Flock: internetový prohlížeč budoucnosti

O prohlížeči Flock se v zákulisí internetu mluví už nějakou dobu. S označením "social browser" by se měl stát revolučním nástrojem pro práci s webovým obsahem. Ač je zatím jen ve stádiu developer preview, dává znát, že o pouhém kopírování funkcí konkurenčních produktů nemůže být ani řeč.
Kapitoly článku

Jednoduché blogování

Dalším z moderních způsobů prezentace vlastních názorů na internetu jsou webové deníčky neboli weblogy. Někdo píše svoje příspěvky do weblogu přímo v administračním rozhraní prohlížeče, někdo pak ve Wordu s následným kopírováním na web. Co nejvíce zpříjemnit situaci bloggerům se pokusila společnost Google vydáním nástroje pro přímou publikaci textů z Wordu. Ne každý ale má svůj deníček umístěný na serveru služby Blogger.com.

Nastavení prohlížeče pro práci s weblogy

Součástí Flocku je i jednoduchý editor, který je přímo spojen s administračním rozhraním webového deníčku a umožňuje rychlou a pohodlnou publikaci názorů, odkazů a dalších položek, které byste rádi zveřejnili na osobním weblogu. Stačí jen označit část stránky určenou ke zkopírování na blog a z kontextového menu vybrat položku Blog This. Druhou možností je využití Blog Topbaru, do nějž vybrané položky jednoduše přetáhnete myší. Služba je zatím dostupná pouze pro uživatele služeb Blooger, WordPress a TypePad, další ale jistě budou následovat.

 

Editor příspěvků * Blog Topbar

Další užitečné nástroje

O službě Flickr už jsem se zmiňoval na začátku. Jde o jakousi obdobu služby Hello nabízené společně s prohlížečem obrázků Picasa společností Google. Zjednodušeně řečeno je Flickr službou pro ukládání obrázků na internetu pro jejich následnou další prezentaci. Na první pohled nemá Flickr žádné praktické výhody. Například služba Blogger ale neumožňuje přímé vkládání obrázků do blogu, a proto je v tomto případě možnost externího uložení souborů k nezaplacení. Do blogu obrázky dostanete opět pouhým přesunutím myší z Flickr Topbaru.

Flickr Topbar

Další zajímavou funkcí, o které dnes ještě nepadlo slovo je Shelf. Shelf, v překladu znamenající něco jako polička, je nástroj pro odložení webových adres nebo částí textu pro pozdější zpracování. Hodí se především v případě, kdy spěcháte, chtěli byste si přečíst zajímavý článek, na který jste právě narazili, ale nemůžete si to z časových důvodů dovolit.

Nástroj Shelf

Spoustu dodatečných funkcí si, stejně jako u Firefoxu, můžete doinstalovat pomocí externích doplňků. Na stránkách autora jich je zatím k dostání jen několik; už nyní však nechybí oblíbený AdBlock nebo Greasemonkey.

Doplňky na webu

Má šanci?

Co se náročnosti na operační paměť týče, je předčasné dělat nějaké konkrétní závěry. Jednu chvíli se hodnoty pohybují kolem třiceti megabajtů, o chvíli později ale kolísají kolem devadesáti megabajtů RAM. Počkejme tedy, s jakými hodnotami přijde finální verze.

I když jsem dlouho Firefox potažmo Gecko kvůli nekompatibilitě s některými webovými službami zavrhoval, bude-li se vývoj Flocku vyvíjet stejným směrem jako dodnes, možná tento svůj názor přehodnotím a kvůli těmto několika službám bych byl ochoten znovu začít používat Internet Explorer právě v kombinaci s Flockem.

Uvidíme ve finále

Ke každé z uvedených vlastností nabízí Flock ještě další zajímavé novinky. Bylo by však zbytečné se o všech podrobně rozepisovat. Navíc nyní, kdy je prohlížeč stále ve stádiu vývojářské verze. Při souhrnném pohledu na Flock, jeho funkce a jeho možnosti srdce internetového uživatele zajásá. Přestože se aplikace nedostala ještě ani do stádia beta, nabízí ve srovnání s konkurencí spoustu převratných novinek.

Informace o programu

Ve vzduchu však stále visí jeden zásadní otazník. Světem totiž probleskla informace, že vývojáři ještě nejsou stoprocentně rozhodnuti, zda uvolní Flock zdarma nebo jako komerční aplikaci s nutností koupi licence. V prvním případě si dovoluji odhadnout, že se Flocku dostane minimálně takové podpory, jako tomu bylo v loňském roce. Druhé řešení mi nepřijde zrovna logické. Názornou ukázkou toho bylo nedávné uvolnění licence Opery, která si za dlouhá léta získala podstatně méně příznivců právě kvůli poplatku za odstranění reklamního banneru.

Samozřejmě, že budeme vývoj Flocku sledovat i nadále a o dalších zásadních novinkách ve vývoji budeme pravidelně informovat. Na závěr bych chtěl upozornit, že developer preview verze dostupná na domácích stránkách produktu není určeně k běžnému používání, ale výhradně pro vývojáře na případné testování nových skriptů a doplňků.

Flock 0.49
internetový prohlížeč
autor http://www.flock.com/about/
stádium developer preview
web http://www.flock.com/
download http://www.flock.com/developer/
velikost instalátoru 7,6 MB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,