Fresh Diagnose: informace o počítači hezky zčerstva

Diagnostických nástrojů, které vám sdělí nejrůznější informace o softwaru a hardwaru v počítači je spousta. Pokud se nebudeme bavit o jednoduchých prográmcích, tak většina komplexnějších nástrojů je zpoplatněna. Ne však Fresh Diagnose, který nabízí řadu užitečných funkcí a vyžaduje pouze bezplatnou registraci.

 Plusy / minusy
 + počet informací
 + měření výkonu
 – drobné problémy s aktualizací hodnot 

Proč byste vůbec měli diagnostický nástroj používat a pro koho je určen především? Podobné programy lze použít v případě, kdy vám nestačí informace o hardwaru počítače, které získáte pomocí standardního nástroje Správce zařízení. Diagnostické programy jdou totiž z hlediska podávaných informací mnohem více do hloubky. Často umožňují některé hardwarové komponenty testovat a zjišťovat tak stabilitu nebo výkon počítače. Fresh Diagnose nabízí také řadu informací o instalovaných programech, kodecích, databázové podpoře v systému a jiné.

Naplánujte si sběr informací

Ovládací prostředí programu je rozděleno na dvě hlavní části. V levé stromové struktuře si vybíráte oblast zájmu. K ní se v hlavní pravé části zobrazují odpovídající informace. Veškerá data, která vám Fresh Diagnose zobrazí, můžete ukládat. Podporovány jsou soubory TXT, RTF, DOC a HTML. Výstup je samozřejmě možný i na tiskárnu. Zajímavostí je systémové hlášení, kdy vám program dodá souhrnné informace o všech částech počítače na jediné místo.

Základní podoba Fresh Diagnose

Hlášení může mít různou podobu. Pokud si s programem máte čas vyhrát, můžete pomocí stylů vzhled hlášení upravit na míru svým potřebám. Tvorbu hlášení lze také naplánovat. V jednoduchém dialogu si vyberete, které části počítače budou testovány, zadáte uživatelské jméno případně heslo pro přístup do počítače, zvolíte frekvenci testů a složku, do které bude hlášení uloženo.

Využijete plánovač?

Stromová struktura má devět hlavních částí. Mezi nimi se můžete přepínat ve stromové struktuře, ale i pomocí nástrojové lišty programu. Při výběru některé z kategorií se v hlavní části zobrazují ikonky s popiskem, co která kategorie nebo funkce dělá. Snad nejlépe by to šlo přirovnat ke zjednodušenému zobrazení Ovládacích panelů ve Windows XP. Až po výběru konkrétního modulu se v hlavní části zobrazí zjištěné informace.

Chcete znát obsah důležitých souborů a proměnných? Žádný problém.

První kategorie diagnostických testů se týká softwaru v počítači. Postupně si můžete vypsat informace o nastavení přístupnosti, použitých barvách (titulky oken, barvy textu atp.), nebo bezpečnostních certifikátech. Při práci s programem si všimněte, že například u bezpečnostních certifikátů nejsou zobrazeny souhrnné informace a data se vztahují ke konkrétnímu vybranému certifikátu. Zajímavý je přehled „enginů“, tedy různých databázových podpor, multimediálních rozhraní nebo Javy.

Přehled „enginů“

Využití jistě najde i seznam prosměných prostředí. Rychle tak zjistíte, jakou hodnotu obsahují. Zkušení uživatelé nicméně namítnou, že tyto informace lze zjistit velmi snadno také pomocí výchozích systémových nástrojů, navíc i s možností úprav. Ty Fresh Diagnose neumožňuje. Zajímají vás informace o příponách jednotlivých souborů, které máte v systému nastaveny? V příslušném modulu si stačí z nabídky zvolit konkrétní příponu, a podívat se, v jaké programu bude takový soubor otevírán, jakou jeho verzi máte nainstalovánu atd.

Informace o souborové příponě spolu s přidruženým programem

Následují informace o instalovaných písmech, bohužel bez zobrazení náhledů. Po detailním přehledu o instalovaných programech můžete pokračovat na seznam knihoven, informace o operační paměti, seznam objektů OLE, informace o operačním systému, napájení, na výpis souborů chráněných systémem, informace o regionálním nastavení, nebo na seznam služeb.

Seznam automaticky spouštěných položek není moc podrobný

Zajímavý je seznam důležitých složek spolu s informací, kde jsou uloženy – plocha, dokumenty, programová složka, soubory cookies a další. Fresh Diagnose dále zobrazuje naplánované úlohy, položky spouštěné po startu systému, obsah systémových konfiguračních souborů (autoexec.nt, boot.ini, config.nt aj.), informace o systémové politice a časové zóně.

Kompletní informace o hardwaru

Uživatele zaměřené více na hardware bude zajímat další kategorie diagnostiky. Dozvíte se zde například nejrůznější informace o pevném disku. Majitelé notebooků uvítají informace o bateriích. Před upgradem BIOSu si můžete pomocí Fresh Diagnose zjistit jeho aktuální verzi na základní desce. Následují informace o sběrnicích, vyrovnávací paměti, CMOS, paměťových modulech, obrazovce, základní desce, portech, procesoru, informace zjištěné ze senzorů a další.

Informace o základní desce z pohledu Fresh View

Hardwaru se týká i další kategorie. V té naleznete informace o grafické kartě, diskových oddílech, diskových jednotkách, myši, klávesnici, portech, některých připojených zařízeních, tiskárnách nebo o SCSI zařízeních. Všechno lze opět zjistit i pomocí standardních systémových nástrojů. Fresh Diagnose však oproti nim nabízí možnost uložit vypsané informace ve formě hlášení do vybraného souboru. Pokud několik diagnostických skupin přeskočíte, najdete funkce, které zobrazují použitá přerušení, kanály DMA, vstupně výstupní porty nebo paměťové zdroje. Pro zajímavost, kdy jste naposledy řešili problémy s IRQ?

Síťová statistika

Mnoho dalších zajímavých informací nabízí diagnostika síťového připojení. Najdete zde nejenom seznam různých nastavení Internet Exploreru, ale i statistiku dat přenesených přes TCP nebo UDP. Data však nejsou okamžitě aktualizována. Musíte si vždy znovu zobrazit výstup konkrétní funkce. Myslím, že je škoda, že v této části Fresh Diagnose nepodporuje například jiné internetové prohlížeče.

O jiných prohlížečích než o IE Fresh Diagnose neuvažuje

V seznamu multimediálních informací najdete klasiku v podobě hlášení o instalovaném rozhraní DirectX, DirectDraw a DirectSound.  Nechybí přehledy informací o zvukové kartě, jejích výstupech a vstupech, případně o použitém joysticku (pákovém ovladači, chcete-li). V této skupině můžete najít seznam instalovaných kodeků spolu s podrobnými informace o každém z nich. Seznam databázových ovladačů v další kategorii bude zajímat zřejmě jen málo uživatelů Fresh Diagnose, nicméně zejména programátorům může nabídnout zajímavé informace.

Informace o kodecích využijete při problémech s přehráváním

Změřte si výkon počítače

Předposlední skupina testů nabízí okamžité zjištění informací o vybraném procesu, modulu, vlákně, oblasti paměti nebo okně aplikace. Funkci využijete opět především ve spojení s možností uložení informací do souboru.  Po registraci programu se vám odblokují benchmarkovací nástroje. S Fresh Diagnose tak můžete otestovat výkon svého počítače. Zjištěné výsledky asi s různými zveřejňovanými testy příliš neporovnáte, nicméně lze to použít pro sledování výkonových změn po různých úpravách v počítači.

Fresh Diagnose je povedený prográmek, který nabízí sběr zajímavých informací. Mnoho funkcí láká k úpravám zobrazovaných hodnot, to však není možné. Na druhou stranu Fresh Diagnose není tweakovací nástroj – lze mu to tedy odpustit. Ne úplně veškerý hardware je podporován, proto se občas může stát, že program nezjistí žádné informace. Občas můžete narazit na drobné chybky, kdy se po určitém postupu neaktualizují zobrazené informace.

 Fresh Diagnose 7.44
 Diagnostický nástroj
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  Freshdevices Corp.
 web  www.freshdevices.com
 cena  zdarma po registraci
 operační systém   Windows 98, 2000, XP 

Diskuze (7) Další článek: Oživeno ve 12.30: POZOR na e-maily vyžadující přístupové údaje k účtům u ČS!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,