Wi-Fi | Router | Turris

Galerie: Dorazil nám Turris Omnia. Vzali jsme šroubovák a podívali se na jeho vnitřnosti

  • CZ.NIC už roky vyvíjí výkonné routery
  • Po první generaci začal rozesílat tu druhou
  • Podívejte se, jak vypadá nitro Turris Omnia

CZ.NIC na sklonku září začal rozesílat první kusy druhé generace Wi-Fi routeru Turris prvním zájemcům. Jedna Omnia dorazila i k nám do redakce a my se ji v následujících dnech a týdnech podíváme pořádně na zoubek.

01.jpg02.jpg03.jpg04.jpg05.jpg12.jpg
Sdružení CZ.NIC se sice primárně stará o českou internetovou doménu .CZ, nicméně v posledních letech rozšířilo své aktivity i do dalších oblastí. Sleduje internetovou bezpečnost, pokouší se prosadit systém jednotného přihlašování MojeID a vyvíjí vlastní Wi-Fi router Turris. Takhle vypadá jeho druhá generace Omnia.

Turris vzbudil zájem odborné veřejnosti a geekosféry hned z několika důvodů. už první generace se vymykala oproti ostatním svým hardwarovým výkonem, linuxovým systémem OpenWrt, který umožňoval instalaci všemožných softwarových serverů a aplikací, průběžnou aktualizací, bohatými statistikami na webu projektu a také projektem měření českého internetu a kybernetických hrozeb.

I proto CZ.NIC rozdávala první generaci prakticky zdarma vybraným zájemcům z řad široké veřejnosti. Nástupce Turris Omnia už je k dispozici všem zájemcům za poněkud vyšší peníz, nicméně investice je to ospravedlnitelná. Vždyť Turris Omnia uvnitř skrývá skvělou hardwarovou výbavu.

Co se skrývá uvnitř

  • 1,6GHz dvoujádrový ARM Marwell Armada 385
  • 1-2 GB DDR3 RAM
  • 8 GB flashového úložiště pro systém, aplikace a data
  • 5× Gbit LAN port
  • 1× Gbit WAN port
  • 1× SFP port pro optické připojení
  • 2× USB 3.0
  • 3× Mini PCI Express/mSATA

Dvojici zmíněných Mini PCI Express portů okupují moduly pro Wi-Fi a to konkrétně 3×3 MIMO 802.11ac a 2×2 MIMO 802.11b/g/n.

Kromě této výbavy má Omnia přípravu i na mobilní konektivitu (slot pro SIM), kryptočip, RTC hodiny s vlastní baterií (více o RTC v našem seriálu Pojďme programovat elektroniku) a bastlíři mají po ruce i sadu pinů pro GPIO, I2C, SPI, UART, 3.3V/GND napájení a tak dále. Jinými slovy byste mohli k desce snadno připojit nějakou další arduino-like elektroniku, kterou poté ovládnete pomocí předinstalovaného Linuxu OpenWRT.

446542515 696636044
Základní schéma desky routeru a rozložení pinů pro bastlíře

Pojďme se nyní na Turris Omnia podívat v sérii fotografií. Jen co nám dorazila, položili jsme ji na fotostůl, vzali do rukou šroubovák a začali fotit.


06.jpg07.jpg08.jpg
Dva mini PCIe sloty obsadily moduly bezdrátové sítě Wi-Fi. Zbývá jeden volný, do kterého byste mohli připojit třeba SSD, 3G/4G modem atp. Masivní hranol v pravé části je pasivní chladič armového procesoru.
09.jpg10.jpg11.jpg
Část okolo síťových portů na desce okupuje jejich řídící elektronika – rozměrný je zejména port optické sítě. Pak je tu baterie RTC hodin a sada header pinů pro bastlíře
13.jpg
Router Turris Omnia se vším všudy. Ačkoliv bude nejspíše většině uživatelů sloužit jako výkonný Wi-Fi router, může plnit i sofistikovanější úlohy. Bez problému zvládne i roli webového, NAS a FTP serveru atp.

Pro srovnání si připomeňte, jak vypadaly vnitřnosti první generace Turrisu:

Diskuze (20) Další článek: Steve Ballmer: Microsoft chtěl koupit Facebook za 24 miliard

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,