FlipAlbum: virtuální fotoalba jako živá

Mnoho programů, které slouží k prohlížení fotografií a jejich snadným úpravám, obsahuje nástroje pro tvorbu webových galerií z vašimi obrázky. Vzhled těchto galerií je povedený více či méně, ale zpravidla nikdy nevypadá jako skutečné fotoalbum, ve kterém si prohlížíte fotografie z dětství nebo ze svatby své babičky. Vyzkoušejte proto program FlipAlbum.

Plusy / minusy
+ vzhled alba
+ možnost hudby na pozadí
+ export do videosouboru
– čeština
– poměr cena/schopnosti
– rozdíly mezi download a krabicovou verzí

FlipAlbum je na trhu delší dobu. Aktuálně je k dispozici v již šesté verzi. Tento program slouží k vytvoření elektronického fotoalba, do kterého si můžete libovolně uspořádat své obrázky, texty, grafiku a vše doplnit hudebním doprovodem a zvuky. Výsledek je opravdu pěkný, při prohlížení alba skutečně převracíte jednotlivé listy. Pokud budete dobře poslouchat, uslyšíte i odpovídající šustivý zvuk. Album může mít mnoho podob a ve výsledku jej můžete vytisknout, odeslat na web nebo vypálit na CD, které věnujete svým příbuzným.

Ukázkové fotoalbum dodané s programem

Základním předpokladem pro vytvoření alba jsou samozřejmě fotografie. Méně zkušeným uživatelům doporučuji použít průvodce, který umožní vytvořit pěkné album v pouhých třech krocích. Nejprve vyberete složku s obrázky, které chcete do alba vložit. Poté si klepnutím na názorný obrázek zvolíte, jak mají být fotografie na stránkách alba rozmístěny. Nakonec si vyberete barevné téma a průvodce dokončíte. Za okamžik se před vámi objeví první strana nového alba.

Průvodce výrazně zjednodušuje vytvoření nového alba

Průvodce vám vytvořil stránku s náhledy na jednotlivé fotografie. Pokud je jich velké množství, tak jsou samozřejmě náhledy umístěny na více stránek. Za nimi pak následuje obsah, který je tvořen názvy jednotlivých fotografií (převzaty z názvu souborů) a číslem stránky, na které se fotografie nachází. Jak v případě náhledů, tak tohoto obsahu je možné na konkrétní položku klepnout a rychle se tak přesunout na požadovanou stranu fotoalba. Tip: Vyzkoušejte si několikanásobné rychlé poklepání na stránky ve fotoalbu.

Stránka s vygenerovanými náhledy

Album si nyní můžete upravit podle svých představ. Asi nejjednodušší je přeskládání fotografií na stránce s náhledem nebo obsahem. V případě, že používáte názvy souborů vygenerované digitálním fotoaparátem, nebude od věci přejmenovat jednotlivé záznamy na stránce s obsahem. Změna názvu provedená v náhledech se projeví i v obsahu a obráceně.

Podrobnější úpravy alba

FlipAlbum nabízí jednoduché úpravy vložených obrázků. Podle potřeby je můžete otáčet po devadesáti stupních nebo v jakémkoli jiném úhlu. Ve výčtu pouze několika málo jednoduchých efektů mě zaujalo stínování a vytvoření 3D efektu, který bych spíše nazval efektem tlačítka. Každý obrázek může být zároveň i hypertextovým odkazem. Protože nemusí odkazovat jenom na web, lze tuto možnost využít pro směrování na jiné stránky alba, které se k danému obrázku vztahují.

Program obsahuje také jednoduchý grafický editor otevíraný v samostatném okně. Pomůže vám s odstraňováním efektu červených očí, změnou ostrosti i barevných složek obrázku a nabízí různé filtry. Stejné změny pro více obrázků je možné provést v dávkovém režimu.

Jednoduchý editor pro úpravy fotografií

Každou stránku fotoalba můžete opatřit záložkou. Zejména v případě velkého množství fotografií se tak snadněji zorientujete. Pokud se nespokojíte s tím, co vám vytvořil průvodce, můžete si přidat další strany, některé naopak odebrat, zkopírovat atd. Každá strana alba může mít navíc úplně jiný podklad. Na pozadí si zvolíte jednoduchou barvu nebo obrázek. Možnost vytvoření barevného přechodu na pozadí jsem bohužel nenalezl. Nezapomeňte, že pro každou stranu zvlášť je možné nastavit i zvukový doprovod.

Dialog s možnostmi nastavení konkrétní stránky

Editor poznámek je možná až moc jednoduchý, na druhou stranu je pravda, že pro své účely postačí. Text, který na stránku vkládáte může mít libovolnou barvu, zvolit si můžete písmo, jeho velikost a řez. K dispozici jsou dále volby pro nastavení zarovnání a vytvoření odrážek. Texty oživíte pomocí vlastních nebo dodávaných klipartů. Spojení portrétu a klipartu v podobě bubliny s textem se přímo nabízí.

K fotografiím připojíte text pomocí editoru poznámek

Hotové album je možné uložit do speciálního souboru, který obsahuje buď odkazy na jednotlivé soubory na vašem disku nebo má obrázky uloženy přímo v sobě. Rozhodněte se podle volného místa a podle toho, zda chcete album v budoucnu kopírovat na jiný počítač. Můžete jej také nahrát na webové stránky.

Dialog pro nastavení exportu na webové stránky

Prohlížení alba je možné buď v závislosti na interakci s uživatelem nebo automaticky v režimu SlideShow. Prezentaci můžete exportovat i na pevný disk nebo do podoby videosouborů. Ve spojení s vhodným zvukovým doprovodem a pozdějším zpracováním v některém programu pro tvorbu DVD se jedná o zajímavou možnost.

Při exportu na CD se zobrazí jednoduchý průvodce, ve kterém zadáte název alba a interval automatického listování. Celé CD je možné také zašifrovat a nastavit mu omezení platnosti. Po jejím uplynutí bude takové CD nepoužitelné. Díky tomu můžete album pojmout jako katalog produktů s omezenou platností. Pokud budete vypalovat CD s více alby, můžete je na něm zorganizovat do pomyslné virtuální knihovničky. Její vzhled si můžete do jisté míry přizpůsobit.

Doplněk určený ke tvorbě alb na CD

Práce s programem je snadná a jeho ovládání by neměla vadit ani absence české lokalizace. Komu nebudou vyhovovat témata pro vytvoření alba pomocí průvodce, najde v programu jednoduchý nástroj na sestavení nového motivu na základě svých obrázků. Na webových stránkách programu najdete další kolekce motivů, které lze využít. Bohužel jsou ale dále zpoplatněné.

Novou kolekci motivů vytvoříte velice snadno

FlipAlbum 6.0 Pro
produkt softwarové album fotografií
výrobce E-Book Systems Incorporated
web www.flipalbum.com
cena 139,95 USD
OS Windows 98/ME/2000/XP

Diskuze (5) Další článek: Staré SETI@home končí, přeinstalujte si včas vaši aplikaci novější verzí

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,