Folding@Home: Nejvýkonnější superpočítač planety jste vy

Nejvýkonnější počítač světa je Roadrunner s rychlostí okolo 1,1 petaflopů (biliarda operací za sekundu). Pokud ale do statistiky započítáte internetové gridy, kdy se složitá úloha rozdělí a distribuuje na tisíce zapojených počítačů, z Roadrunneru se stane jen chudý příbuzný.

Platí to zejména o projektu Folding@Home, který se zabývá celou škálou biochemických experimentů a do jehož výpočtu se může zapojit i každý z vás.

Loni v létě překonal společný výkon Folding@Home hranici 4,1 petaflopů a podle dnešní statistiky jeho výkon dosahuje dokonce už 5 033 teraflopů (5,03 petaflopů). To je pětkrát více než Roadrunner nebo nástupce Jugene, nejrychlejšího evropského superpočítače, který bude uveden do provozu až letos v létě.

folding_tabulka.png
Struktura gridu Folding@Home

Tabulka výše mluví za vše. Na obrovském výkonu se podílelo bezmála 390 tisíc aktivních procesorů, z hlediska operačních systémů jednoznačně vede Windows (268 tisíc procesorů), z hlediska výkonu ale největší díl práce na procesor vykazují grafické čipy a herní konzole PlayStation 3 s výkonnými Power procesory.

Zdroj: Folding@Home

Diskuze (35) Další článek: Microsoft předinstaluje na každý netbook kancelářský balík Office 2007

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,