GDDR4 paměti od Samsungu - nižší spotřeba, vyšší výkon

Samsung Electronics oznámil zahájení masové produkce GDDR4 pamětí. Čipy o velikosti 512Mb s 32-bitovou sběrnicí se vyrábějí 80nm výrobním procesem.

Nové čipy najdou uplatnění na připravovaných grafických kartách. GDDR4 paměti dosahují oproti svým předchůdcům GDDR3 vyšších frekvencí a výkonů při nižší spotřebě. Ve srovnání s GDDR3 na frekvenci 2,0GHz vykazují až o 45% nižší spotřebu. Přenosová rychlost čipu se zvýšila ze 2.0Gb/s u GDDR3 na 2.4Gb/s u GDDR4.

ATI plánuje vypuštění první grafické karty s GDDR4 v létě nebo na podzim letošního roku. Kódové označení připravované karty je R580+. Na kartě má být stejný grafický čip, jako mají Radeony X1900 XTX. Karta má mít přeprogramovaný řadič pamětí tak, aby dokázal komunikovat s rychlejšími čipy GDDR4. Díky vyšším frekvencím GDDR4 pamětí by karta se stejným grafickým procesorem měla být asi o 15% rychlejší než současný nejvýkonnější model ATI.

Nvidia bude tyto paměti zpočátku osazovat rovněž do nejvýkonnějších modelů grafických karet. Jednou z prvních karet osazených GDDR4 bude pravděpodobně grafická karta s čipem nesoucím kódové označení G80.

Zdroj: xbitlabs

Diskuze (4) Další článek: Příští generace procesorů pro socket AM3 má fungovat i v sAM2

Témata článku: , , , , , , , , ,