GeForce GTX 260: levnější příbuzný v testu

Diskuze čtenářů k článku

18. 08. 2008 11:00

Dobrý den,

nejsem ani fanATik ani zastáncem Nvidie už mi rukama prošlo lecos a každé má své. Jen mi připadá nefér vůči ATi, že v testu GTX260 tuto grafiku výkonově porovnáváte s o třídu levnějším Radeonem 4850 a ne cenově srovnatelným Radeonem 4870, jestli autor článku nemá příliš rád Nvidii Jinak v budoucnu chci osadit nový comp 2xGTX260 do SLi protože CF není ještě tolik promakán , kdyby někdo měl věrohodné testy prosím hoďte mi sem link.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 08. 2008 15:34

V době, kdy se tohle testovalo, nebyly u nás HD 4870 pro srovnání ještě k sehnání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 08. 2008 15:53

V tom případě se omlouvám, ale měl jsem takový pocit, že v e-shopech se objevila dříve karta od ATi, ale to je jiná věc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 16:47

Co máte redaktoři a t.zv. odborníci profici s modlou přetaktování?

Většina zájemců o PC při vyslovení "možnost přetaktování" vidí strašidla a málem již poškozený HW s porušením obchodních podmínek prodané komponenty a v recenzích se kvalita komponenty určuje dle možnosti výše přetaktování.

Já mám také frekvenčně mírně lízlej procesor a paměti nahoru, ale vychvalovat 260 před 4850/70 protože jde přetočit o 100MHz ... no já nevím.

Co tak, místo taktování grafiky a s tím mnohdy nutnou výměnou chladiče za dražší, si rovnou koupit o pár stovek dražší kartu nastavenou na vyšší frekvence a s lepším chladičem již od nějakého výrobce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 17:01

Normální člověk, který přetaktování neřeší, se pro změnu dozví, zda má daný kus železa nějaké rezervy, nebo běží kousek pod hranici svých možností – u toho, co běží na hranici, je vyšší pravděpodobnost, že něco nebude fungovat, jak má.

Možnost přetaktování oproti referenčním kartám je zajímavá i z jiného důvodu – u karet, které mají slušné rezervy, je jasné, že se objeví od výrobců přetaktované (a výkonnější) modely a sortiment bude bohatší. Člověk pak nemusí vybírat jen podle nálepky na chladiči a příslušenství, co někdo přibalil do škatule.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 17:59

To je mi teda logika Podle tohoto by si nikdo nemel kupovat ty nejrychlejsi a nejdrazsi procesory, protoze jsou udajne "nespolehlive",a to jenom proto, ze se nedaji moc pretaktovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 18:32

I nejdražší procesory se dají přetaktovat. a platí to zejména pro C2D, u nichž jsou rezervy taktéž nemalé.

Nepsal jsem, že jsou nespolehlivé, psal jsem, že je vyšší pravděpodobnost, že něco nebude fungovat, jak má. Myslím, že je to dost podstatný rozdíl.

Hardware, a vůbec produkty, na které se dá stoprocentně spolehnout, neexistují. Vždycky je jistá pravděpodobnost, že se něco porouchá. Ale to už bychom se museli přesunout do filozofické roviny a debatovat nad významem slova spolehlivost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 19:57

ale no tak, uznejte ze jste to napsal jenom proto, aby se naslo alespon nejake plus na nvidii... a ted se to snazite obhajit pred obycejnymi lidmi, ktere to vubec nezajima...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 20:09

hm... nevím. Sám se nepovažuji za neobyčejného a schopnosti přetaktování mě zajímaly už v době prvních Pentií, kdy byla tato "zvrácenost", kterou nikdo nedělá, v plenkách.

Někomu je zase ukradené, jakou má karta teplotu na jádře, pokud funguje jak má, někomu je šumák spotřeba, a nekomu je ukradené, jaký má výkon ve hrách, protože ji na hraní nepoužívá, a těm úplně obyčejným lidem je kolikrát i ukradené, jakou kartu mají.

Nechtěl bych vidět, co by se tu dělo, kdybych místo toho napsal do článku "možnosti přetaktování jsme nezkoumali a nemá význam nad nimi špekulovat, protože to v podstatě nikoho nezajímá".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 07. 2008 11:48

A porovnavat vykom pretaktovanej geforce k nepretaktovanemu radeonu to je fer?A k tej cuda, mozete mi povedat kolko aplikacii s tym vyuzijete dnes, alebo povedzme buduci mesiac? Pretoze podla mna vychvalovat nieco co ste ani nevyskusal a uvadzat to ako vyhodu je trochu mimo nie?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2008 13:10

Milý pane, vaše "robota" je podla mňa odfláknutá!

Testovať len na jednom rozlíšení(1920x1200, 0AA, AF!!! Bioshock a Assassin´s Creed) je alibizmus!, ale nečudujem sa vaše testy majú dosť malú vypovedajúcu hodnotu.

Čo tak použiť UT3 engine napr. v hrách: MoH Airborne, UnrealTournament3?(Ak v BIOSHOCK-u nefunguje AA)

Najpoužívanejšie rozlíšenie je 1680x1050(22"), určite by bolo zaujímavé otestovanie výkonu VGA aj v tomto rozlíšení so zapnutým AA, poprípade AF.

VÝROK DŇA:

"Nvidia ještě nabízí přidanou hodnotu v podobě příslibu podpory technologie CUDA..."...toto je len zbožné prianie "nVidiotov" a nVidie pretože nevlastní CPU ako je to v prípade Intel-u a AMD/ATi.

Podľa neho by som si "GRAFICKÚ" kartu určite nevyberal!

Good luck p.Vágner

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 16:32

Ta věta je poněkud utnutá, v článku pokračuje dál. To, co jste tu nalepil, je srovnatelné se zpravodajstvím Novy, která také velmi ráda střihne člověka po té pro ni zajímavější části věty a nenechá jej říci B.

Nejpoužívanější rozlišení není kupodivu to, které má ten, co obvykle kříčí, doma (a o kterém se tedy domnívá, že jej už logicky musí mí každý), aktuálně je to 1024×768, po něm 1280×1024, a až pak nějakých 1680×1050 a 1600×1200. Takže ne, netestujeme a nebudeme testovat grafiky na rozlišení, které používá většina, ale i nadále se budeme raději snažit držet se rozlišení, pro které se konkrétní grafika aktuálně hodí.

Podpora CUDY není zbožné přání, je to prostě fakt, který u někoho může rozhododnout, i když na tom momentálně velice co pouštět. Nevím, co vás na tomto konstatování tak žere. Lidi taky kupovali dvoujádra v době, kdy je mohli plnohodnotně využít maximálně na rendering. Za pár měsíců to může, nebo nebo nemusí být jinak. Nvidia zatím necítí potřebu fušovat do procesorů, kdyby po tom opravdu toužili, určitě by si cestičku našli. Zatím jsem si žádného zoufalství ze strany Nvidie kvůli tomu, že nemají vlastní CPU, nevšiml.

Ujišťuji vás, že nevycházím jen z těch grafů, co jsou na druhé straně, naměřeno je toho už teď poněkud víc. Mám tu Devil May Cry 4 (na ten jsem zapomněl, přihazuji do článku), Crysis, Colin Mc Rae Dirt, Serious Sama 2, Tomb Raider Anniversary. MoHA mám naměřené taky, můžu posloužit. jen na tom nemám otestovanou 8800 GT. V článku jsou jen hry měřené frapsem, u kterých mi generování grafů nesežere tolik času a na ilustraci výkonu to myslím bohatě stačí. Navíc to tady máte s průběhy, které toho řeknou přece jen víc, než jeden sloupeček s průměrem. Do časáku to půjde pravděpodobně přetestováno na druhé sestavě, a věru se mi nechce měřit dvakrát všechno.

MOHA: http://www.zive.cz/uploadedfiles/427391165.png

DIRT: http://www.zive.cz/uploadedfiles/426794910.png

Tomb Raider A: http://www.zive.cz/uploadedfiles/433577312.png

Serious SAM2: http://www.zive.cz/uploadedfiles/739372083.png

Na UT3 jsme rezignovali kvůli tomu, že jde o dobře optimaizovaný čistý základ a podává u moderních karet už přespříliš dobré výsledky. Je spousta her, ve kterých člověka pálí výkon mnohem víc.

Až se mi časem ve volných chvílích podaří zautomatizovat generování grafů z 3Dmarků, WIC, COH a Crysis (které mimochodem beztak najdete prakticky v každém jiném testu), u nichž se teď musí podle reportů vyrábět ručně, vrátí se také.

Na dvacetistránkové recenze na Živě a srovnávání jedné hry při deseti nastaveních můžete zapomenout, na rozdíl od specializovaných webů nežijeme z hardwaru a články v podobném rozsahu jsou ve srovnání s ostatními články, jejichž výroba je nesporně jednodušší a rychlejší, těžce nerentabilní.

Testy se dělají primárně pro časák, kde na to není místo. Na Živě buď můžeme dát alespoň něco, nebo nemusíme dávat nic (a věřím, že toto konstatování neskončí uštěpačnou odpovědí, že než tohle, tak raději nic).

Veřte, že bych zvládl testovat týden jednu kartu na dvaceti hrách ve čtyřech nastaveních, bohužel mi to nikdo nezaplatí. Čtenost článku se kupodivu prakticky nezvedne, pokud tam bude místo deseti grafů grafů třicet a bude to stát trojnásobek práce. Za to nemůžu já, za to můžou čtenáři, kteří delší recenze čtou stylem první strana, první stránka s grafy, závěr. Nedivte se pak, že za výrobu takových článků a v podstatě zbytečnou práci nechce nikdo platit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2008 20:53

1)"Takže ne, netestujeme a nebudeme testovat grafiky na rozlišení, které používá většina, ale i nadále se budeme raději snažit držet se rozlišení, pro které se konkrétní grafika aktuálně hodí."

...divné: HD4850 je HighEnd?(rozlísenie testu ako u 260GX t.j. 1920x1200)...hehe možno aj hej za tu cenu ale bola a je koncipovaná pre mainstream!

2)"Nvidia zatím necítí potřebu fušovat do procesorů, kdyby po tom opravdu toužili, určitě by si cestičku našli. Zatím jsem si žádného zoufalství ze strany Nvidie kvůli tomu, že nemají vlastní CPU, nevšiml."

...blábol: nVidia nevlastní licenciu na CPU(nemôže ich vyrábať), aj keď sa teraz strká do zadku ViA-i(ona vlastni licenciu na CPU), u Intel-u sa odpísala nVidia sama keď tvrdila že GPU je lepšie než CPU.

3)"Na dvacetistránkové recenze na Živě a srovnávání jedné hry při deseti nastaveních můžete zapomenout, na rozdíl od specializovaných webů nežijeme z hardwaru a články v podobném rozsahu jsou ve srovnání s ostatními články, jejichž výroba je nesporně jednodušší a rychlejší, těžce nerentabilní."

...Hmmm: tak bannerov tu mate ako "špecializované" weby a že Vás to neuživí!!!

4)"Testy se dělají primárně pro časák, kde na to není místo."...potom načo tak rozsiahlo testujete keď sa so časáku nevojdu?Paradox...

Computer už nieje čo býval, bol to supr časopis.

R.I.P.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 22:04

ad 1) Čtyřiadvacítky u nás už začínají na sedmi tisících, to je podle vás highend?

K čemu podle vás bude testovat takhle výkonné grafiky na nízkém rozlišení? Hry, které by na tom byly při vysokých detailech nehratelné, spočítáte na prstech jedné ruky. Ono někoho zajímá, jestli při 60 Hz na LCD panelu běží hra na 160 nebo na 180 fps? Nebo máte pocit, že pokud něco jede na 24" LCD na 45 fps, nemuselo by to na dvaadvacítce být hratelné? Nebo jsou v tom obavy, aby si člověk za ty čtyři tisíce nekoupil na svou dvaadvacítku zbytečně výkonnou kartu?

ad 2) kdyby to nutně potřebovala, tak se i o tou spoluprací s VIA zabývá intenzivněji. Neděje se tak. Těžko jim někdo v dohledné době zabrání vyrábět grafické karty pro PC. K tomu, aby to mohli dělat, nepotřebují vlastní procesor. Z toho, co se dělo kolem VIA, mám pocit, že to byla jen demonstračka, že k tomu, aby se na tom daly hrát hry, stačí jakýkoliv slabý procesor. AMD jim výrobu vlastních čipsetů pro Athlony a Phenomy jen tak nezatrhne, a s Nehalemem Nvidia na platformě Intel taky neskončí.

ad 3) Netvrdil jsem, že se Živě neuživí, tvrdil jsem, že se nevyplatí strávit na jednom testu týden. Nemůžu za to, že lidi po dvacetistránkových testech dvakrát neprahnou. Jak se u nás uživí kýbl těch specializovaných webů, které u nás nežijí z ničeho jiného než z těch dvacetistránkových recenzí, je mně samotnému záhadou. Soudě dle toho, že řada schopných autorů s dostudováním přestala publikovat, se mohu jen domnívat, že ve velké míře žijí z práce studentů, kteří to nedělají, aby si vydělali, ale proto, aby si hráli s tím, co je baví a jako bonus k tomu dostanou i něco na přilepšenou.

ad 4) Testy se primárně dělají pro časák, protože na webu se nečtou. Do časáku se u jedné karty obvykle zhustí do jednoho sloupcového grafu dvěma či třemi kartami a průměrným FPS z 10-12 her.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 11:29

U grafu Spotřeba máte "trochu" divný popisek a chybí Vám tam jednotky na X ose.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 08:51

jelikož jen tak zběžně sleduji co se děje v oblasti GK, tak jsem z toho jelen. Nedávno se tady na Živě psalo, že Radeon 4850 není vlastně nijaký zázrak a se značným spožděním překonává řadu 8800 od nVidie. Takový Rado H se vyjadřuje, že se nic neděje a ATI fanatici se radují zbytečně, bo ATI je stejně v koncích. Ale někde jsem četl, že řada od 260 od nVidie je nová, nebo se pletu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2008 09:24

Je to tak... docela me prekvapuje jak grafika za pulku ceny ukazuje zada (ne vsude!) te co stoji dvakrat tolik.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2008 10:04

I tak bych si stejne radsi koupil nVidii uz jenom kvuli odflaklym ovladacum ATi, ktere me docela zklamaly

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2008 10:09

Čo ma každý s tými ovládačmi? Dokedy budú ľudia veriť tejto legende?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 07. 2008 11:58

Bohužel, přes 3 roky jsem byl nucen s těmi jejich ovladači trpět jak kůň (nejen co se týče jejich funkčnosti, ale i jejich rozežranosti na sys. prostředky atd.), takže Radeon již nikdy více, i kdyby je AMD rozdávalo zadarmo. Co kdybys místo otázek radši nejdřív zkusil na vlastní kůži, co to obnáší provozovat Radeona?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 07. 2008 12:08

"Co kdybys místo otázek radši nejdřív zkusil na vlastní kůži, co to obnáší provozovat Radeona?"

Ja som vedel, že to povieš. Predstav si to, ja ho mám. A beží ako hodinky, s ovládačmi som nemal žiadne problémy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 07. 2008 14:53

V tom případě Ti blahopřeji k velice nenáročné povaze, případně k masochistickým sklonům.

PS: Zřejmě v momentálním pominutí smyslů - ve skutečnosti to bylo zoufalství, protože nebyla k sehnání víc jak měsíc GeForce 6800Ultra a doma už mi stálá jinak kompletní fungl nová sestava, takže jsem šel do svého prvního (a zcela jistě posledního!) Radeona. Bylo to to nejvýkonnější, co se dalo právě sehnat (X800XT Platinum Edition) a vedle příšernějch ovladačů po celou dobu používání, to taky byla jednačně karta s nejuřvanějším větrákem (zvlášť ve 3D se to nedalo poslouchat), co kdy v mém počítači byla! Nemám náladu vyjmenovávat v tomhle vedru všechny trable, takže jen to nejotravnější - dokud jejich ovladače nevyžadovaly M$ Framework, jakžtakž se to dalo zkousnout, no s nimi to bylo při startování Windows utrpení, než konečně kvůli těm ovladačům HDD dochrastil. Co se tyče funkčnosti, nebudu vzpomínat, kde v které konkrétní hře to dělalo bordel, ale nejvíc mě štvalo, že za celou dobu nedokázali (nebo spíš nehodlali) opravit bug v OpenGL, kdy všechny hry na enginu od ID softu vždycky při spuštění měly spadlý jas na minimum a bylo velice otravné pokaždé šmrdlat posuvníkem jasu v nastavení hry, aby se to spravilo. A takových opruzů bylo s Radeonem furt dostatek (a to mi ještě při koupi všichni cpali horem dolem, že prý ty pixel shadery 3.0 nejsou potřeba, takže jsem na tom za chvíli pomalu nic z lepších her nespustil), za to s nVidií ramus žádnej, problémy žádné a tak to má být...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 07. 2008 11:14

měl jsem teď v řadě dva, x1900gt a 3850 a taky no problemo. Jestli ty problemy nebyly nekde jinde...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 10:13

mas recht, ale bohuzel tady uz se neda odolavat, pomer cena/vykon je neprekonatelny ve prospech ATI, v dobach 1900XT/X to tak nebylo a tak me tyhle karty nechaly chladnym, absolutni bezproblemovy chod nvidie jak ve 2D tak 3D je proste vic, ale ted je situace jina, zkusit se to musi a pak se uvidi:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 10:38

ano skusist by sa to malo ja som mal tiež dotraz len karty Nvidie ale vypadato zatial na pomer cena vykon v prospech ATI a tak to asi skusim tiež ale este si chvilku počkam ao sa veci vyvinu je to zatial este moc čerstve.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 10:41

mno, já v pravěku používal Radeon 9600XT a Radeon 9800 Pro, syn má momentálně 3870, na pracovním PC několik let běžel Radeon 8500 LE. Nikdy jsem nezaregistroval problém s ovladači.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 12:01

mal som aj ati aj nvidiu ale najviac problemov som mal od cias tnt s nvidiou a to som mal rivuzx, tnt, tnt2, geforce2mx, geforce4mx400, geforce4ti400, fx5500, potom len ati potom 8600gts a zase ati a ostanem pri ati problemy som nikdy nemal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 12:55

o počítačovém pravěku nemáte ani páru, že? relativně bych vám ještě uznal, kdybyste třeba napsal Xpert@Play - nicméně s přivřením obou očí (a ještě bych se musel přioslepit špendlíkem)... nicméně i třeba nějaká ISA Paradise s 512kB paměti patří spíše do středověku...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 13:51

zacinal som s nejakou tridentou s 512kB ale to som sem nepisal tieto karty bez 3d akcelerátoru su uz v prachu zabudnutia, dobre potom som s3trio potom som dokupil voodoo1 neskorsie atirage3d+voodoo2

ale nebudem sa tu rozpisovat o 10 rokov starej zalezitosti , ale ked zijes v historii a nemas paru o dneskajsku tak si zi v temnych dobach 386DX a kadejakych tridentov

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 14:42

nežiju v historii, nicméně mít ho historii páru není na škodu... má reakce směřovala na intela, tak se přestaň čertit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 13:57

berte život s trošku větší nadsázkou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2008 10:53

To urcite ano momentalne cena/vykon jednoznacne hraje pro ATi. S temi ovladaci - mam proste problem pri pripojeni externiho monitoru k notebooku (samovolne restarty ovladace, pripadne rovnou BSOD s chybou driveru, nepomahaji ani vymeny za jine), obcas se mi to stavalo jeste na starsim stolnim PC s Radeonem 9000 (samovolne restarty ovladace), s nVidii jsem takovy problem nezaregistroval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 11:57

porovnavat 4-5 rokov staru kartu a jej ovladace je scestne to mozem nadavat na ovladace ku karta FX5200-5900

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 07. 2008 14:13

Ano u toho Radeonu 9000 je to ponekud zbytecne jenze ten druhy pripad, notebook, je pulrok stary a ma HD2600.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 12:20

Možná ti odešla grafika

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 11:56

odflaknute ovladace ATI skus si NVIDIU pod vistou a potom hovor momentalne myslim ze horsie ovladace ma Nvidia

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 07. 2008 22:39

A ty si skús ATI v Linuxe, a potom hovor. A nehovor prosím, že používatelov Linuxa je málo, to viem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 07. 2008 11:17

pokud vim, tak nvidia poradne a open ovladace pod linux nedodala vubec...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 07. 2008 12:02

Absolutně nechápu, co tím myslíš, resp. se snažíš vymyslet? Ale ten driverový kšunt od AMD/ATI už mi do baráku nesmí po 3 letech "fungování"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor