Genealogie | DNA

Geneticko-genealogičtí evangelisté. Povídání s administrátory facebookové skupiny, která je středobodem české komunity

Ve vyčerpávajícím rozhovoru se dozvíte podrobnosti o DNA testování, jeho limitech nebo neexistujícím potenciálu ke zneužití takových dat.

Martin Kotačka, Jakub Krchák a Michal Pilař (profily na posledním listu tohoto článku) patří ke správcům facebookové skupiny Genetická genealogie, která je tuzemským středobodem geneticko-genealogické komunity. Najdete v ní cenné rady pro úplné začátečníky a stejně tak vám zde rádi pomohou s dalším využitím výsledků DNA testů. Každý měsíc tady navíc probíhá pravidelný monitoring počtu otestovaných uživatelů, který dává tušit neopadající zájem o DNA testování v Česku.

Pánové, jak jste se ke genetické genealogii dostali? Doplnila u vás genetika klasickou genealogii, nebo tomu bylo naopak?

MK: V roce 2007 se ke mně dostala nabídka genealogického testu, tehdy ještě z našeho dnešního pohledu velmi primitivního a málo podrobného, přesto jsem ji hned s nadšením využil, protože v mé rodinné genealogii, na které jsem tu dobu už několik let pracoval, se vyskytlo několik důležitých otázek, které nešlo jinak než s pomocí genetiky zodpovědět.

MP: V genealogické skupině na diskusním serveru Okoun se před lety občas někdo začal bavit o genetických testech. Zaujalo mě to, a když mi Martin K. nabídl možnost zúčastnit se projektu Genetika a příjmení, neváhal jsem. Po necelém roce byl výsledek.

etnicita.png
Genetické platformy lákají i na určení vaší etnicity – pro Evropany a speciálně Čechy jde ale o irelevantní výsledky. Smysl mají například ve Spojených státech, kde lidí často netuší, odkud jejich předkové přišli

JK: Genealogii jsem se i díky dědečkovi věnoval od mlada, navíc mě bavily i další vědní obory, mezi nimi genetika. I proto jsem bedlivě sledoval pokrok v oblasti haploidních markerů, čtení lidského genomu, a především snižování cen a zvyšování dostupnosti testů. Do kolotoče genetické genealogie jsem naskočil autozomálním testem v roce 2014.

Když začnu se svými blízkými mluvit o DNA testování, často se setkávám s odmítáním a obavami z možné zneužitelnosti. Je strach relevantní?

MK: Zneužitelnost u tohoto druhu testování je prakticky nulová. Rozsah testování je sice vhodný pro genealogické účely, nicméně nikoli pro využití v jiných oborech. Navíc komerční laboratoře testují odběr jako anonymní pod unikátním kódem . Kdo se pod tím skrývá, nemohou vědět a ani to není v jejich zájmu. Navíc pracují v oblasti, kde je stěžejní důvěryhodnost. Vědí, že kdyby ji jakkoli poškodili, odrazí se to na jejich byznysu. Nebo rovnou skončí.

JK: Koncept zneužitelnosti je většinou dán nedostatečným pochopením základních faktů a také špatnou žurnalistikou sahající po křiklavých titulcích bez souvislostí a často i faktů.

 

Výsledky testu lze nahrát i do databází dalších služeb, potenciál k nalezení dalších shod se tím výrazně zvýší

 

Předně panuje mezi lidmi miskoncepce o (ne)dostupnosti jejich DNA. Naši DNA trousíme, kudy chodíme: když něco hodíme do popelnice, napijeme se ze sklenice, na našem použitém oblečení. Kdyby někdo chtěl naši DNA získat, nebude s tím mít nejmenší problém.

Dalším důležitým parametrem je rozsah čtené genetické informace. Každý autozomální test využívá jen zlomek lidské DNA: 1 až 2 promile. To je dost zajímavé z hlediska genetické genealogie, ale zcela eliminuje obavy ze zneužitelnosti.

Diskuze (1) Další článek: Britové ukázali, že přechod na optiku je nevyhnutelný. xDSL je na hranici možností

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,