Fotografování

Fotoaparáty pod tlakem mobilů jen tak nevymřou. Těšte se na nové přístroje i technologie na pozadí

Každoročně se objevují zaručené informace o zániku určité třídy digitálních fotoaparátů, které se ne vždy vyplní. Výrobci fotografické techniky totiž naštěstí neusínají na vavřínech a stále přidávají nové a nové funkce.

Za poslední dvě desetiletí bylo několikrát prorokováno, že bude svět fotografie patřit mobilním telefonům a samostatné fotoaparáty postupně zaniknou. Dalo by se říct, že se toto proroctví naplnilo, ovšem s několikaletým zpožděním oproti předpovědím a jen částečně.

Pravdou totiž je, že před zhruba pěti lety pochopili výrobci fotoaparátů, že nemá smysl nabízet zákazníkům ty nejlevnější kompakty, jejichž obrazový výstup byl tristní a v mnoha případech i horší, než tomu bylo u mobilních telefonů. U dnešních mobilních telefonů je paradoxně nejdůležitějším parametrem pro spotřebitele právě obrazová kvalita vestavěného fotoaparátu a možnosti přístroje z hlediska telefonování jsou už dnes standard, který nikdo neřeší. 

Nabídka fotoaparátů se tedy zúžila a zaměřuje se na přístroje s takovou kvalitou obrazu, na kterou zatím ani sebelepší mobil nestačí. Ale zaznívají hlasy, že se nabídka fotoaparátů bude ještě dál redukovat a podobný osud jako kompakty potká třeba i digitální zrcadlovky, kterým dýchá na záda nová generace fotoaparátů bez zrcátka s vyměnitelným objektivem.

Stojíme na rozcestí?

V současné době mají své želízko v ohni bezzrcadlovek všichni významní výrobci a nyní záleží zejména na loajalitě a potřebách zákazníků, kteří rozhodnou, kdo zůstane a kdo půjde z kola ven. Z hlediska funkčnosti jsou oba systémy – zrcadlovky a bez­zrcadlovky – velmi podobné a běžný spotřebitel, kterého baví fotografování na amatérské nebo mírně pokročilé úrovni, rozdíl při používání pravděpodobně nepostřehne.

Naopak profesionální fotografové, kteří se věnují dynamickým žánrům, jako je například sportovní fotografie, nedají dopustit na zrcadlovkovou koncepci, kde je využit klasický optický hledáček přinášející obraz v reálném čase bez jakéhokoli zpoždění – to totiž mnoho profíků vidí jako největší problém u bezzrcadlovek. Dalším argumentem je také pomalejší ostření a nespolehlivost při využití kontinuálního ostření.

V uplynulém roce však došlo k výraznému posunu právě v oblasti ostření a rychlosti snímání. V mnoha případech totiž zvládají bezzrcadlovky snímat až neuvěřitelně rychlou kadencí, díky využití elektronické závěrky – není problém najít profesionální zrcadlovku, která bude mít sekvenční snímání řádově pomalejší než pokročilá bezzrcadlovka.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (3) Další článek: Mnichov by se mohl vrátit k Linuxu. Město chce vsadit na open source

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,