Gary Shapiro, šéf CESu: Netušil jsem, že u vás nemáte iTunes Store

Čeští a polští novináři mohli pár minut vyzpovídat Garyho Shapiro, ředitele CEA, organizátora CESu. Nakonec nám pan Shapiro řekl, že se v tomto rozhovoru dozvěděl od nás víc, než sám řekl.

Gary Shapiro má polskou manželku a člověk, který má v CEA na starosti CES, má české předky, takže byla atmosféra opravdu uvolněná. Samozřejmě hlavní pole otázek se točilo okolo nových trendů na CESu, a budoucnostni spotřební elektroniky. Cílem CESu je nabídnout prostor každému, kdo má dobrý nápad a chce najít zákazníky či investory. Proto je tu tolik malých stánků, současně ti velcí vystavovatelé svými poplatky podporují ty malé. Letošní CES je ve znamení 3D displejů a tabletů, ve srovnání s HDTV ale očekává pomalejší nástup.

shapiro.JPG

"Bylo by chybou srovnávat HD a 3D. 3D totiž není pro každého, nemůžete se dívat na HD jen když tak procházíte kolem, musíte mít brýle. Ve Spojených státech očekáváme penetraci 3D na úrovni 26 % v roce 2013." prohlásil Gary Shapiro. Současně ale také uvedl 3D televizor jako další plánovaný nákup pro svou domácnost.

3D se rozšíří nejdříve u her a sportu, filmy budou následovat. Přesto je zajímavé, že jen čtvrtina domácností bude mít podle odhadů 3D za tři roky. HDTV takto opatrné odhady nemělo.

Hlavními tahouny spotřební elektroniky tak podle Garyho Shapiro budou spíše mobilní telefony s vestavěným příjmem TV a internetové tablety.

Hlavním trendem pro další roky by měly být k internetu připojená zařízení, obecně vše ohledně konektivity a širokopásmového připojení. Automobily získají trvalé připojení k internetu a obecně bude vše stále připojené k síti.

Na závěr jsme se zeptali, kdy si myslí, že budeme mít i v Evropě podobné audio a video služby, jako jsou ve Spojených státech. Gary Shapiro byl upřímně překvapen, že nejede Hulu, Pandora, iTunes Store a řada dalších. Posledních pár minut se tak proud informací spíše otočil a my vysvětlovali, jak musíme získávat obsah do svých přehrávačů, co je to ten Rapidshare a jak nemůžeme kupovat hudbu a filmy, ačkoli bychom to velmi rádi dělali.

Jeho zamyšlený zaražený pohled byl výmluvnější než dlouhý rozhovor. Pokud se tak při svých rozhovorech se šéfy amerických firem aspoň slovem zmíní o našich problémech, je tu alespoň mírná šance na zlepšení.

Diskuze (42) Další článek: Stavebnice modelačního stroje (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,