Fonty se nelegálně používají více než software, říká BSA

Česká protipirátská aliance BSA přišla s tvrzením, podle kterého se v České republice mnohem více nelegálně používají počítačové fonty než software. Zastoupeny jsou přitom jak firmy a menší podnikatelé, tak i domácnosti.

Míra softwarového pirátství v ČR podle BSA činí asi 39 procent. Podle mluvčího aliance, Jana Hlaváče, však toto číslo přerůstá právě užívání fontů. Uživatelé a firmy údajně mnohdy vůbec netuší, že i fonty, neboli počítačové písmo, podléhají podobným licenčním politikám, jako je tomu u softwaru. Příčinou nelegálního výskytu fontů na mnoha počítačích je i skutečnost, že se do operačního systemů dostanou více méně omylem, například s vypracovanou zakázkou, ve které jsou dané fonty použity. Největší výskyt nelegálně získaných fontů údajně má být v různých grafických studiích, reklamních agenturách, DTP studiích apod.

Nepřehlédněte: Strašák jménem BSA: víme, jak počítá české piráty

Odborníci tvrdí, že je poměrně snadné usvědčit kohokoli z neoprávněného užívání duševního díla v podobě fontů. Tvůrce písma totiž často pozná z hotového díla (například reklamy, letáčku apod.), že se jedná o jeho výtvor a může tak viníka snadno vystopovat. Prozatím většina zjištěných případů však skončila mimosoudním vyrovnáním.

Zdroj: České noviny

Diskuze (72) Další článek: Ohlasy ze světa: extrémní přetaktování Radeonu HD 3870

Témata článku: , , , , , , , , ,