FotoSketcher: Z fotografie do uměleckého obrázku

I všední digitální fotografie se může proměnit v umělecké dílko pomocí bezplatného nástroje komunikujícího v češtině. Ten dokáže z fotky vytvořit zajímavou malbu, kresbu či skicu.

Program FotoSketcher je v zásadě jednoduchý a snadno ovladatelný nástroj, který sice nemůže nahradit propracované fotoeditory a náročné grafické balíčky, ale svou úzce specializovanou činnost vykonává precizně a především zdarma. Princip programu je jednoduchý, vložíte libovolnou digitální fotografii či jakýkoli obrázek, vyberete efekt simulující určitý styl uměleckého provedení, navolíte několik parametrů a šup, obrázek je po chvilce hotový.

Dva obrázky vedle sebe

Hlavní okno programu se skládá pouze z panelu se základními funkcemi a ovládacími prvky a pole, v němž naleznete k porovnání dva snímky. Jeden výchozí a druhý po úpravě provedené vámi, resp. aplikací. Načíst můžete obrázek formátu BMP, JPG a PNG. Ihned poté dojde k otevření okna s parametry kresby. V něm je nejdůležitější výběr stylu kresby, kde naleznete celkem 22 možností pro efekt tužky, perokresby, malby, stylizace a dalších.

screenshot.1.jpg 
Výběr a nastavení efektu.

K tomu lze ještě určit sílu konkrétního efektu, doplnit rámeček obrázku, změkčit hrany, vložit text atd. Takto určené parametry si můžete uložit pro případ pozdějšího použití. Následuje chvíle náporu na výpočetní výkon počítače, která se v závislosti na složitosti efektu i velikosti vstupního souboru může prodloužit až na několik minut usilovné práce. Výsledek se dá ještě doupravit, přiblížit, ořezat a samozřejmě uložit do tří podporovaných grafických formátů či vytisknout.

screenshot.2a.jpg screenshot.2b.jpg
Práce programu a porovnávání výsledku.

Předběžné úpravy a hromada obrázků

Kromě ořezu fotografií zvládá FotoSketcher ještě základní úpravy zdrojového souboru. Lze tak fotku otáčet a nastavit jas, kontrast, nasycení, rozmazaní a zjednodušení (medián filtr). To lze přenechat také automatice, která obrázek upraví s proměnlivou úspěšností a kvalitou. Užitečnou funkcí je dále dávkové zpracování série vybraných souborů podle určených parametrů. Upravíte tak více fotek se shodným nastavením.

screenshot.3.jpg screenshot.4.jpg
Hromadné úpravy a kresba tužkou.

Více již FotoSketcher nenabízí. Jeho síla totiž spočívá především v úzkém zaměření a dobrých výsledcích. Nepochybným bonusem je příjemné prostředí, jednoduché ovládání, podařená česká lokalizace a samozřejmě ona bezplatná licence. Kdybyste ale chtěli autorovi za jeho námahu nějaký ten dolar přispět, můžete mu zadotovat kafe či koláček, o který si sám říká.

screenshot.5.jpg 
Dotace autorovi.

Diskuze (2) Další článek: Deset způsobů, jak přechytračit (nejen) redaktora Živě.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,