Geyserville – na baterie se sníženou frekvencí

Nová technologie Intelu, čerstvě představená na konferenci v Palm Springs, má výrazně snížit spotřebu počítačů vybavených připravovaným mobilním Pentiem III.
Nová technologie Intelu, čerstvě představená na konferenci v Palm Springs, má výrazně snížit spotřebu počítačů vybavených připravovaným mobilním Pentiem III.

Kouzlo celé technologie spočívá v tom, že maximální taktovací frekvence bude použita pouze v připojení k síti, zatímco při provozu na baterie bude frekvence procesoru nižší. Technologie byla demonstrována na modifikovaném Pentiu II, které na síť běželo na 500 MHz a na baterie na 400 MHz. Intel tuto technologii označuje sice za revoluční, je otázkou, nakolik bude skutečně zákazníky vyhledávána. Představa, že si koupíte drahý počítač s procesorem na frekvenci 600 MHz, ale tu budete schopni využívat jen při provozu v elektrické síti se jistě mnohým nebude líbit a raději si vezmou podobně rychlý stroj našlapaný výkonnějšími bateriemi. Bude ještě potřeba vyzkoušet, nakolik bude prodloužení životnosti na baterie motivující, jestli to bude násobně delší doba při neznatelném snížení výkonu. Intel si od tohoto kroku slibuje hlavně proniknutí mobilních počítačů i do sféry skutečně výkonných stolních počítačů, aby se na notebook přestalo pohlížet jako na méně výkonnou alternativu. Zatím není potřeba mít notebook s 600MHz procesorem tak rozšířená, ale to se jistě časem změní. Projektem Geyserville ale také Intel naznačil, že procesory s vysokými taktovacími frekvencemi jsou obrovskými žrouty baterií, a že zatím jediným řešením je při provozu na baterie je do vysokých frekvencí nepouštět. Geyserville chápu ale více jako mezikrok, který je jen obcházením problému s malou výdrží baterií. Přijdou Li-Polymer baterie a další nové technologie, které poskytnou dostatečné zásoby energie i pro výkonné procesory. Z Geyserville se tak stane jen volitelná položka v konfiguraci správy napájení, už dnes beztak procesory umí při nečinnosti upadat do klidného stavu a uspávat periférie, Geyserville je jen malým rozšířením.

Váš názor Další článek: CNET kupuje WinFiles

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,