Foodpanda chce rychle doručovat jídlo až domů pomocí dronů

Amazon už ukázal několik generací vlastního řešení pro doručování menších balíčků pomocí hybridních forem dronů a kluzáků. Zboží z Amazonu však není jedinou věcí, která je lákavá pro přepravu pomocí dronů.

Startup Foodpanda, který už je k dispozici ve 40 zemích po celém světě, totiž oznámil, že už testuje doručování jídla pomocí dronů a to doslova až před vaše dveře.

Klepněte pro větší obrázek

Jak se pro deník South China Morning Post vyjádřil sám šéf společnosti Ralf Wenzel, klasické skútry pro převoz jídla považuje za technologii z 80. let. V plánu je většinu procesů ve společnosti plně automatizovat, což zahrnuje u samotnou dovážku.

Testovací přeprava jídla pomocí dronů probíhá v Singapuru a je jasné, že minimálně zpočátku se bude jednat o menší balíčky, které budou mít omezenou hmotnost. Například zmíněný Amazon počítá s maximální hmotností 2,26 kg a na větší zásilky tak bude nutné použít skútr nebo automobil. V budoucnu tak pravděpodobně se systémem automatického řízení.

Amazon počítá s doručením balíku do 30 minut, v případě jídla lze počítat s podobným časem, bude ale záležet na mnoha okolnostech. Hlavním problémem současné doby je lokální legislativa, která musí být pro tento druh povolená a také přesně specifikována, protože hrozí řada nebezpečí, která by mohla ohrozit chodce i majetek, který se nachází na zemi.

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání a odhady cen řešení od Amazonu dle ARK Invest

Doprava jídla pomocí dronů má ale i řadu výhod – kromě rychlosti doručování je hlavní předností nízká cena, což by mělo ještě dále snížit ceny za doručení třeba vaší oblíbené pizzy a podobně. Amazon nízké ceny za dopravu bude pravděpodobně využívat pro větší připoutání zákazníků k jeho obchodu, protože jim v rámci nízkého předplatného, které nabízí i další různé výhody, může teoreticky nabídnout dopravu zdarma.

A podobně se můžou zachovat i další platformy, jako třeba naše lokální verze Dámejídlo (už patří pod Delivery Hero) a další, kteří sdružují spousty restaurací a mohou podobné pokročilé technologie v budoucnu nabídnout zákazníkům v rámci vlastní platformy.

Diskuze (2) Další článek: Toto je první mistr světa v závodech dronů. Je mu 15 let a vyhrál 6 miliónů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,