gMote: využijte myš na maximum, naučte ji gesta

V internetových prohlížečích si získaly velkou oblibu gesta myší. Dopřejte si tento komfort i ve Windows a ve všech ostatních programech.

Ovládání gesty myší se dá přirovnat ke klávesovým zkratkám na klávesnici. Stejně jako nadefinovaná klávesová značně urychlí vyvolání dané funkce bez nutnosti návštěvy nabídky, umožní gesto myší de facto totéž. Stačí vykreslit danou trajektorii a spustí se program nebo vyvolá funkce.

Gesta myší získala oblibu především v internetových prohlížečích, kde je myš nepostradatelnou periferií a přehmaty na klávesnici za účelem volby klávesové zkratky nejsou proto žádoucí. Nicméně pro ovládání myší jsou přizpůsobeny celé Windows, a tak gesta myší oceníte nejen v internetovém prohlížeči. Aplikace gMote vám umožní gesta myší do Windows a všech dalších programů dostat.

stáhnout program gMote 1.4 Licence: freeware, 991 kB
Autor: Handform
Web programu: www.handform.net


Gesta, kde je chcete

Program gMote je minimalistický, ale nabídne, co se od něj čeká. Po instalaci se schová do oblasti system tray a čeká na vaše příkazy. Před používáním je ale vhodné věnovat chvíli nastavení. Nejdůležitější je určit, kdy bude gesto myši aplikováno, tzn. kdy se bude zaznamenávat trajektorie myši pro vyhodnocení. Standardně to bývá při současném stisku pravého tlačítka myši, což umožňuje úplné oproštění od klávesnice. Kontextové nabídky vyvolané pravým tlačítkem budou zobrazeny při krátkém stisku tlačítka bez pohybu myši, nebudou tedy v konfliktu s gesty. Pokud by gesta myší s pravým tlačítkem nevyhovovala, můžete nastavit jejich aktivaci středním tlačítkem nebo v kombinaci s klávesovou zkratkou.

gMote_01.jpg
Po instalaci číhá gMote v system tray

Jakmile budete gesto myši aplikovat, začne se na obrazovce vykreslovat zvolená trajektorie. V nastavení si můžete nadefinovat, jakou bude mít barvu, případně tuto funkci deaktivovat a gesta kreslit „naslepo“. Dále je tu ještě nějaké další nastavení, jako automatické spouštění při startu atp.

gMote_02.jpg gMote_10.jpg
Prostředí programu gMote uvidíte jen při nastavení • aplikace gesta (na pozadí běží Word)

gMote funguje ve Windows a „nad“ ostatními spuštěnými programy. Standardně budou gesta myší dostupná v každém programu, nicméně někdy to může být na obtíž. V takovém případě se hodí možnost definovat programy, ve kterých se gMote nebude projevovat. Hodí se sem zařadit například webový prohlížeč s vlastními gesty.

gMote_04.jpg gMote_12.jpg
Možnosti nastavení • ve Firefoxu používám gesta jiná, proto se zde gMote nebude projevovat

Na jedno máchnutí

gMote pro začátek nabídne ukázkovou sadu gest, která demonstrují možnosti zadání příkazů, ale užitečná nejsou. Zadání nových gest je triviální – zvolíte volbu Create gesture, na volnou plochu nakreslíte myší gesto a následně přiřadíte funkci. Ke gestu můžete přiřadit jednu z následujících možností:

  • spuštění programu či otevření souboru (i s parametrem)
  • otevření zvolené složky
  • otevření nadefinované webové stránky
  • libovolná klávesová zkratka
  • libovolná posloupnost znaků
  • funkce pro práci s Windows
  • funkce pro práci s Internet Explorerem
  • funkce pro práci s Windows Media Playerem

gMote_02.jpg gMote_11.jpg

Gesta myší standardně fungují globálně na všechny programy. Nicméně můžete definovat gesta pro různé programy zvlášť. To se hodí, chcete-li gesty myší nahradit například některé klávesové zkratky.

gMote_05.jpg gMote_06.jpg
Různé programy mohou mít nadefinovaná svá vlastní gesta

Široké možnost nabízí možnost zadání libovolné posloupnosti znaků. Tímto způsobem lze například vyřešit zadání loginu a hesla, rychlou aplikaci opakujícího se textu (včetně formátování) nebo třeba postupné klávesové zkratky z nabídky (při držení Alt).

gMote_07.jpg gMote_08.jpg 
Možnosti funkcí, které lze gestům přiřadit, jsou prakticky neomezené.

Nenechá myš zahálet

Výhody programu gMote jsou zřejmé, nicméně drobné chyby se mu nevyhnuly. V praxi mi například vadí to, že gesto se uplatňuje pro právě aktivní program, nikoli na okno programu, nad kterým je gesto vykonáváno. Je také nutné dávat pozor na to, aby byl internetový prohlížeč podporující gesta myší zařazen mezi aplikace, které gMote bude přehlížet. V případě konfliktu se totiž gMote „kousne“ s chybovým hlášením.

Program gMote je silně návykový a umožní vám daleko více využívat myš. Vystačíte-li si s gesty myší pouze v prohlížeči, můžete zkusit Operu, která je nabízí standardně, nebo doplněk FireGestures pro Firefox, případně IE7Pro pro Internet Explorer.

stáhnout program gMote 1.4 (991 kB)


 

fsc.jpg

 

 

Diskuze (17) Další článek: Microsoft potvrdil, že Windows 7 jsou na cestě k RC verzi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,