Gigabyte M1005: netbook s dokem pro snadné HTPC

Brzy se na trhu objeví nový desetipalcový netbook M1005 od Gigabyte, který disponuje nejen novou Atomovou platformou, ale i dokem, který lze využít pro různé účely.

Na trhu se nachází velká spousta všemožných netbooků, které jsou však mezi sebou asi stejně odlišné, jako programové cíle koaliční dvojky v Praze. Takřka všechny sází na klasickou Atomovou platformu a obvykle nenabízí nějaké výrazné odlišení či významnou výhodu oproti konkurenci.

Společnost Gigabyte se ale v poslední době snaží posunout hranici možností těchto jednoduchých a levných počítačů pomocí doku, který usnadní využití přístroje i pro další účely. Nejnovějším přírůstkem, který je rovněž dodáván s dokem, je nový netbook Gigabyte M1005.

Gigabyte M1005: klasický netbook s dvoujádrovým Atomem

Nový netbook Gigabyte M1005 má standardní 10,1" displej se základním rozlišením 1 024 × 600, který je podsvícený pomocí LED. V těle je umístěn nejnovější typ dvoujádrového Atomu – model N550. Atom N550 pracuje na frekvenci 1,5 GHz a díky HyperThreading technologii je schopen zpracovat až čtyři samostatná vlákna současně, v systému se tak tváří jako čtyři logické procesory.

3656.jpg 
Gigabyte M1005 v doku

V procesoru se nachází i integrovaný grafický čip Intel GMA 3150, který sice zvládne akcelerovat MEPG-2 video, s novějšími typy v podobě H.264 (VC-1, AVC) si však bohužel neporadí. S tím souvisí i nulová akcelerace flash videa. Dvě výpočetní jádra jsou však poměrně výkonná, takže nějaké základní HD video v nižším rozlišení 720p by se mělo přehrát relativně plynule. Kvůli absenci jakéhokoli pokročilého akcelerátoru ho ale nelze doporučit pro fandy filmů a seriálů s vysokým rozlišením.

 

3654.jpg

Operační paměť DDR3 lze zvolit 1 GB až 2 GB, stejným způsobem i 2,5" pevné disky s rychlostí 5 400 otáček za minutu, které jsou dostupné v kapacitách 325 GB nebo 320 GB. Netbook bude v prodeji s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Starter bez Aero, průhledná okna si tak neužijete.

Pohodlný dok pro snadné připojení k televizi

Na netbooku se nachází celkem tři USB 2.0 porty, gigabitový ethernet port, čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS, MS Pro), WiFi 802.11n, Bluetooth 3.0+HS, webkamera, 3,5mm konektor pro zvuk, mikrofon a výstup VGA pro připojení monitoru. Integrované stereo reproduktory jsou samozřejmostí. Na levé straně netbooku se ale nachází i speciální konektor, který slouží k propojení s dodávaným dokem.

 

3652.jpg

Samotný dok vyvedený ve stejné stříbrné barvě jako celý netbook, udrží netbook ve vertikální poloze, přičemž v zadní části nabízí tři USB porty, ethernet, napájecí konektor stejný jako na těle netbooku, výstup zvuku, vstup mikrofonu a nechybí ani VGA výstup.

3655.jpg

Tento dok tak můžete mít například neustále připojený k televizi a monitoru, včetně dodatečných klávesnic nebo myši. Můžete používat netbook dle libosti na jakémkoli místě, ale jakmile si budete chtít užít nějaký film na velké obrazovce nebo jen sednout do pracovního kouta vybaveného dalšími periferiemi, stačí netbook zastrčit do tohoto doku a vše je zapojeno. Dok zároveň zajišťuje i napájení/nabíjení.

Netbook jako nettop

Netbook Gigabyte M1005 má rozměry 26,5 × 19,1 × 3,05 cm a s dodávanou čtyřčlánkovou baterií je jeho hmotnost slušných 1,26 kg. Gigabyte se zatím bohužel nevyjádřil ani o výdrži, ani o koncové ceně.

  • Displej: 10,1" (1 024 × 600), LED
  • Procesor: Intel Atom N550 1,5 GHz
  • Grafický čip: Intel GMA 3150 v procesoru
  • Operační paměť: 1/2 GB
  • Pevný disk: 250 GB/320 GB, 5400 ot./min.
  • Výbava: WiFi, 3 × USB, webkamera, ethernet, Bluetooth 3.0, VGA, čtečka paměťových karet 4v1, zámek Kensington, dokovací stanice
  • Rozměry, hmotnost: 26,5 × 19,1 × 3,05 cm, 1,26 kg
  • Baterie, výdrž: čtyčlánková, výdrž zatím neuvedena
  • Cena, OS: zatím neuvedena, Windows 7 Starter

Díky desetipalcovým rozměrům je netbook vybaven klasickou klávesnicí, kterou lze díky menšímu osvětlení pohodlně používat i v noci. Touchpad podporuje doteky více prstů najednou, což můžete využít pro různá rychlá gesta dle nastavení. Signalizační diody na těle netbooku okamžitě ukazují stav baterie. Pro rychlou konfiguraci, nastavení a vypínání komunikačních adaptérů lze využít nejen běžné klávesové zkratky, ale i jednoduchý software Smart Manager, který se s potřebnými ikonami objeví stiskem jediného tlačítka.

3651.jpg

Pokud tedy chcete netbook používat zároveň jako hlavní počítač s možností připojení různých periférií, dokovací stanice vám ušetří spoustu času při jejich připojování a odpojování – v mžiku máte z netbooku vlastně takový nettop. Tato kombinace také nabízí možnost využití coby multimediálního počítače k televizi, kvůli slabé akceleraci HD videa však nepočítejte s plynulým přehráváním filmů s vysokým rozlišením.

Diskuze (23) Další článek: Novinky na Gmailu: sdílení schránky a obnova adresáře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,