GeCube a duální HD 2600 XT X2: první šance na úspěch

Dvouprocesorové karty byly dosud synonymem pro předražená žravá monstra s pochybnou funkčností.
Kapitoly článku

Nové duální Radeony HD 2600 postavené na grafických čipech RV630 jsou oproti duálním řešením předcházejících generací ve velké výhodě – zatímco u předcházejících modelů bylo v nabídce vždy poblíž něco, po čem člověk mohl sáhnout, je v současné době mezi Radeony HD 2600 XT a HD 2900 XT obrovská díra, do které duální Radeon HD 2600 XT docela pasuje. Svým výkonem by měly konkurovat GeForce 8600 GTS. Navíc společnost GeCube není jediným výrobcem, který se do duální karty pouští.

hd2600gemini_large.jpg 
Detailní fotografie HD 2600 XT X2
(Zdroj: Hexus.net)


Čipy RV630 jsou vyráběné lepším 65nm výrobním procesem, což znamená nižší výrobní náklady a nízkou spotřebu. Ve srovnání s jednočipovými kartami vyráběnými 80nm procesem už tedy nemusí být strašákem ani spotřeba a s ní související žhavé a hlučné chlazení. Pro přídavné napájení postačí jeden šestipinový konektor.

Technologie „Auto Pilot Safe Protection“ by měla zajistit, aby v případě, že některé ze dvou jader z nějakého důvodu zkolabuje, poběží vše dál na druhém jádru.

GC-D26XT2-F5_774_B.jpggemini3_chips_closeup_huge_full.jpg 

Ani dostatečně vyspělé CrossFire už by nemělo být brzdou výkonu. Kartě ale schází interní propojka, kterou najdete již na všech nových výkonnějších Radeonech. Quad Crossfire s dvojicí karet v této konfiguraci poběží přinejlepším přes sběrnici.

HD2600XT X2 (GEMINI 3)
Produktové označeníGC-D26XT2-F5
Grafické jádroRV630XT *2 (65nm)
Frekvence jádra/pamětí (efektivně)800 MHz /1.0 GHz
Unifikované shaderyAno
Shader Model4
DirectX10
Šířka paměťové sběrnice128bitů
Typ pamětíDDR2 1.0 GB/512 MB
RozhraníPCI Express x16
TV-outS/HDTV-out
DVIQuad DVI ( Dual Link, HDCP)
D-SubAno (přes redukci)
Integrované audioMulti-channel audio (5.1 surround) přes DVI - HDMI redukci
Další výstupyHDTV by S to YPbPr (volitelný)
Chlazenídvouslotové aktivní

Redaktoři serveru TweakTown se dostali k výsledkům z pár testů. Jako testovací platforma posloužil dýchavičný procesor Pentium D 3,4 GHz se 4 GB DDR2 RAM a základní deskou Asus P5W DH 975X. A i když můžeme dát krk na to, že byly vybrány ty vhodné testy, je přínos dvou jader znát:

gemini3_g_01.gif gemini3_g_02.gif gemini3_g_03.gif gemini3_g_04.gif 

Čtyřikrát dual-link DVI, dvakrát HDMI

Karta je osazená čtveřicí digitálních dual-link DVI výstupů, což dříve u duálních karet nebylo zvykem. Díky tomu je možné bez problémů připojit až čtyři třicetipalcové monitory. Dva z výstupů je navíc možné osadit HDMI redukcí a přehrávat na dvou HDMI výstupech video s HD rozlišením chráněné HDCP – věřím tomu, že se najde pár lidí, kteří po duálních Radeonech sáhnou právě z tohoto důvodu.

gemini3_connectors_behind_full.jpg gemini3_connectors_full.jpg

I tuto kartu je zapotřebí osadit ve srovnání s jednočipovým řešením dvojnásobným množstvím paměti. To bude zřejmě jeden z důvodů, proč výrobce sáhl k pomalejším čipům typu DDR2 na frekvenci 1 GHz efektivně. Paměti typu DDR3 by asi každý na kartě s cenou převyšující sedm tisíc viděl raději.

ATI i Nvidia intenzivně pracují na vylepšení technologií pro propojení více grafických čipů a karet, a dá se čekat, že podobná řešení budou stále používanější. Změnou počtu procesorů se dá jednoduše škálovat výkon a s menšími jádry se zlepšuje výtěžnost při výrobě. Za pár let tedy možná budeme kartu s několika procesory brát jako samozřejmost.

První duální karty postavené na HD 2600 se objevují už dva měsíce po uvedení jednojádrových HD 2600 Pro a XT, ve srovnání s předcházejícími generacemi čipů se dá říct, že včas. Ale…

Je to trochu drahé

Řada příznivců ATI už pokukuje o kousek výš – totiž k plánovaným Radeonům HD 29x0, které by se během pár měsíců měly také objevit na trhu. Výkonem na tom budou o něco hůře, než HD 2900 XT, jenže by měly být podobně jako Radeony vyráběné novým výrobním procesem. A stejně jako duální HD 2600 XT spadnou někam do díry mezi HD 2600 XT a HD 2900 a dá se čekat, že bude jejich cena s ohledem na výkon přinejmenším zajímavá.

Co víc, Radeon HD 2600 XT X2 (Gemini 3) od GeCube by se měl prodávat za 259 dolarů v levnější 512MB verzi (což by dávalo něco kolem sedmi tisíc s daní) a 279 dolarů (necelých osm tisíc s daní) ve verzi s 1 GB paměti (tedy ekvivalentem 512 MB paměti u klasické HD 2600 XT). Opět zde narážíme na to, že za minimální příplatek se dá pořídit 320MB verze GeForce 8800 GTS, která se prodává za nějakých 289 dolarů. Nejspíš by stálo za to s cenou dvouprocesorové Gemini 3 ještě něco provést. Ale dá se předpokládat, že tato karta bude cílená na jiné zákazníky, kterým nejde ani tak o výkon, ale spíše o výstupy pro displej.

Zdroj: GeCube, TweakTown

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,