GMapCatcher: Uložte si webové mapy do počítače

Ne vždy máte internetové připojení k dispozici nebo ne vždy můžete stahovat větší datové objemy tak, abyste byli schopni využívat nejrůznějších online map. Stáhněte si je dopředu.

Potřebujete nějaký dokument obohatit o mapu se zaznamenanou lokací? Chcete mít v přenosném počítači či jiném zařízení konkrétní mapu k dispozici i bez internetového připojení? Užitečným nástrojem, který vám s tím pomůže, je bezplatný GMapCatcher.

Okno s mapou

GMapCatcher je nenáročný prográmek, který se ovládá primárně v jediném okně, jemuž dominuje pole pro zobrazení mapy a vyhledávací řádek. Do řádku vypíšete libovolnou lokaci na celém světě a pak už zoomujete, posouváte a hledáte úplně stejně, jako v jakýchkoli jiných online službách prostřednictvím webového prohlížeče.

sshot-1.png
Hlavní okno s náhledem na mapu.

Oproti prohlížeči disponuje program ale tou výhodou, že z něj lze mapy vytáhnout a uložit na disk počítače. A to přesně v takové podobě a s takovými informacemi, jaké si uživatel navolí. V základním okně ale mnoho ovládacích prvků nenalezne, pouze tlačítko pro stažení, změnu mapy a spuštění offline módu, takže je třeba zavítat do nastavení aplikace.

sshot-2.png
Stahování do útrob programu pro offline použití.

Široký výběr map

Zde si primárně nastavíte rozměry mapy, složku pro jejich ukládání a také základní ovládání a funkce programu. Dále si lze pohrát se seznamem navštívených lokací a tyto lokace a jejich mapy ukládat pro použití v offline režimu aplikace. Nechybí zde ani nastavení vzhledu, kdy si můžete vybrat z několika témat.

sshot-3.png
Nestavení velikosti snímků a dalších parametrů.

Nejdůležitější je ale výběr mapové služby, kterou budete používat. Nabídka je skutečně široká. Nechybí zde OpenStreetMap, Yahoo Maps, Google Maps, Virtual Earth ani mapy ze Seznam.cz a další. Výběr mapové služby samozřejmě ovlivní, jaké druhy map vám poté budou k dispozici v hlavním okně aplikace.

sshot-4.png
Široký výběr mapových služeb.

Přestože GMapCatcher nenabízí žádné pokročilé funkce, pro stažení, uložení a přeposílání map a informací o poloze plně stačí. Navíc, když je možné jej užívat zcela zdarma.

Diskuze (27) Další článek: Počítače do dlaně: Ohřívají akvária, ale přehrají i HD video

Témata článku: , , , , , , , , , ,