Gmail: nekorunovaný král mezi freemaily

Rychlé ovládání a pohodlí jsou velkým lákadlem Gmailu. Navíc v danou chvíli vidíte jen to, co opravdu potřebujete vidět. Ať už tlačítka, tak i e-maily.
Kapitoly článku

Přeposílání zpráv a jiné schránky

Jestli chcete přijaté e-maily předávat někam dál, můžete to udělat buď pomocí zmíněných filtrů, nebo jednodušeji přímo v nastavení. Tam totiž najdete možnost přeposílat přijatou poštu na libovolný e-mail, akorát jej musíte ověřit. Google se tímto snaží zamezit zbytečnému spamování schránek. Platí to i u přeposílaných e-mailů ve filtrech.

gmail/Gmail - Nastavení - zdenek.vecera@gmail.com - Google Chrome.png
E-mailová adresa bude po přidání nejprve ověřena

Gmail dále umožňuje stahovat poštu až z pěti jiných schránek pomocí POP3 protokolu. Pokud byste navíc chtěli z těchto schránek, resp. adres odesílat zprávy, můžete si je přidat mezi odesílací adresy. Kdykoliv si pak při psaní e-mailu můžete vybrat adresu, ze které se e-mail odešle.

Naopak stahování pošty z Gmailu do e-mailových klientů je možné jak pomocí POP3, tak i skrz IMAP. Když využijete stařičký POP3 a pro odeslání SMTP servery Gmailu, automaticky se odesílaná zpráva nakopíruje do odchozí pošty, což rozhodně není typická vlastnost POP3 protokolu; ale spíše bonus od Gmailu.

Zabezpečení schránky

Součástí „balení“ je antispamová ochrana, která si dokáže s nevyžádanou poštou obstojně poradit. Funguje zcela automaticky, takže nemáte možnost nastavit její agresivitu. Google se ale snaží váhy antispamového filtru neustále vyvažovat a v praxi funguje dobře.

Pokud vám omylem skončí některý e-mail mezi spamem, můžete odesílatele přidat mezi ostatní kontakty do adresáře, čímž zvýšíte šanci, že se to příště nebude opakovat. Samozřejmě je vhodné takový e-mail označit, že není spam.

Gmail standardně nenabízí žádné nástroje pro „blokované“ a „bezpečné“ kontakty. Jak už ale bylo výše ukázáno, můžete si vytvořit filtr pro bezpečné kontakty, které nikdy nemají končit mezi spamem.

Vyšší úroveň v Google Apps

Google nabízí Gmail v bezplatném balíčku Google Apps, který můžete využít pro vlastní doménu. Jestli máte libovolnou doménu a rádi byste pro poštu využívali Gmail, máte možnost. Více jsme se o propojení rozepsali v samostatném článku.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,