FreeCommander – může konkurovat Total Commanderu?

O Total Commanderu se často píše jako o nejlepším souborovém správci. Je skutečně tak dobrý, nebo ho už mílovými kroky dohání konkurence? Co třeba nový FreeCommander?
Kapitoly článku

Hromadné přejmenovávání  s desítkami maker

V nejnovější verzi konečně přibylo hromadné přejmenovávání souborů. Tato funkce se autorovi opravdu povedla. Soubory můžete přejmenovat „napevno“ libovolným textovým výrazem, připojit ale můžete i libovolné množství maker. Takovým makrem může být třeba počítadlo pro číslování fotografií, část původního názvu souboru nebo přípony, můžete ale využít i některé z obecných informací – u programů třeba jeho autora, verzi, copyright aj. Oproti Total Commanderu FreeCommander disponuje i makry, které zastupují ID3 a EXIF informace. Tímto způsobem snadno přejmenujete větší množství MP3 souborů s ID3 meta informací.

FreeCommander_hromadne_prejmenovani.png  FreeCommander_makra.png  FreeCommander_makra.png
V nové verzi přibyl použitelný nástroj na hromadné přejmenovávání souborů s množstvím maker

Podpora FTP je slušná, chce to ale ještě dopilovat

Novinkou poslední verze je také integrovaný FTP klient, který sice nabízí velké množství nastavení, poradí si se SSL, kvalit klientu z Total Commanderu ale nedosahuje. V TC můžete otevřít až deset FTP připojení, přitom ty se budou řadit v liště s logickými oddíly. Ve FreeCommanderu se nic takového neděje, v obdobné liště totiž najdete pouze FTP správce, kde si můžete takové připojení vytvořit a uložit. Užitečnou funkcí je přenos v samostatném pracovním vláknu na pozadí, na škodu je pak ale na druhou stranu neschopnost navazovat přerušené nahrávání (v přerušeném stahování naopak pokračovat můžete) a absence drag&drop, při kopírování na FTP server tedy musíte použít klávesovou zkratku.

Pokud chcete otevřít více FTP spojení, musíte si otevřít více nových panelů. Oproti Total Commanderu je zároveň práce s FTP mnohem pomalejší, kdykoliv totiž pohled s FTP adresáři získá fokus – když na něj tedy třeba kliknete, zaktualizuje se, přečte tedy znovu data ze serveru.

 FreeCommander_FTP.png   FreeCommander_FTP.png  FreeCommander_FTP.png
Správa FTP účtů, FTP klient v praxi a pokročilé nastavení přenosu dat

FTP klient je na první pohled novinkou, ne všechno je totiž ještě dopilováno. Nejen že nepracuje s filtrováním obsahu, o kterém jsem psal dříve, ale při otevřeném spojení chybí tlačítko odpojit – tuto možnost najdete pouze v kontextovém menu a tak si zprvu nemusíte být jisti, zdali se spojení ukončí prostým zavřením panelu s FTP klientem.

Umí ZIP a CAB a rozbalí RAR o více částech

Vedle ikony FTP správce najdete na liště s logickými jednotkami i místní síť. Zde si dávejte pozor především na větší firemní síť, která se při celkové pomalosti FreeCommanderu, zobrazí za poměrně dlouhou dobu a v titulku hlavního okna se tak může na čas zobrazit nenáviděná hláška „(neodpovídá)“. Ještě větší specialitou je omyl v podobě spuštění generování stromu souborů v lokální síti. Pokud se vám to podaří, můžete si jít rovnou uvařit kávu, na několik minut totiž máte volno. Rozsáhlá síť dá nicméně zabrat i Total Commanderovi.

Užitečnou funkcí je také snadné uložení podoby okna. Takových podob si můžete vytvořit libovolné množství – FreeCommander si toho zapamatuje opravdu mnoho. Já si tedy třeba vytvořil šablonu „Práce v síti“, která po rychlé aktivaci z hlavního menu otevře v levém pohledu několik panelů s FTP připojením a v pravém pak složku na vzdáleném síťovém disku v lokální síti. Šablona si zároveň pamatuje velikost okna a další rozměry.

FreeCommander_Layouty.png  FreeCommander_archivovani.png
Rozložení okna si můžete uložit do profilů
Dialog pro kompresi vybrané složky

FreeCommander umí i „balit a rozbalovat“. Vytvářet lze CAB a ZIP balíky, rozbalit můžete ale i RAR včetně balíku rozděleného do několika částí. Samozřejmostí je možnost vytvoření samorozbalovacího zaheslovaného archivu a procházení balíky jako běžnými složkami, ačkoliv je v tomto případě FreeCommander mnohem pomalejší než Total Commander.

Vytvořte si několik layout profilů

Pohled na soubory můžete zobrazit v podobě seznamu, ikon i miniatur. Zobrazené soubory můžete profiltrovat podle přípony nebo typu (dokument/spustitelný program), ale FreeCommander tento filtr použije na celý program – nebylo by na škodu, kdyby se to týkalo pouze vybraného panelu. Ve FreeCommanderu lze také nadefinovat oblíbené programy a ty pak spouštět přes globální klávesové zkratky, které jsou tedy dostupné i tehdy, kdy je program minimalizovaný třeba do oznamovací oblasti Windows vedle systémového času.

FreeCommander_klavesove_zkratky.png
Správce klávesových zkratek

Hlavní menu s ikonami je sice zbytečně rozsáhlé, najdete tu ale na druhou stranu i některé speciality – třeba přístup ke všem zástupcům na ploše, kteří se zobrazí v podobě kontextové nabídky, stejně tak přístup k zástupcům v nabídce Start a také k systémovým složkám – třeba k Fontům.

Na Total Commandera zatím nemá, umí toho ale hodně

Zpět tedy k původní otázce. Lze FreeCommander srovnávat s Total Commanderem? Nelze odpovědět jinak, než šalamounsky. Co do počtu funkcí je FreeCommander určitě zajímavý a klidně bych si s ním vystačil. Jeho hlavní nevýhodou oproti osvědčenému Total Commanderu jsou ale delší odezvy uživatelského rozhraní a přinejmenším o řád nižší celková ergonomie.

Pohřbívám tedy tento program? Rozhodně ne! FreeCommander sice není výborný program, má ještě stále mnoho nedodělků, nicméně jsem ho srovnával s naprostou špičkou v oboru. Jedním z faktorů při rozhodování, jaký software si pořídit, je ale obvykle i cena a zde FreeCommander vítězí na celé čáře, je zadarmo. Total Commander bezplatný rozhodně není, i když si to stále mnoho jeho uživatelů myslí a zvesela jej používá i po třicetidenní zkušební lhůtě. Benevolence ze strany TC je tedy obrovská, program totiž i tak neomezeně funguje dál.

 

FreeCommander 2008.06
Ortodoxní správce souborů
Zdarma
http://www.freecommander.com
plusy

- rychlé filtrování podle výrazu
- podpora WLX doplňků pro int. prohlížeč
- hromadné přejmenovávání
- FTP klient

minusy

- delší odezvy uživatelského rozhraní
- slabší design a ergonomie

 

fsc.jpg

 

 

 


 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,