Folder Crypt: Nedobytné složky

Diskuze čtenářů k článku

avatar
16. 10. 2009 21:21

Je to přesně tak jak tu už psalo několik lidí: u šifrovacího systému je naprosto zásadní vlastností to, aby do něj bylo vidět. Pokud je Open Source, je to mimořádně výrazný plus bod.

Skeptikům doporučuji důkladně prostudovat si dokumentaci True Cryptu, a pouvažovat nad tím, na co všechno jeho tvůrci mysleli (na jaká rizika z hlediska kryptografie) a že je snadno ověřitelné, že v tom softwaru jsou všechna tato rizika zohledněna.

Když s True Cryptem porovnám tento PLACENÝ produkt, pak se musím jen útrpně pousmát... Chtít za tohle peníze může jen člověk s absolutním nedostatkem soudnosti.

Hlasuji samozřejmě všemi deseti pro Open Source True Crypt :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 16:07

Microsoft Private Folder - používám několik let, jednoduché ovládání, spokojenost. Akorát nevím, proč už ho nenabízejí pro Visty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 19:33

Prej si lidi stezovali ze jen obchazi nejakou vlastnost systemu... jinymi slovy byl to "hack"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 10. 2009 07:46

právě u tajkového sw bych preferoval open source nebo nějakého důvěryhodného výrobce, do banky, kterou provozuje ukrajinská mafie asi také moc lidí neuloží

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 14:56

Divim se ze tu recenzujete slaby a navic sharewarovy sifrovaci soft, ale to ze pred tydnem vydala ceska firma vynikajici komplexni a user friendly sifrovaci soft (presne to co truecrypt win userum neda) - DisCryptor Personal pro nekomercni pouziti zdarma ani nezminite.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 19:40

co konkretne neposkytuje truecrypt? ja zatim vse naklikal. pravda, heslo se da naklikat blbe. krom toho jak jde o cokoliv "tajneho" opensource je pro me zaruka kvality a jistoty. ano ten dodavatel uzavreneho systemu vam muze rict ze to jede tim a tim sifrovanim, ale kde mate jistotu ze je to pravda, ze nekde necachuje hesla, ze je nikam neodesila, ze tam neni nejaky backdoor? nikdo mi proste nevymluvi ze kdyz by ms OPRAVDU CHTEL tak v pohode ovladne jakykoliv pc s win(minimalne tech s "vnejsi" ip adresou). proste to nikdo nezkontroluje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 23:57

Myslel sem to spis z toho pohledu -komplexni-. Kdyz se podivate na popis toho DisCryptoru, tak toho umi opravdu hodne, na to ze je zadarmo, a vyhovuje mi ze mam bezpecnost zajistenou komplexne jednim programkem a nemusim na skartaci pouzivat jeden soft, na sifrovani disku druhy, na spravu hesel treti, na sifrovani flashky dalsi, na sifrovani souboru dalsi, atd. atd. Truecrypt je technologicky porad vyspelejsi a vymakanejsi po strance sifrovani, ale to je taky tim, ze uz se taky nejakou dobu vyviji. Ale ono i v tom user friendly, tak kdyz si ten program vyzkousite, tak si myslim, ze i BFU pomoci vsech tech pruvodcu navic v cestine citi vetsi davku "privetivosti" nez z truecryptu.

Ad. uzavreny system x jistota. Myslim si, ze pokud chce ta firma uspet tak si to uz dneska nikdo nelajzne neco takoveho udelat. Riskovat ze se neco takoveho provali, tak ta firma okamzite konci a to si myslim, ze tezko budou riskovat. Ostatne takhle muzete uvazovat nad vsemi ostatnimi produkty, ktere jsou proprietarni.

Shrnul bych to tak - pro paranoiky a technoidy - truecrypt. Pro nas bezne usery a "ajtaky" - discryptor. Jsem s tim softem fakt spokojenym a je parada ze to uvolnili free. (btw. je v tom dokonce i neco jako winzip - discryptor archiver)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 10. 2009 08:09

Pro "ajťáky" je minimálně mírná forma paranoi kvalifikační předpoklad. A čím víc toho ví, tím je paranoia rozvinutější...

Takže pro ajťáky doporučuji TrueCrypt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 10. 2009 22:13

souhlasim, a nechapu, proc je pod timhle komentarem vetsina nesouhlasnych odpovedi.

Vzdyt ckdo dnes vzpomene na aferu Getright. A to byl panecku pruser.

Ze naka firma krachne, kdyz se neco provali jsou akorat kecy v klecy.

BFU sou ovce a marketing je buh. Proste se (jako vzdy) prizna jen to co bylo dokazano a obali se to omackou, ze to bylo pro dobro usera, nebo se tim chranil nedotknutelne mentalni pravo autora, nebo to melo nejaky jiny bohuliby vyznam.

Nebo nekdo prohlizi obsah packetu pri win verifikaci? Priste muzeme slyset pohadku, jak MS "anonymne" (a pri zachovani ochrany osobnich udaji a tak aby to nebylo priraditelne k osobe - pokud se tedy nejmenuje Uzmajlovic Vycedilov, kterej je v republice jen jeden) cetl postu, aby si overil, ze jeho jedna licence nebezi na dvou ruznych pocitacich, ktere jen pouzivaji stejny hw (protoze jsou nakopoupeny u stejne firmy - coz obvykle mensi firmy dleja)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 19:54

dík za tip

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 10:48

Hmm, zasifrovane archivy s kompresi, kontextove menu... neumi uplne to stejne nahodou WinRAR? Neni lepsi zabit dve mouchy jednou ranou nez instalovat navic Folder Crypt?

Radeji poradte kde sehnat programek ktery by umel proste zaheslovat slozky, bez nejake archivace, baleni a rozbalovani...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 13:09

Suhlas - tych par suborov, pri ktorych chcem mat pocit, ze sa nedostanu do nespravnych ruk aj keby mi ukradli notas, jednoducho zrarujem (alebo zozipujem) a zaheslujem. Jednoduche, pohodlne, rychle.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 19:33

co je na tom pohodlnejsi nez truecrypt?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 10. 2009 22:19

(1) jde to rozbalit vsude

(2) jde to rozbalit i pokud zapomenu heslo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 10. 2009 12:11

To umějí samotné widle, fíčura se jmenuje EFS. Přesněji řečeno EFS není ve všech widlích k dispozici, u XPček je tuším jen u verze Professional, a stejně tak jsou myslím limitované i Visty a seven... Nicméně dělá to právě požadované, tj. transparentní kryptění na úrovni souboru... Uživatel, co to zakryptil, se k datum dostane, jiní se k nim dostanou pouze když jsou přidáni...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 10. 2009 13:22

To neni to co pozaduji. Chci aby kdyz kliknu na slozku nebo soubor, ukazalo se okynko s vyzvou "zadejte heslo". EFS zpristupnuje data jen podle toho ktery uzivatel je prihlasen, coz je mi k nicemu kdyz jsem na pocitaci sam a nekdo mi ho ukradne...

Mit ucet pod heslem taky neni reseni. Lehce se ho da obejit...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 10. 2009 15:49

No bacha, změna hesla uživatele ti samozřejmě nepomůže. Certifikát, který je použit na šifrování EFS, je zkombinován/zašifrován uživatelovým heslem. Pokud ho chceš změnit, widle tě hned upozorní, že pokud to uděláš tak k šifrovaným souborům ztratíš přístup (do doby než nastavíš zpět původní heslo).

A pokud to heslo je silné, tak ho ani necrakneš (L0phtCrack i RainbowTables jsou ti v tomto případě nanic)

Takže to celkem bezpečné je... pokud myslíš že ne, můžu ti hodit na rapid hdd virtuální mašiny s WIN XP s adresářem zašifrovaným EFS, a můžem se vsadit, jestli se do toho dostaneš :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 10. 2009 15:50

Jinak mě se samozřejmě True Crypt taky líbí mnohem nic než MS EFS, ale je to z jiných důvodů než že by byl nějak zoufale děravý :) To není :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 10. 2009 16:23

I tak je to porad nevyhovujici. Co kdyz mam na pocitaci jednu slozku s citlivymi daty a nechci aby se mi v ni nekdo hrabal, ale z nejakeho duvodu na mem pocitaci dela vice lidi? A nemuzu prepnout uzivatele protoze treba na pozadi bezi nejaka narocna uloha kterou nechci kvuli 10ti minutove praci nekoho jineho prerusovat?

Proste vsechno by krasne vyresila blba slozka na heslo Nemusel bych se starat o ruzne ucty uzivatelu, o to ze si nesmim zapomenout zamknout kompa kdyz od nej vstanu a podobne...

Kazdopadne jsem ale nevedel ze EFS bere v potaz i heslo uctu. V tom pripade je to dobry zabezpeceni, ale zas na druhou ztratu metla na zapomnetliveho uzivatele...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 10. 2009 21:00

eeerm, pokud minis "zapomenout zamknout kompa kdyz od nej vstanes", tak rovnou zapomen, ze te neco ochrani.

IMHO je daleko rychlejsi instalnout neco co odchytne heslo i klic, nez hledat citlivy data v "odsifrovane slozce". Rekl bych i rychlejsi, nez pouhy zkopirovani "par GB" na flasku. A nebal bych se tvrdit, ze i o par sekund rychlejsi, nez i otevreni te slozky s citlivimy daty.

Navic i ta slozka "na heslo" by ses muses pri odchodu od compu ujistit, ze je zamcena.

> na pozadi bezi nejaka narocna uloha kterou nechci kvuli 10ti minutove praci nekoho jineho prerusovat?

Win - L nic neprerusi.

Nicmene je pravda, ze je to proste prace navic a pokud maji vsichni pristup k pocitaci a vsem slozkam, tak ty citlivy data asi az tak citlivy nebudou

> na druhou ztratu metla na zapomnetliveho uzivatele

jo, tot proc pouzivam na blbosti WinRar, nebo si aspon zapisu heslo nekam na fyzicky vzdalene misto od samotnych dat. Precejen pokud nekdo nedela pro CIA, tak mu asi vic hrozi nahodnej zlodejicek, kterej to pak streli v bazaru, nez agent, co ukradne i tu samolepku s heslem...

Samozrejme pokud neni nalepena primo na compu

Proste v tyhle situaci bych vsechny navody na "bezpecne" heslo, ktere si clovek musi zapamatovat a nesmi nikam psat zahradil jedinym "zmacnete DEL klavesu". Vysledek bude obdobny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 10. 2009 21:52

Mluvis uplne o necem jinem nez ja, snad s jednou vyjimkou:

"Navic i ta slozka "na heslo" by ses muses pri odchodu od compu ujistit, ze je zamcena."

To je presne to co chci aby se delo automaticky! Proste kliknu na slozku, dam heslo, muzu s ni pracovat. Jakmile z ni vyjedu, automaticky se zamkne a kdyz na ni kliknu znova, opet musim dat heslo.

Uplne stejne treba funguje bezne sdileni disku v siti. Jakmile clovek klikne na muj kompik, musi zadat heslo. Jakmile ho zada, uz se muze v kompu pohybovat a otvirat libovolne soubory, ale jakmile slozku s kompem zavre a chce se do nej znova podivat, opet ho to pozada o heslo.

Nechci se zabezpecit proti ultra-mega-hackerum, ti na mne prdej, ale proti pritelkyni a detem co jsou moc zvedavi a lezou tam kam nemaj. Chapes?

Kazdopadne skoda ze mi nikdo neni schopen nabidnout reseni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 01:22

Sifrovat nejakym sharewarem mi prijde jako totalni kravina(zkratka to postrada smysl). Rozhodne radsi sahnu po kvalitnejsim a proverenem open-source programu truecrypt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 06:53

Posledni dobou se tu objevuji takoveto upoutavky na placeny SW, ktery ma vetsinou svou kvalitnejsi alternativu zdarma. (Naposled vzpominam PassMan-C4 za 500, ktery KeePassu nesaha ani po kotniky). Skoda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 08:31

Však i takové programy je třeba recenzovat. Právě proto, abys věděl, že KeePass je lepší a navíc zdarma. I taková to informace je užitečná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 10:30

Kee Pass tu byl nedávno také...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2009 13:17

To myslíte vážně? Tímto jen dokazujete, že o procesu vývoje software nevíte vůbec NIC. Lidé tady chrochtají nad free, open source softwarem (kdy vám doslova někdo něco dá a pak s tím myjete řiť všem autorům komer. SW, co za svou práci chtějí jen zaplatit), ale nikdo z vás si neuvědomuje, že psát komerční software je MNOHEM náročnější a dražší a téměř vždy je prodáván pod cenou!!!

Free SW napíšete a odbavíte za dopoledne, komerční software ani náhodou!!!!! Na free software dostanete zdrojové kódy/algoritmy/třídy, GUI, grafiku (splash, ikony,..), skripty, překlady, podporu, hosting atd. ZADARMO, max. autoři po vás budou chtít uvěřejnit své jméno na nějakém vašem acknowledgement listu..a proč? Protože za to nechcete peníze, děláte to pro popularitu, ze zájmu a nebo za to chcete peníze nepřímo ("nenápadně" je dostáváte z reklam adsense/adfox nebo kouzelného tlačítka "paypal donate"). To se vůbec nedá srovnat při vývoji komerčního software, kdy si VŠE musíte hradit/napsat/vytvořit sami.

Naprosto jednoduchý příklad:

1) napíšete open source C++ aplikaci s QT4 frameworkem, s grafikou od známého, zdrojáky pod GNU z netu, a hostingu od sourceforge, s překlady od lidí z netu. Aplikaci, která vám poběží pod všemi OS, kde běží QT (Win, Linux, Mac, Win CE,...) a vše FREE, tedy zadarmo (pod GNU), za pár hodin jste hotoví a defacto neručíte za nic.

2) napíšete tu samou, ale komerční verzi a už si musíte koupit komerční licenci QT (už teď jste min. -1560 EUR), dále platíte/tvoříte grafiku, platíte hosting, překlady. Všechny zdrojáky/algoritmy a třídy musíte mít licencované (tedy zaplacené nebo vymyšlené vlastní). A to vůbec nepočítám náklady na provoz PC, na kterém píšete svůj program a software na PC, který také musí být legální (úřady opravdu provádějí kontroly). Dále např. pro tuto multiplatformní aplikaci musíte mít přístup k legálním, placeným Windows, Windows CE, atd. a to jen na kompilaci a otestování...a už můžete začít počítat cenu vašeho software...a už jen za pár řádků kódu typu helloworld se pod 200,- za licenci nedostanete a to jsem ještě velký optimista...časově jste hotoví za pár týdnů a máte odpovědnost.

To je prostě furt o tom samém, Češi + SW = zadarmo (ukrást nebo vzít), velká neznalost a nevůle platit za SW. Stále černobílé srovnávání komerčního a free software (btw je logické, že free sw bude ve srovnání téměř vždy funkčně vyspělejší). Stále minimální úcta k duševnímu vlastnictví...asi jsme stále zvyklí, že vše máme tvořit pro "společnost" a nebo...míra pirátsví je u nás okolo 35%. V zahraničí, zejména na západě, kde se za SW běžně platí, to ale takhle není, jak je to možné?

Typická představa určitých českých uživatelů SW: ať autor píše programy, tráví nad tím nekřesťanský hodiny a pak nám ten program jen tak dá nebo mu ho vezmem, vždyť je to přece tak pohodlné, dostat něco zadarmo. A co je nám po tom, že to byl vývojářův čas, vědomosti, zkušenosti, peníze a úsilí...ten hulvát, si ještě dovoluje požadovat za svou práci peníze!!!

Ruku na srdce...kdo z vás platí za software, kdo z vás přispívá autorům na vývoj software...kdo z vás právě teď čte tento příspěvek z legálních, zaplacených Windows?

Možná by vám pomohlo si napsat nějaký ten vlastní software, jeden free a jeden komerční, a pak můžete srovnávat...ten pohled na SW se vám zaručeně změní...jinak je tohle srovnávání jen hloupé plkání zhýčkaných softwarových pirátů!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 10. 2009 13:52

No já tedy rozhodně nesouhlasím.

Zdůrazňujete, že tvůrci komerčního SW musí platit za různé knihovny a frameworky - přitom ale TrueCrypt není postavený na žádném frameworku, který by jeho tvůrci měli zadarmo! (zatímco v případě že by byl komerční, by se za něj museli platit) Čili v tomhle rozhodně není odůvodněním jeho kvalit.

Píšete, že "Free SW napíšete a odbavíte za dopoledne" - to tedy v případě TrueCryptu nelze brát ani jako nadsázku - to je prostě trapný nesmysl.

Dále, rozhodně NENÍ PRAVDA, že free soft bude většinou funkčně vyspělejší. Naopak, Total Commander je samozřejmě vyspělejší než jakýkoliv FreeCommander nebo cokoliv jiného, Deep Fritz hraje šachy stopro líp, než jakýkoliv free šachový program, Oracle nebo Informix budou vždy lepšími serverovými databázovými systémy, než MySQL nebo PostgreSQL nebo cokoliv jiného co je free, IMHO Windows jsou lepší OS než Linux (ovšem tohle je jen můj názor, prosím nekamenujte mě za něj :D ), MS Office je stoprocentně mnohem lepší, než OpenOffice (a to přesto, že ten už je zaštiťován komerční firmou!).

A můžu pokračovat, já třeba nedám dopustit na ACDSee, které jsem si z tohoto důvodu koupil - nevím o žádné free alternativě, která by mě uspokojovala. Jednu dobu jsem se docela zajímal o fraktály, a nevím o tom, že by komerční UltraFraktál měl nějakou rovnocenou free alternativu! Nemá, ani omylem...

Takže tímto považuji vaši tezi, že free soft je většinou funkčně vyspělejší, za vyvrácenou. Naopak, VĚTŠINOU to tak není, ovšem v případě TrueCryptu jde o mimořádně kvalitní free soft, a spousta šifrovacího sharewaru opravdu jeho kvalit prostě nedosahuje. Ovšem PROFESIONÁLNÍ komerční šifrovací SW bude SAMOZŘEJMĚ zase lepší než TrueCrypt, o tom snad není sporu.

PS. Ruku na srdce, Windows XP na kterých teď píšu, mám legální, a hodlám si s novým PC koupit i Windows 7. A urážky do zhýčkaných softwarových pirátů si příště laskavě nechte od cesty. :P

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 10. 2009 14:20

O to větší je pak samozřejmě ta ostuda, když se někdo pokouší prodávat něco, k čemu existuje kvalitnější free alternativa.

Přitom v těch nekvalitních šifrovacích sharewarech, o kterých se bavíme, samozřejmě JE mnoho co vylepšovat, a rozhodně to není o tom, dokoupit nějaký framework.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2009 16:32

Ten má příspěvek výše je jen má reakce na v poslední době se množící někdy až neskutečně hloupé srovnávání software. To, že jsem jej napsal zde, pod "folder crypt" je jen z důvodu, že se jej to taky týká a taky tento produkt musí trpět hloupými příspěvky stylu, jak babka od vedle má to samý, voňavější, sladší a zadarmo.

Vy zde srovnáváte, resp. obhajujete vaše oblíbené konkrétní produkty true crypt/acd see atd., ale nemůžete dokázat, že existuje lepší/horší. Já popsal vývoj SW obecně, o faktech, vyplívajících z praxe, logiky. Přes 11 let píšu oba druhy software, rozdíl je obrovský a ne jen v ceně/feature listu/screenech. Samozřejmě najít si software, který zrovna nesplňuje co jsem napsal, je možné, to ano.

* ano, truecrypt nejspíš nemá žádný framework, ale mnoho comm programů ano (???)

* ano, truecrypt asi nebyl napsán za dopoledne, ale mnoho free programů ano (???)

* to, že je něco lepší/horší je čistě váš názor (já mimochodem zase preferuji Linux), free soft je většinou vyspělější a to z jednoho prostého důvodu, při tvorbě freeware máte mnohem víc času na funkční vybavení aplikace než v případě komerčního produktu stejného typu...jednoduše více práce za stejný čas, vyšší výkon

* Mimochodem jsem do těch nákladů na vývoj sw (nejen finančních) vůbec nazahrnul podporu, odbavení, nějaký systém pro prodej, obchodní podmínky a celou právní část produktu, u freeware nic takového neřešíte, protože za nekomerční produkt zadarmo nenesete téměř žádnou zodpovědnost.

* Napsat stejný nebo slabší produkt a za peníze právě že není vůbec žádná ostuda. Ten člověk, co napsal komerční program vynaložil mnohem víc energie. Jen je to schovaná a náročná práce a kdo si tím neprojde nebo si to nedovede představit, uvidí vždy jen ten černobílý rozdíl za peníze vs. zadarmo.

A úrážky o SW pirátech samozřejmě na sebe nevztahujte, pokud jím nejste ;o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2009 16:36

Opravuji začátek "ten můj příspěvěk"...inu stane se

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2009 22:32

> míra pirátsví je u nás okolo 35%.... jak je to možné?

A pocitaji se produkty, ktere maji na zapade zdarma? (typicky mp3)

A pocitaji se produkty, ktere maji na zapade ve zvyhodnene multilicenci? (tipicky rodina multilicence wonek 7)

A pocitaji se produkty, ktere maji na zapade slevnene (ne paritou kupni sily, ale tvdym kurze), protoze by si to tam nikdo za ty prachy nekoupil?

A pocitaji se ... atd. ze.

A ohlede zbytku co se tyka free a placenyho sw a obtiznyho zivota profesionalniho programatora ... mno, myslim, ze jsi nepochopil podstatu kapitalismu.

Tou je (na strane odberatele) vybirat to co mu prinese nejvetsi uzitek (vydavat penize je zaporny uzitek). Dokonce "chtit to nejlepsi za co nejmene" je podstatou kapitalismu (tedy tou ideologickou).

A trzni system tu opravdu neni od toho, aby poplacal po zadech kazdyho, kdo napise Hello World!. S tim muze utikat nekam jinam, ale ne na trh. Ten ho bude chvalit, az predci konkurenci. Alespon v jednom parametru.

BTW. nejdriv sem ani nevedel, jestli obhajujes OS nebo placeny, protoze chvilema to vypada jak reklama na open source

> free sw bude ve srovnání téměř vždy funkčně vyspělejší ... už si musíte koupit komerční licenci QT

to ale zakaznika nemusi zajimat. Pokud nekdo udela stejnou praci za "pocit z dobre odvedene prace", proc by nekdo jinej mel za totez chtit penize? Protoze tu praci nesnasi? Protoze on to dela pro prachy? Prace je od slova pracovat. Zabava od slova bavit se. Penize se berou jen za to prvni. Tedy za to, co nikdo jinej nechce delat. Tedy alespon ne dobrovolne a zdarma.

> nevůle platit za SW

me nevadi platit za to, ze mi nekdo usnadni zivot. Ostatne u holice taky vsichni platime. Jenom obcas ty sw ochrany legalnim zakaznikum praci spis pridavaj.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2009 22:45

jen poznamka, ze poslednim odstaveckem sem rozhodne neobhajoval piratstvi. Spis mi jde o rozsirenej jev, kdy nekdo musi mit legalni wokna, tak si koupi stitek s vysackou, CD (ted uz DVD) - ckem praskne do kose a stahne z netu prudukt bez ochran.

Takze tu licenci pak opravdu kupuje jen kvuli tomu stitku co je v papirech. Asi je jasny, ze podobne dobry pocita, jako kdyz si clovek koupi novy boty se tu zrovna nedostavi, ze.

Ostatne sam jsem nekolik takovych aktivaci dokoncil velmi sprostym e-mailem, nebo alespon zpravou na boardu. Vim ze to nic nezmeni (bo k odpovednejm lidem se to stejnak nikdy nedostane - ti maj svuj extra sklenik s vlastnimi pravidly), no ale aspon se cloveku ulevi a pocit nasrani preda dal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 13:37

navic folder crypt potrebuje NET Framework 2.0 haha, uzasny kus SW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 19:19

no a ze ho potrebuje?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 10. 2009 19:49

vam prijde jako vyhodne, ze pokud se rozhodnete zmenit vasi platformu tak prijdete o data? me ne. a to nejsem zadnej linuxak i kdyz tento system doma pouzivam (stejne jako xp, vista nebo 2003 server v praci). zrovna v tomto pripade kdyz vam lehne system tak jak se dostanete k datum? pokud to mate v opensource (treba ten truecrypt, keypass) tak jednoduse bouchnete do mechaniky live cd jakekoliv distribuce a mate to. nejsem ortodoxni linuxak, ale snazim se volit lepe navrzene a hlavne prenostitelne technologie. treba sprava fotek nebo hudby: hloupy clovek pouzije SW ktery si dela vlastni DB popisku. rozumny clovek pouzije EXIF resp ID3 a muze to prenest kamkoliv a o nic neprijde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor