Gigabyte Z68XP-UD3-iSSD: deska s integrovaným SSD

Nová základní deska od Gigabytu sice na první pohled vypadá obyčejně, je ale něčím speciální. Disponuje totiž integrovaným SSD s kapacitou 20 GB.

Nový čipset Intel Z68 obsahuje kromě řady vlastností čipsetu H67 (podpora integrovaného grafického čipu) a P67 (podpora přetaktování) také jednu novinku – technologii Intel Smart Response. Jedná se o hybridní úložný cache systém postavený na rychlém SSD, který doplňuje běžný pevný disk pro časté operace s opakovaně používanými daty. Základní deska Gigabyte Z68XP-UD3-iSSD proto obsahuje integrované SSD přímo v balení.

Gigabyte Z68XP-UD3-iSSD: malé 20GB SSD

Základní deska Z68XP-UD3-iSSD od společnosti Gigabyte je určena pro procesory Intel (socket LGA 1155) s architekturou Sandy Bridge. Obsahuje celkem čtyři DIMM sloty pro operační paměti DDR3, dva PCI Express ×16 sloty, tři PCI Express ×1 a dva klasické PCI, nechybí osm SATA portů (4 × SATA 6 Gb/s), gigabitový ethernet, osmikanálový zvukový čip, dva USB 3.0 porty, PS/2 port, FireWire a HDMI výstup.

Image_01S.jpg

Tím nejzajímavějším prvkem této základní desky je ale mSATA port, ve kterém je umístěn speciální SSD od Intelu s označením Intel SSD 311. Jeho kapacita je pouhých 20 GB, samotná technologie ISR ale podporuje až 64 GB. SSD používá NAND flash čipy SLC (Single Level Cell), které patří mezi ty kvalitnější, ale také dražší.

Samotné SSD je na svou kapacitu velmi drahé, v rámci ceny této základní desky se ale jedná o poměrně zajímavou nabídku. Koncová cena desky je totiž 240 dolarů, tedy přibližně 5 500 Kč s DPH, což je vzhledem k verzi bez SSD pouze 70 dolarů příplatek. Zbývá zodpovědět na důležitou otázku, jak moc je tato technologie a integrované SSD výhodnější, než samostatné řešení pomocí klasického SSD přes SATA rozhraní a jaký je výkon ve spojení s běžným pevným diskem?

To se rozhodli prověřit redaktoři ze serveru Techspot, kde tuto základní desku prověřili proti konkurenčním modelům a řešením s klasickými SSD.

Testy

Všechny testy na serveru Techspot byly provedeny s procesorem Intel Core i7-2600K, porovnávány byly různé základní desky (Asrock Z68 Extreme4, Asrock P67 Extreme6) i konkurenční platforma od AMD (Asus Crosshair IV) nebo starší Core i5 750 (Asus P7P55D-E Premium). Na všech konfiguracích byl nainstalován operační systém Windows 7 Ultimate v 64bitové verzi.

AS_01.png AS_02.png AS_06.png
Transfer_01.png Transfer_02.png

Kromě běžných testů výkonu procesoru a paměti, kde jsou rozdíly pouze při porovnání starší platformy a řešení od AMD, se dostalo i na výkon diskového systému. Základní deska s pevným diskem Samsung Spinpoint F1 HD103UJ (kapacita 1 TB) dosahovala díky Intel SSD 311 velmi dobrých výsledků, například při kopírování 6GB souboru byla rychlost vyšší, než při použití SSD OCZ Vertex 2.

V jiných testech už nebyly výsledky tak excelentní, stále se ale pohybovaly v rámci lepší poloviny z testovaných modelů. Jasný rozdíl je vidět při srovnání s vypnutou technologií IST, výkon je v některých případech až dvojnásobně lepší.

Výhodné řešení v kombinaci s pevným diskem

Pokud nemáte a ani nechystáte nákup samostatného SSD a přes to chcete mít určitou výkonnostní výhodu, základní deska Z68XP-UD3-iSSD od Gigabytu tento úkol plní díky technologii Intel Smart Response a 20GB SSD od Intelu na výbornou.

Image_18S.jpg

Kromě základní desky s čipsetem Intel Z68 tak získáte i rychlý diskový systém, který sice nedokáže nahradit moderní a extrémně rychlé SSD, ale nabízí výkonnostní kompromis s klasickým pevným diskem, na kterém je zároveň nainstalovaný i operační systém.

Video

Pokud se chcete podívat na celé balení i základní desku podrobně, můžete si prohlédnout toto video:

 

Diskuze (26) Další článek: Skupina Anonymous se nabourala do NATO, získala gigabajt důvěrných dat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,