Genius G-Note 7000: Elektronický kopírák na přednášky

Spousta uživatelů řeší problém, jak kdykoli a co nejsnáze dostat text do elektronické podoby. Možná si řeknete, vždyť ho stačí jen napsat na počítači. Jenže počítač nemáte po ruce zdaleka pokaždé a musíte psát jen poznámky na papír. Pokud k nim ale použijete digitální zápisník Genius G-Note 7000, budete psát jako přes kopírák. Jedna kopie vám zůstane na papíře, druhou stáhnete do počítače.

Podložka s displejem

Šedé zařízení velikosti mírně převyšující formát A4 připomíná podložku pod blok papíru, v horní části najdete i charakteristickou upínací sponu. Většinu povrchu tvoří magnetická psací plocha formátu A4, hrany a okraje přístroje pak obsahují rozšiřující prvky.

Na levé najdete pětici funkčních tlačítek a monochromatický informační LCD displej. Tlačítka zprostředkovávají funkce pro posun mezi jednotlivými elektronickými stranami, vytvoření nových a mazání nepotřebných, v případě připojení k počítači mohou zastupovat i funkční klávesy myši a klávesnice. Displej obsahuje údaje o paměti, počtu v ní uložených stran nebo kapacitě baterií.

 

Vpravo dole objevíte nenápadnou záklopku, pod níž se skrývají dvě náhradní náplně pro elektronické pero – jedna s náplní, druhá „slepá“, určená pouze pro tabletový režim.

Pravá strana obsahuje ještě slot pro paměťovou kartu typu SD, na niž lze ukládat další stránky v případě zaplnění vnitřní 32MB paměti, která pojme až 100 stran.

 

 

Nahradí i tablet

Digitální zápisník se používá zcela intuitivně: zapnete jej, zasunete do něj blok papíru, vložíte baterii do dodaného pera a začnete jím psát či kreslit. Všechny tahy perem se ukládají do paměti zápisníku poháněného čtyřmi mikrotužkovými bateriemi, odkud je později můžete nahrát do počítače prostřednictvím datového kabelu.



Pero není citlivé na tlak, tloušťka čáry tedy je stále stejná. Zápisník se po připojení k počítači chová jako další disk i bez instalace ovladačů, pro plnohodnotné využití je však kromě ovladačů nutné nainstalovat i aplikaci G-Note Editor, v níž lze snadno upravovat elektronické stránky, ukládat je do jiných formátů nebo rovnou rozesílat e-mailem. Aplikace pracuje se soubory typu SIP, které automaticky převede z výchozího formátu TOP, do něhož se ukládají jednotlivé stránky v zápisníku jako samostatné soubory.

Po připojení zápisníku k USB portu počítače nemusíte jen přenášet soubory; zařízení může sloužit i jako tablet – po instalaci ovladačů se v oznamovací oblasti Windows objeví nová ikona vedoucí k aplikaci s nastavením parametrů tabletu. Jako tablet pracuje přístroj spolehlivě, jedná se však o kompromis, protože se musíte smířit zejména s chybějící tlakovou citlivostí pera.

Genius G-Note 7000
digitální zápisník
2 650 Kč s DPH
KYE Systems
www.geniusnet.com.tw
porty 1× miniUSB
rozlišení 1 000 lpi
rozměry
(v × š × h)
280 × 180 × 12 mm
hmotnost zápisník 358 g, pero 12 g
napájení 4× AAA baterie, pero 1× AAA baterie
rozměry papíru (v × š) 279 × 216 mm (formát A4)
paměť 32 MB
paměťová karta SD
citlivost podložky 13,5 mm, cca 135 listů papíru
výdrž baterie podložka 120 hodin, pero až 12 měsíců
automatické vypnutí 5 minut
displej monochromatický LCD
ovládací prvky 1× vypínací tlačítko, 5× funkční tlačítka
dodávané příslušenství papírový blok, 4× náhradní náplň do pera, 5× AAA baterie, USB kabel, šroubovák pro zajištění baterií, manuál, CD s ovladači

Verdikt

Díky pracovní ploše formátu A4 je Genius G-Note 7000 ideální pro použití s jakýmkoliv běžným blokem papíru. Stahování stránek do počítače funguje velmi dobře, funkci tabletu by ovšem pomohlo pero citlivé na tlak.

zpracování (10 %)

8,0/10

výdrž (15 %)

10,0/10

ovládání (20 %)

7/10

funkce (35 %)

8,0/10

cena (20 %)

9/10

celkem

83 %

 

 
pracovní plocha
funkce tabletu
displej a výdrž
   
 
pero není citlivé na tlak
nelze „gumovat“ tahy
chybí podpora více barev

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 17/06.

Diskuze (43) Další článek: Opravte si bezpečnostní chybu ve finálním Internet Exploreru 7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,