Foxconn: Jak se v Česku vyrábí servery pro kus světa

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 39

Názory k článku

avatar
29. 06. 2013 09:46

poděkujme vládě,za zřízení zlodějských agentur-odeesácký výplod na další okrádání a zotročování lidí.Přesto si ale myslím že práci najde každý kdo má trochu disciplínu.Já jsem vyšel z 9.té a šel rovnou makat,hold každý nemá takové zázemí aby se mohl v klidu vyučit,před šesti lety jsem se musel stěhovat a hledat novou práci,našel a nastoupil za 80kč hod do zahraniční společnosti která zpracovává nerez.Během let jsem prošel postupně všechny výrobní procesy,naštěstí máme vedení které umí ocenit snahu a tak jsem dostával postupně přidáno na dnešních 145kč/hod a to jsem pořád jen dělník.Máme 13 a 14 plat 45%příplatek za sobotu,200%za svátek,stravenky,unišeky,příspěvky na tábory,penzijní poj.,už bych neměnil ale jde o to že jsem se na tohle vypracoval i bez vyučáku,firmy už nehledí na to co kdo je ale na to co kdo umí,udělali mi papíry na VZV-zdarma,svářečák-zdarma,všechna školení placená jediné co člověk musí je šlapat jako hodinky,neflákat se a nebýt líný.Když to vidím kolem spousta lidí jsou lemry na facku,furt by kouřili,seděli,kafrali a práce žádná,pak si ještě stěžujou.Každý má možnost někam se vyšvihnout vyvine li k tomu dost úsilí,nestačí být jen řadový zaměstnanec,člověk musí ze sebe vydat něco víc než ostatní pak nevzdělanec jako já zastíní i ty se strojní průmyslovkou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
04. 10. 2011 22:37

Takže jakožto kmenový zaměstnanec FX KH vám řeknu jak se věci mají:"Základní plat pro nejméně kvalifikovanou sílu, což jsou většinou manipulátoři s paletami, je 4 eura na hodinu." - Ten, kdo tohle řikal to asi nemá v hlavě v pořádku. Manipulátoři s paletami jsou z 95% lidi z agentury Express People a mají 50 kč/hod, co se týče agentury tak je to smlouva s ďáblem a měsíční výplata takového zaměstnance Express People byla tenhle měsíc 10 000-11 000kč a to měli napracováno cca 250 hodin takže práci přes agenturu nikdy.Co se týče fotek tak většina je buď ze severní haly nebo divize Innolux, ale z jížní haly snad žádné fotky (možnáse pletu), což moc nechápu.
A jak někdo psal, že v jídelně je fotka pořízená z doby oběda tak to teda nevim, ale na oběd je tam vždycky skoro plno (kromě sobota/neděle).Jinak já tam pracuju jako procesní technik v Receiving týmu a (mluvím sám za sebe) na práci a plat si nestěžuju (sem z toho schopen se uživit a ještě mi zbyde, sice ne moc ale zdybe).
Co se týče bonusů tak si taky nemužu stěžovat:
+příplatek za přesčas, noční, svátek, sobotu/neděli
+všechna školení proplacena
+oběd za 6kč (hlavní chod, polévka, nápoj) (12hod směny)
+pokud potřebuji nutně odejít si něco externě zařídit tak mohu (alespoň v mém případě)
+papíry na vysokozdvih zdarma (platné po celé EU)-manažer si nedávno vymyslel, že na pracovišti nesmí být ani mírně puštěná hudba
-zákaz nošení pití na pracoviště; donedávna si mohli nosit pití a jídlo ti, co nepracovali ve výrobě, nyní nikdo (samozřejmě to ignorujeme, protože to přece nejde) chápu, že ve výrobě to bejt nesmí, tam se to kontroluje, ale když člověk sedí většinu směny za stolem a před PC tak je to nesmysl.Jako mluvim sám za sebe, nikomu nevnucuju co sem napsal, jen jak to vidim já.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
04. 10. 2011 20:37

Zdravím, chtěl bych taky něco přispět. Fotky které jsou zobrazené v článku jsou staré a také tvořeny rovnou z dvou divizí. Firma foxconn zaměstnává kromě miliony bulharů, ukrajinců a taky odporných slováků také pár čechů . Pracovní podmínky bych neředil mezi nejhořší ale to je jediné + které bych ve foxconnu našel, a ted ty mínusy. Firma využívá toho že není práce a to tak tak že za 12 hodinové směny jak denní a noční vám klidně nasolí i 12 000 kč měsíčně a to si myslí kolik vám nedají. Vedení je tvořeno převážně z řad automechaniků opravářů a další neumělců kteří každý den s povýšeným nosem za 19 000 jdou do práce a myslí si jak jsou chytří. Bohužel tato firma je ráj pro slováky kteří hojně přijíždí se základním vzděláním a dělají manažery, a různé podobné funkce. A jako bonus se zde vyrábí servery které s minimální konfigurací stojí 50 000 kč, a staví to lidé kteří neumí ani počítat do desíti a to nepřeháním za 50 kč na hodinu.Takže do foxconnu raději nechodtě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
04. 10. 2011 19:17

Ved ale foxconn ma tych robotnikov na salame ked stavia roboty ktore ich nahradia...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 10. 2011 16:58

tieto montážne fabriky sú výborná príležitosť pre ludí bez potrebného vzdelania. a kde inde majú zamestnať také masy? áno robiť sa nikomu nechce ale peniažky by chceli všetci.
foxconn má veľa pracovných výhod a samozrejme každý nemôže zarábať ako top menežér. myslím že tieto ázijské fabriky konečne troška naučili našich lenivcov odborárov, robošov a spol trošku viac makať. boli zvyknutí za komančov sa opierať o lopatu a teraz plačú.
foxconnu fandím, podarený článok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
04. 10. 2011 15:29

outsourcing vyroby by podle meho nazoru byl vhodny pro nejakou low znacku. prijde mi celkem smutne ze to provozuje prave HP, ktery si na kvalite, aspon u korporatni klientely, hodne zaklada, takze jsem cekal ze si na vysokou uroven kvality sami dohlidnou.jinak tady ty "montovny" nemaji pro cesko jako stat skoro zadny prinos. at uz je to HP nebo Hyundai, stat nebo kraj jim na to daji ekonomicke pobidky, najmou tam v nejlepsim pripade nekvalifikovane cechy, normalne ale spis nejake slovaky neli rumuny. par let to provozuji a pak to presunou dal na vychod.pro cesko jako stat ma prinos jen prumysl ktery vytvari mista pro kvalifikovanou praci a vysokou pridanou hodnotu, a to tenhle rozhodne neni. osobne znam jednu podobnou tovarnu pro jinou znacku a vetsina delniku jsou tam stary babky ze slovenska ktere montuji PC, takze asi tak k narocnosti prace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
04. 10. 2011 12:44

Prosim vsimnite si fotografiu jedalne. Je vyhotovena v case obeda. V jedalni sa nachadza len par zamestnancov. Ostatni zamestnanci si nemozu dovolit chodit na obed. Foxconn je vybornym zamestnavatelom preto nefiguruje v rebricku najlepsich firiem z pohladu zamestnancov, ale zato dana spolocnost figuruje v pomerne castych sprav o sebevradzach zamestnancov a to priamo na pracovisku.
Celkom ma prekvapilo, ze neprisli rovno na Slovensko, tu totiz moze zamestnavatel robit so zamestnancom cokolvek aj ho fyzicky trestat. My sme totiz taky velky podnikatelsko afgansky raj.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
04. 10. 2011 08:29

Docela by mne zajímala ekonomika téhle montážní linky z hlediska státu, vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo mínus. Předpokládám, že jedou na základě nějakých pobídek, mají úlevy na daních a podobné vymoženosti. Technicky tady postavili jen jednoduchou prefabrikovanou halu, která se dá dneska pomalu vybrat v katalogu a není v ní žádná náročná technologie, jen stoly a pár dopravníků. Docela by mne zajímalo, jestli si vůbec koupili pozemek a podobně...
Chápu, že z hlediska regionu je zaměstnání pár set lidí přínos, o tom žádná. Z hlediska těch lidí taky, než být nezaměstnaný, je lepší tahat palety nebo cvakat desky do chassi. Na druhou stranu je zjevné, že pokud si ve foxconnu spočítají, že náklady na sestavení kusu v jiné zemi budou o dolar nižší, okamžitě to tady zavřou a stěhují se jinam, a nejsložitější pro ně bude přeložit ty videonávody... Příkladů známe všichni dost...
Nevím, nelíbí se mi to z principu. Přijde mi to jednak jako degradace kdysi technologicky vyspělé země, ale hlavně jako sofistikovaná metoda, jak na naše náklady někomu ušetřit prachy.
Popravdě řečeno si myslím, že kdyby se tyhle prostředky investovaly do lidí, kteří opravdu něco umí, aby si zakládali malé firmy, které budou mít sice jen pár zaměstnanců, ale s vysokou přidanou hodnotou, bylo by to v dlouhodobém pohledu mnohem moudřejší.
Doba je taková, že konkurovat cenou asijským montážním linkám se nedá, to je zkrátka fakt. A tady o nic jiného než cenu nejde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (15)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
04. 10. 2011 07:42

Investují hodně do zaměstnanců.Vždyť skotské zaměstnance byli i ochotni zaškolit na práci u nás.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
04. 10. 2011 06:54

Pro případné zájemce: Nevím jak je to teď ale dříve tam pořádali dny otevřených dveří, taky jsem se tam byl podívat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 10. 2011 06:14

Možná je to jen můj názor, ale celé mi to přišlo spíš jako reklama něž zajímavý článek. Chlubit se tím, že je daná fabrika nejvýznamnější zaměstnavatel v regionu je spíš smutné. Stejně snadno jako přišli z udávaného Skotska k nám, tak se zase klidně přesunou jinam, jen co to bude ekonomicky výhodné. Nokia se stejně přestěhovala z Německa do Rumunska a už to balí i tam. Sehnat 1200 lidí někde jinde, kteří budou v podstatě jen skládat již hotové komponenty dle návodu do jednoho celku nebude až tak těžké. Jinak by nešli ani sem.V článku není v podstatě nic zajímavého. Nejpovedenější fotky jsou tak ještě pohledy z venku na barák a jídelna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 10. 2011 05:42

Hmmm, a kam těch 730.000 blade serverů ročně udají? To má každá africká rodina doma po jednom místo PC?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor