).

P.S. Nejsem zas až takový guru přes různé licence, pokud se pletu tak mne opravte a já budu rád, že budu moci i GPL knihovny používat v proprietárním kódu. Stejně naši klienti dostávají skoro vždycky sw včetně zdrojáků, takže mně je to jedno - jde o ochranu klientů před konkurencí a ne o ochranu mých vývojářů před klientem .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lummox  |  01. 03. 2002 18:31

ale vzdyt ve svem proprietarnim softwaru klidne muzete pouzit kod pod licenci gpl - staci, kdyz casti kodu na nem zalozene budou v knihovne, ktera se bude k programu dynamicky linkovat (ve windows .dll) a zdrojaky musite zverejnit jenom k teto knihovne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Vobr  |  01. 03. 2002 19:25

Aha, to by bylo výborné. Jste si na 100% jist? Mohl byste prosím ocitovat část GPL, ze které to vyplývá? Myslel jsem, že právě v možnosti připojovat open source kód k closed source programům je hlavní rozdíl mezi GPL a LGPL.

Nerad bych z neznalosti porušoval nějaké licence...

Zkontrolujte prosím mé odhady:

Win aplikace: použití GPL a closed source v pohodě pokud je GPL část v separátní DLL

Webová aplikace: patrně bez problémů když je GPL část zabalená do nějakého COMu ve formě DLL.

Webová aplikace - ASP: co v případě include souborů s GPL součástmi? Je to nebo není statické linkování? To samé platí pro PHP.

Webová aplikace - použití GPL JavaScriptů (například pro wysiwig editor). Je možné použít gpl javascript a mít zbytek (třeba aspéčka) closed source?

Webová aplikace .NET: gpl část půjde do separátní knihovny dll, no problem.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 20:31

Pokud odmitate dat vyvojarum svobodneho GPL software sva vylepseni, proc oni by vam meli neco davat? To je trosku jednostranne. Vyvojari pod BSD vam to sice daji, ale GPL je nejpouzivanejsi prave proto, ze kdyz uz nekdo neco napise pod GPL a nabidne vam spolupraci, zada spolupraci oboustrannou.
Jestli GPL kod ma opravdu tvorit 1% kodu, tak si to jedno procento napiste. Asi to bude prace navic, ale kdyz trvate na tom, aby to bylo *vase*, budete muset :)

Jinak GPL kod muzete linkovat s proprietarnim kodem dynamicky. Staticke linkovani je povazovano za modifikaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Vobr  |  03. 03. 2002 16:21

Nemám nic proti oboustranné spolupráci - když udělám modifikaci GPL knihovny tak jsem naprosto srozuměn s tím, že její úpravy také zveřejním. Pokud ale knihovnu použiju ve větším projektu tak tak už se mi nechce zbytek projektu zveřejňovat (respektive mým klientům - viz jeden z mých předchozích příspěvků). Ad "když trváte na tom, aby to bylo "vase"" - na tom samozřejmě netrvám, nechci to prohlašovat za své dílo, chci to jen použít a klidně budu při každé příležitosti velebit autory

Co se týče "napiště si to tedy sám" - rada je zbytečná - přesně tak to teď samozřejmě dělám .

Co by mne ale zajímalo je odpověď na moji otázku z jednoho z minulých přípěvků - je include v ASPéčkách (nebo PHP, to je jedno) z hlediska GPL statické nebo dynamické linkování? A co Javascript includovaný do webového projektu?

Ad důvody rozšíření GPL proti BSD/Apache licencím - připadá mi poněkud farizejské se ohánět svobodou kódu a žádat po ostatních aby se chovali přesně a pouze tak, jak se chovám já. .

GPL je tolik rozšířená podle mne proto, že znemožňuje použití gpl kódu v closed source systémech - tedy "těm zlým kapitalistům", kteří chtějí na sw nestydatě vydělávat. BSD a Apache jsou mnohem více free - jak se zdá tak jejich tvůrci věří že kód má být skutečně free, a že je důležité hlavně přiznat autorství skutečným autorům.

Z tohoto hlediska GPL říká "v closed source programu moji práci nikdy nepoužiješ", BSD/Apache "použij to kde chceš, ale musíš říct, že je to ode mne" a licence na některé jiné knihovny - třeba PDFLib říkají "když je to nekomerční dělej si s tím co chceš, když je to komerční tak mi zaplať za licenci".

Poslední přístup mi připadá asi nejrozuměnjší - je ale možný jen v případě, že se jednotliví přispěvatelé dokáží nějakým způsobem domluvit o dělení případných výnosů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  03. 03. 2002 18:08

Ja samozrejme chapu Vas pohled, ale slovem ,,svobodny'' ve spojeni software proste nemyslime svobodu vyvojare tyto 4 svobody svobodneho software uzivateli a ostatnim vyvojarum odebrat. Ja chapu o co vam jde, kdyz napisete 99% software sam a potom byste ho mel proti sve vuli zverejnit kvuli tomu zbyvajicimu jednomu procentu.
Na druhe strane kdyz napisu svobodny program, tak ho treba pisu s tim, ze chci tem lidem dat ony svobody. A vy rikate, ze kdyz napisete 99% nejakeho kodu, tak mate pravo diktovat my a mym uzivatelum, aby se tech svobod vzdali? To take neni uplne fer. Ja uznavam, ze v tomto pripade by byly Vase zasluhy na tom produktu daleko vetsi nez moje, ale ta knihovna je stale ma prace a ja jsem se rozhodl, ze KAZDY, kdo ji pouziva, bude mit ony svobody. Vy jim je tedy odebrat nemuzete, a to neznamena, ze by ten software byl nesvobodny.

,,Ad "když trváte na tom, aby to bylo "vase" - na tom samozřejmě netrvám, ...'' Podivejte, ja znam Non-Disclosure Agreements. Napisete si tam, ze produkt je *Vas* a ze nikdo jiny s nim nesmi nic delat bez *Vaseho* souhlasu, ze si jej musi koupit jen a pouze od *Vas* za *Vasi* cenu, *Vy* mu ani nedovolite jej modifikovat, protoze si myslite, ze jako *Vase* dilo mate vyhradni pravo rozhodovat o tom, co smi a nesmi delat jini. Pripadne vytvorite nejakou trial verzi a do ni zemrne umistite bug, ktery cinnost programu znehodnoti. Jak mam brat Vas argument, ze si to nechcete prisvojit? Nejake podekovani puvodnim autorum na tom preci nic nemeni.

Pisete, ze prave ted si to ,,pisete sam''. Ano, prave. Komunita svobodneho software se dala dohromady proto, aby nemusela po smrti ITS na MIT pouzivat proprietarni (vlastnicky) system a programy a zacala si tvorit svobodnou nahradu. Vy ale stale tvorite ty vlastnicke programy, proti kterym lide okolo svobodneho software stoji. Vy si stezujete, ze Vam nic nedaji. Dobre, kdyby neexistovali, nedal by Vam nikdo nic, NDA jsou daleko vice omezujici. Vy vytvarite software a do NDA si pisete, ze s nimi nechcete spolupracovat, ze jim nedovolite delat zadne upravy a hackovat Vas program. Oni s Vami take nechteji spolupracovat. Proste stojite na opacne strane barikady. Ale bylo by neeticke zabranovat Vam psat vas vlastni software a nesmet pouzit software svobodny jako komponentu. Pouzijte ono dynamicke linkovani a dodavejte zdrojaky jen pro svobodnou knihovnu. Vidime to velmi neradi, ale dle meho nazoru Vam v tom nemuzeme branit.

Proti vydelavani na programovani software ani proti kapitalismu nic nemam.

,,když je to nekomerční dělej si s tím co chceš, když je to komerční, tak mi zaplať za licenci'' --- takovy software nesplnuje definici svobodneho software ani nahodou. Hnuti svobodneho software veri, ze svoboda je svobodou pouze pokud je pro vsechny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Vobr  |  03. 03. 2002 18:36

Díky za odpoveď, jsem rád když se dá věcně a rozumně diskutovat s někým z OS komunity.

ad "Stěžujete si, že vám nic nedají" - no ne tak úplně. Jsem s tím srozuměn, celá diskuse původně vznikla o tom, proč si někteří lidé myslí, že BSD-like licence jsou svodobnější než GPL-like a že GPL je (přinejmenším) omezeně svobodná. Nedělám z toho vědu a jsem si naprosto vědom toho, že se svým kódem může každý dělat co chce - klidně i udělat licenci která dovoluje užití jen zelenookým hotentotům s vytetovaným čtyřlístkem a já se na něj nemohu zlobit a ani nezlobím.

Jen říkám, že BSD licence se mi líbí více, a pokud bych nějaký side-effect z našeho vývoje chtěl zveřejnit tak to udělám pod BSD a ne pod GPL licencí. Kolega například před časem napsal konvertor IIS logfajlů do formátu který umí zpracovávat webalizer, je ke zdarma ke stažení na našich stránkách, zdrojáky k němu zatím nejsou veřejné (protože nejsou učesané), ale když budou tak budou pod BSD a ne GPL licencí. Ostatně je už má jeden francouz, který dělal port na linux. To jen na okraj abych nevypadal jako nějaký zarputilý odpůrce OS.

",,Ad "když trváte na tom, aby to bylo "vase" - na tom samozřejmě netrvám, ...'' Podivejte, ja znam Non-Disclosure Agreements. Napisete si tam, ze produkt je *Vas* ".

To tedy nenapíšu ani náhodou, úplně se pletete .

Naše firma nedělá balíkový software, ale programy na zakázku pro konkrétní klienty. Skoro vždy je ve smlouvě napsáno něco jako "dáváme vám aplikaci + kompletní zdrojáky. Dělejte si s nimi co chcete, kód si upravujte, šiřte, zveřejňujte, jen když je modifikujete tak přicházíte o záruku". V tom smyslu je zbytek vašeho posledního příspěvku sice zajímavý, ale zaměřený na špatnou osobu. Nic z toho, z čeho mne viníte neprovádím .

Pokud si myslíte, že děláme balíkový software typu Office tak chápu vaše stanovisko. Ale mne jde o něco jiného - uživateli mého programu ty zdrojáky rád dám (=dávám), to on sám je proti tomu aby je měli i ostatní, kteří za vývoj nezaplatili.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  03. 03. 2002 21:13

Aha, nevedel jsem, ze vyvijite software na zakazku s takovymito podminkami, to se omlouvam. V takovem pripade jste take vyvojarem svobodneho software :) Poskytujete zakaznikovy 4 svobody z definice svobodneho software a NAVIC mu jeste davate zaruku (ktera je se zakaznikovou modifikaci z naprosto pochopitelnych duvodu rusena).
Ono je skutecnosti, ze velka cast vyvoje komercniho software opravdu probiha jako vyvoj svobodneho software, jedna se o velkou cast prave software na zakazku.

V takovem pripade ale nevidim duvod, proc trvate na licenci sve a nemuzete pouzit GPL, kdyz se vam to zrovna hodi. Vzdyt muzete slinkovat ty knihovny klidne staticky, cely produkt licencovat pod GPL a standardne je zakaznikovi prodat. Nejak mimo jeste muzete uzavrit smlouvu o te zaruce. Samozrejme muze byt problem v necem jinem, neznam situaci podrobne. Nejsem si jist, jestli vam nekdo nerekl jeden z mytu o GPL. Vy nemusite program pod GPL zverejnit, nikdo vas nemuze nutit, abyste nekomu dal program pod GPL. Vy ho date/prodate komu chcete a tomuto cloveku, JEN JEMU, jste povinen dat zdrojove kody a zminene svobody.
Muzete tedy udelat software pod GPL, prodat jej zakaznikovi, a kdyz jej zakaznik nikomu nebude davat/prodavat a ani Vy jej nikomu nedate/neprodate, tak ho proste nikdo mit nebude a nebude tedy mit ani zdrojaky.

U toho balikoveho software jste asi pochopil o cem mluvim. Pokud je ale situace takovato, samozrejme nevyvijite proprietarni vlastnicky software.

A sam jste pak prikladem, ze svobodny software lze pohodlne vyvijet i za penize.

"věcně diskutovat s někým z OS komunity" --- Ja jsem take rad, z toho sameho duvodu. :) Ale nepatrim do komunity Open Source. Mozna jste zpozoroval, ze v modelu vyvoje, o kterem mluvime, mame docela velky rozkol. Jestli k nejakemu hnuti patrim, tak je to urcite hnuti svobodneho software. Hnuti Open Source ma jako jeden z hlavnich bodu vubec nemluvit o svobode (proto nepouziva oznaceni svobodny software), coz je dle meho nazoru skoda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Vobr  |  03. 03. 2002 21:58

...takovem pripade ale nevidim duvod, proc trvate na licenci sve a nemuzete pouzit GPL

Několik problémů:

  • definice uživatele programu. Děláme webové aplikace a kdo je uživatel (který by měl mít právo na zdrojáky)? Ten, kdo aplikaci platí? Jeho zaměstnanci, kteří ji používají? V případě webových aplikací všichni uživatelé internetu? Intuitivně to chápu tak, že zdrojové kódy by měla dostat klientova firma, a je na ní jestli dá zdrojáky svým interním uživatelům nebo ne. Když ale tento názor narazil na klientova právníka tak to dopadlo špatně

  • naši klienti mohou chtít distribuovat software bez zdrojových kódů, v případě GPL nemohou. Když například píšeme nějaké komponenty pro systémové integrátory a dali bychom jim je pod GPL tak by je museli svým klientům také dát pod GPL - což je pro ně leckdy nepřijatelné.

  • P.S. Omlouvám, se za nesprávné škatulkování .

    Asi to bude tím, že mně opravdu jde spíš o OpenSource než o FreeSoftware. Dávat zdrojáky k software mi připadá podobné jako dát plán elektroinstalace k domu - hodí se to pro údržbu ale neměl by přijít do ruky všem. Pro analogii nemusíme chodit daleko - zkuste zveřejnit elektroinstalaci banky - zloději budou mít velkou radost. Ale support bankovního domu ji potřebuje. Proto mi nevadí třeba Microsoftí SharedSource.

    Ale to je na delší povídání, a obávám se že se v tomto asi neshodneme...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Hynek Hanke  |  03. 03. 2002 22:30

    Jak je to s webvymi aplikacemi, includovanim v ASP, PHP a podobnymi vecmi Vam bohuzel asi neporadim. Dokonce si myslim, ze je pravdepodobne, ze v tom nema jasno samotne pravo.

    Ohledne toho, ze firma nemuze distribuovat zdrojaky pod GPL --- no to je pravda. Zalezi to na konkretni situaci. Casto je firma distribuovat nepotrebuje a muze uvitat snizeni ceny, kdyz to udelate pod GPL (a muzete pouzit GPL kod, samozrejme predpokladam, ze tato mene pracnejsi varianta by byla take levnejsi, i kdyz 1% zase neni tolik). V tomto pripade je asi opravdu vhodnejsi ta vase licence ci treba ta BSD. Vidite, v tomto pripade Vas jako vyvojare Open Source GPL skutecne omezuje, kdyz si to tak uvedomuji. Ovsem je problem v tom, zda povazovat fakt, ze tise souhlasite s tim, ze by mi spolupraci nekdo odeprel, za ,,provineni'' Vase. Vy vpodstate poskytujete jen tu moznost a nedelate to sam. Teoreticky tedy nema nikdo duvod Vam tu spolupraci odepirat. Ovsem netusim, jak by se to dalo resit jinak. Vidim v tom logicky spor. Budu o tom muset popremyslet.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  05. 03. 2002 15:58

    No s velkym zaujom som si precital vasu polemiku (vela takych rozumnych v disksiach nebyva). Ale nie som moc nejako odbornik na tuto temu, ale tak ma napadlo, ze vacsina tychto "nejasnosti", ci skor nepochopeni plynie (podla mna a mozno sa mylim) z toho dovodu ze:

    GNU/GPL je alebo skor v case ked vznikala tak autor bol vo vacsine pripadov aj pouzivatel toho, co vytvoril. Ale dnes su softy ovela vacsie komplikovanejsie a casto krat jeden clovek nema sancu ho spravit, ale HLAVNE je to uplne podla zelania klienta, on urcuje, co ako bude, kdezto v "davnych dobach, resp. pri tych ludoch, co vymyslali tu licenciu", tak ti programovali pre radost a pre SEBA hlavne, co je dost velky rozdiel

    Tak mozno preto - lebo niekedy sa mozu a aj sa lisia dost predstavy programatora a autora toho isteho softu

     

    Ale je dost mozne, ze sa mylim ... :)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  05. 03. 2002 16:06

    OPRAVA:

    zle:

    Tak mozno preto - lebo niekedy sa mozu a aj sa lisia dost predstavy programatora a autora toho isteho softu

    dobre:

    Tak mozno preto - lebo niekedy sa mozu a aj sa lisia dost predstavy programatora a pouzivatela (zakaznika pre ktoreho bol vytvoreny)  toho isteho softu

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Peter Surda  |  03. 03. 2002 22:34

    Citujem: "Ale GPL licence říká, že svoje úpravy zveřejnit musím."

    Toto nie je pravda a dolezite nepochopenie. GNU GPL hovori, ze KED software distribuujete, muste dodrzat iste pravidla. Uplne v pohode bude stacit, ked v uvedenom pripade poskytnete zdrojovy kod vasemu klientovi. Inym ludom nemusite poskytnut vobec nic, ani zdrojak ani binarku.

    Inac ja pre svoj soft uprednostnujem GPL ale obcas nemozem, lebo projekt ma inu licenciu (napr. XF86). Trosilililinka mi to vadi, ale skor na teoretickej urovni ako praktickej, problem v tom nevidim.

    MfG shurdeek

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    marvin  |  04. 03. 2002 16:56

    Nikdy som sa tejto problematike nevenoval, tak prosim ospravedlnte nejaky ten preslap, ak ho vytvorim. V clanku bolo popisane, ze ak niekomu nieco skopirujem (SW ktory spada pod GPL), som povinny mu k tomu dodat aj zdroje. Podla mna to koncoveho zakaznika chrani dostatocne, ak je to pisane v duchu:

    Len ak niekomu nieco skopirujem, tak som mu povinny poskytnut zdrojaky.

    V pripade, ze konkurencii neposkytnem SW, nevidim dovod jej poskytovat ani zdroje. GPL zial nemam ani len poriadne precitanu a tak moze byt chybny uz len moj predpoklad. Potom sa na moj prispevok vykaslite.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 14:49

    Ja myslim, ze nemate pravdu. GPL sice klade urcita omezeni, ale podivejte, svoboda neni to same co anarchie. Svoboda je zalozena na tom, jednoduse receno, ze muzete delat vse, cim neomezite svobodu druhych. Bohuzel nevim, ci je to citat: ,,Vase svoboda rozmachnout pest konci tam, kde zacina moje tvar.'' JEDINE omezeni, ktera GPL klade jsou takova omezeni, abyste nemohli vydat verzi software, ktera by mela mene svobod, nez ta predchozi. Jde tedy o ochranu svobod pro ostatni uzivatele, pro verejnost. Mate vsechny svobody na ktere si vzpomenete tak dlouho, dokud byste svymi kroky neomezoval svobodu nekoho jineho. Pokud vezmete kod pod GPL, zakomponujete ho do proprietarniho produktu, pak uzivatel jiz nebude mit svobodu takovy produkt upravovat, tudiz jste ho v jeho svobode omezil. A jak jiz jsem rekl, svoboda je zalozena na tom, ze muzete delat cokoliv, co uznate za vhodne, ale nesmite omezit svobody a prava druhych.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Thomas  |  01. 03. 2002 21:39

    "pak uzivatel jiz nebude mit svobodu takovy produkt upravovat"....nicmene ma svobodu si to nekoupit ale zato Vase svoboda nezobrazit svoje upravy zarucena neni :o) Zase autor ma svobodu takovyto kod nepouzivat, ze :o)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Hynek Hanke  |  01. 03. 2002 14:43

    Citujete cast otazek vznesenou na zacatku clanku jako fakt, ktery jsem napsal? Psal jsem, ze lide si mysli, ze..., potom jsem psal, co me jeste napadlo, ze by si lide mohli myslet. V clanku jsem pak obe mylne domnenky vyvratil. Jaky je problem?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jerry III  |  01. 03. 2002 21:21

    Ano, cituju ten zacatek jako fakt co je v tom clanku. Pokud to byl umysl tak se omlouvam, nevedel sem ze Zive je bulvar. Ja sem si trapne myslel ze Zive je seriozni platek o pocitacich a Internetu. Moje chyba. Ale mozna to bude tim, ze prumerny ctenar Zive si muze myslet ze neco co je v public domain muze byt nelegalni na pouzivani. Pak by ta otazka mela smysl.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor