Francie a Open Source – další kolo sbližování

Sdružení EuroLinux ve své tiskové zprávě oznámilo, že Francie učinila další důležitý krok pro nasazení otevřeného/svobodného software ve státní správě. Měl by se tak stát podstatnou součástí tzv. e-Government.

Francouzská komise pro e-Government (e-Vláda) 21. listopadu oznámila, že francouzská kancelář pro e-Government (ATICA) bude mít na starost výběr otevřených standardů, které budou nasazovány ve státní správě. To bude prováděno za účelem zajištění plné interoperability. Kancelář pro e-Government, která se také stará o podporu Open Source/svobodného software, se v příštím roce chystá vybrat copyrightovou licenci, pod kterou bude probíhat budoucí vývoj software.

EuroLinux tento krok vítá. Země EU se nyní prostřednictvím zákona oficiálně hlásí k otevřeným standardům a Open Source/svobodnému software. To potvrzuje přijetí open source/svobodného software do evropské veřejné správy. Podle Harmuta Pilcha, prezidenta FFII, „projekty zahrnující kryptografický software GnuPG, komunikační server pro školy SLIS, soubor nástrojů pro extranet s názvem Mioga nebo portálová komponenta Yihaw pro Zope dokazují, že nasazení Open Source / svobodného software ve spojení s podporou komerčních firem je výkonný a mocný ekononomický model pro softwarovou infrastrukturu.“

Otevřené standardy a open source / svobodný software jsou také potřebné k urychlení budování e-Government na úrovni Evropské Unie. Jak uvedl v návrhu zákonu z dubna 2000 Jean-Yves Le Déaut, člen francouzského parlamentu, „otevřené komunikační systémy a dostupnost zdrojového kódu jsou nutné, abychom mohli zaručit vysoký stupeň interoperability mezi informačnímy systémy státní správy Evropské unie.“ EuroLinux apeluje na ostatní vlády a Evropskou komisi, aby oficiálně schválily otevřené standardy a zvážily použití Open Source / svobodného software.

EuroLinux navrhuje povýšit program Evropské unie IDA na Evropskou kancelář pro e-Government za účelem sladění otevřených standardů mezi národními e-Governments a koordinování referenčních zpráv o implementacích Open Source / svobodného software. Přijmutí otevřených standardů a Open Source / svobodného software je pro Evropu ta nejrychlejší cesta k otevřené, důvěryhodné, soukromí respektující, interoperatibilní a konkurenceschopné e-Government.

„Příští generace e-Government si klade dva požadavky: interoperabilitu a transparentnost. To jsou dva opěrné body Open Source. Moc tedy neriskuji, když si dovolím předpovědět, že Open Source software bude hrát v nejbližších letech při budování e-Government rozhodující roli,“ shrnuje Michel Sapin, francouzský ministr mající na starost státní správu a e-Government.


Tolik z tiskové zprávy sdružení EuroLinux. Francie podniká další důležitý krok směrem k nasazení svobodného software ve státní správě. Není prvním a v tomto stadiu již rozhodně nebude ani posledním. Ukazuje se tak roztříštěnost evropských vlád v přístupu k nasazování technologií do státní správy.

Zatímco Francie velmi silně prosazuje svobodný software, Británie nedávno podepsala velký kontrakt se společností Microsoft. Vzato kritickým pohledem, v krátkodobém měřítku bude mít určitě jednodušší situaci Británie. Přeci jen v případě Francie je to takový skok do neznáma, bude třeba mnoho věcí vytvořit a odladit. Na druhé straně Francie zřejmě vidí hlavní výhodu v tom, že jakmile bude již vše dobudováno, bude její systém nezávislý na konkrétní softwarové společnosti a to je velmi lákavé.

Předpokládají se také menší náklady, i když existuje i stejně velký počet argumentů proti. Francie se tak pouští dosud neprozkoumanou cestou na jejímž konci bude buď pozitivní či odstrašující příklad pro ostatní. Někdo to musí zkusit první a Francie se svou velmi silnou komunitou Open Source a svobodného software pro to má velmi dobré předpoklady. Ze slov předních lidí vlády, kteří to mají na starost, vyplývá, že berou svobodný software opravdu vážně.

V souvislosti s tím bych také chtěl připomenout například projekt pro nasazování Open Source technologií ve vysokém, středním a základním školství, který taktéž organizuje Francouzské sdružení uživatelů Linuxu (AFUL).

Počkejme si tedy, jak vše dopadne. Nyní je jistě ještě příliš brzy činit nějaké závěry.

Váš názor Další článek: Nic nebude zadarmo, k čemu jsou mikroplatby?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,