Gigabit doma: K čemu je v praxi dobrý superrychlý internet

  • Optickou přípojku s gigabitovou konektivitou už mohou mít i některé české domácnosti
  • Abyste rychlosti využili, musíte mít na to potřebnou výbavu
  • Plnou rychlost využijete při kombinaci různých služeb a více počítačích

Rychlosti domácích internetových přípojek v Česku už běžně dosahují trojciferných hodnot. Rychlost 100 Mb/s nabízí ve svém základním tarifu UPC a běžně také metropolitní sítě, s rychlostmi přes 100 Mb/s se počítá po přechodu na VDSL2 také u Cetinu (dříve O2). Ale jde to ještě rychleji. Někteří lokální či komunitní poskytovatelé internetu se vrhli na budování optických sítí a nabízí rychlosti dosahující jednoho gigabitu. A právě takové připojení jsem vyzkoušel v praxi.

Jsem šťastlivec, který má optickou internetovou přípojku zapojenou až do domu. Nebydlím přitom ve městě, ale ve vesnici za Brnem. A není to až tak výjimečné, ve městech je sice hustší osídlení, ale jsou tam větší komplikace při budování sítí a zpravidla i konkurence. Na vesnici je sice osídlení řidší, ale sítě se zde budují snáz (obzvlášť když se využije výkopových prací při jiné příležitosti) a konkurence je zpravidla chabá.

Běžně používám souměrnou konektivitu 100 Mb/s a nepociťuji, že by mě rychlost internetu nějak omezovala, ale můj poskytovatel Vivo Connection má v nabídce i gigabitové připojení. Zvědavost mi nedala a vyzkoušel jsem, k čemu to může být v praxi dobré.

825114872
I takto dnes může vypadat nabídka internetových tarifů, pokud máte do domu zapojenu optickou přípojku (zdroj: Vivo Connection)

Jak změřit gigabit

Gigabitová konektivita už je pro domácí použití značně nadstandardní. Při takové rychlosti připojení do sítě už budou spojení k vyžádaným serverům zpravidla brzdit samotné cílové servery, nebo něco „po cestě“. Zpomalení si můžete snadno způsobit i sami nedostatečně zajištěnou síťovou infrastrukturou v domácnosti.

704278230
Domácí připojení k internetu... Někdy se hodnoty dostanou přes 900, ale celý gigabit zatím ani s gigabitovou přípojkou na běžných měřácích internetu nezměříte

Paradoxně je problém tak rychlou konektivitu vůbec změřit. Běžné internetové měřiče zvládnou s přijatelnou přesností změřit stovky megabitů, pokud máte server dostatečně blízko. S gigabitem si neporadí všechny a musím sebekriticky přiznat, že ani ten náš na Živě.cz.

Ale Speedtest.net od společnosti Ookla nebo NetMetr od CZ.NIC si i s takovými rychlostmi poradí a uvádí hodnoty kolem 900 Mb/s, mají totiž servery v blízkém Brně. Konkrétně ten u brněnského VUT se ukazuje jako nejrychlejší. Teoretického maxima jednoho gigabitu však na měřáku veřejně dostupné služby pro měření internetu dosáhnout nelze.

974947851
Pěkné a dostatečně dimenzované měření nedávno spustil CZ.NIC. Najdete ho na NetMetr.cz.

Samozřejmě nejde jen o samotnou rychlost, ale třeba také o latenci. V tomto směru však není co řešit, stabilně se pohybuje kolem 5 až 10 ms.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,