Gmail na vlastní doméně: e-mail s originální adresou

Odlište se od ostatních, začněte používat Gmail na vlastní doméně. Google Apps je zcela zdarma, získáte všechny výhody Gmailu a maximální svobodu.

Nastavení domény

Obecné

Důležitá nastavení se skrývají v menu „Nastavení domény“. Zde určujete hlavní e-mailový účet správce (v rámci Google Apps) a jeho alternativní e-mailovou adresu, na kterou budou zaslána přístupová práva, pakliže o to požádáte. Adresa musí být mimo danou doménu. Samozřejmě lze zaslání zapomenutého hesla zakázat.

Google/Google Apps  Google Chrome (10).png
 Obecné nastavení domény

Můžete zde také nastavit výchozí jazyk pro uživatele (uživatel si pak může jazyk individuálně změnit) a časové pásmo. Na tomto místě také doporučujeme povolit vynucené SSL, které bude vyžadováno pro přihlášení do Gmailu, Kalendáře, Dokumentů a Webů. Rozhodně je vhodné tuto volbu označit.

Když Google přidá novou službu, objeví se vám v dostupných službách – zde si můžete navíc nastavit, aby byly služby uživatelům automaticky přidány. Pokud nemáte striktní firemní pravidla, není důvod tuto volbu zakazovat.

Google pracuje na nové verzi ovládacího panelu Google Apps, který nabízí nové funkce dřív, než se objeví ve standardním prostředí. Pokud máte chuť tak trochu experimentovat a nevadí vám pouze anglické jazykové rozhraní, můžete si zapnout „Novou generaci“, kde budete mít přístup k nejnovějším funkcím.

Informace o účtu

Až vám přestane dostačovat bezplatná varianta Google Apps, zavítejte do této části. Můžete si zde objednat placený „Google Apps for Business“ nebo nenávratně smazat stopy a definitivě smazat Google Apps pro danou doménu.

Doménová jména

Google standardně přidá vybranou doménu a k ní vytvoří tzv. „testovací alias“ domény, který je ve tvaru „vasedomena.cz.test-google-a.com“. Protože běží pod doménou Googlu, je funkční, i když nenastavíte MX záznamy, je tak vhodná pro případná testování.

Na tomto místě lze přidat alias k již existující doméně, anebo úplně novou doménu. Každá doména samozřejmě bude muset projít vlastním ověřovacím procesem, tak jak je uvedeno na začátku článku.

Google/Google Apps  Google Chrome (11).png
 Přidání aliasu nebo nové domény

Uživatelské nastavení

Ve sdílení kontaktů povolujete zobrazování ostatních uživatelů v rámci domény. Zobrazují se pouze aktivní uživatelé (nikoli smazaní). Jako administrátor máte možnost určit, který z těchto kontaktů se ve společném adresáři zobrazí. Pokud si uživatelé ukládají e-mailové adresy jako osobní kontakty (což je standardní), nejsou v tomto adresáři zahrnuty – není se tedy třeba obávat, že někdo jiný uvidí, s kým si ostatní píší.

2 google apps/Google Apps - Google Chrome (4).png
 Sdílení kontaktů v rámci domény

Teď by měli zbystřit programátoři a správci. Pokud označíte volbu „Aktivovat rozhraní Správa účtů“, budete moci vzdáleně spravovat uživatele ze svého vlastního uživatelského systému. Jestli po něčem takovém toužíte, nahlédněte do přehledně zpracovaného aplikačního rozhraní.

Uživatelům můžete pro vybrané služby povolit jednotné přihlášení (SSO), stačí nastavit URL adresy pro přihlášení, odhlášení a změnu hesla. Samozřejmě je nutné použití ověřovací certifikát. Podrobnosti opět najdete na oficiálních stránkách Googlu.

Dostáváme se k poslední části, která se týká síly zabezpečení. Obyčejně platí pravidlo, že čím je heslo složitější a delší, tím je bezpečnější. V části „Rozšířené nastavení hesel“ určíte minimální (8) a maximální délku (100) hesel. Rozhodně uživatele nezatěžujte nutností zadávat extrémně dlouhá hesla, protože devadesát znaků si bude pamatovat málokdo.

Pokud jste platící uživatel, v části „Sledování“ uvidíte, jak dlouhá hesla uživatelé využívají (pouze u webového přihlášení) a jejich sílu. Nadále platí, že konkrétní heslo zjistit nelze – což je samozřejmě správně.

Vzhled

Abyste zachovali firemní identitu (pokud jste firma), v záhlaví si můžete nastavit vlastní logotyp a přizpůsobit barvy.

Google/Google Apps  Google Chrome (12).png
 Přidání vlastního logotypu

Přehledy

V horní nabídce „Přehledy“ najdete nejen všemožné grafy o e-mailech, přihlašování a dokumentech v jednotlivých dnech.

Google/Google Apps  Opera.png
 Přehledy v grafech

V kompletním protokolu o dění se dozvíte, kdo co v daném období prováděl. Protokol si můžete uložit do CVS souboru.

Google/Google Apps  Google Chrome (13).png
 Výpis činností v rámci Google Apps

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,