Bezpečnost | Hacking

Flightradar24 pod útokem hackerů. Pokud službu využíváte, změňte si heslo

Web Flightradar24 napadli hackeři. Podařilo se jim získat e-mailové adresy a hesla – ta naštěstí nikoli v čitelné, ale v zahashované podobě. Problém se prý týká „jen malé části uživatelů“.

Na švédské webové stránce Flightradar24 mohou uživatelé už dvanáct let sledovat reálnou polohu pohyb letadel ve vzdušném prostoru. V úterý 19. června však provozovatelé oznámili narušení bezpečnosti, které „mohlo“ ohrozit e-mailové adresy a hesla registrovaných uživatelů.

Provozovatel služby proto rozeslal uživatelům e-mail se žádostí o resetování hesla. Zpráva obsahovala odkaz, vedoucí na stránku pro změnu přihlášení, nicméně část uživatelů se obávala, že jde o phishingový podvod.

Proto její autenticitu společnost následně potvrdila v oficiálním diskuzním fóru s tím, že „Narušení zabezpečení může ohrozit e-mailové adresy a hashovaná hesla malé skupiny uživatelů Flightradar24 (těch, kteří se registrovali před 16. březnem 2016)“. Uživatelům je doporučeno změnit heslo nejen na tomto webu, ale i na všech dalších službách, kde případně používají stejné přihlašovací údaje.

Útok byl údajně veden na jediný server, který byl po zjištění pokusu o průnik okamžitě vypnut. Dotčení uživatelé se alespoň nemusí obávat úniku platebních informací, neboť Flightradar24 žádné takové údaje nezpracovává, ani neukládá. Platby za prémiové funkce ve výši od 10 do 500 dolarů jsou řešeny prostřednictvím třetích stran – například PayPalu.

K úniku dat Flightradar24 uvádí: „Chtěli bychom se omluvit za to, že došlo k narušení bezpečnosti a kvůli dalším nepříjemnostem, které to mohlo způsobit.“ Nyní chystá důkladnou interní bezpečnostní kontrolu systému a procesů za účelem zajištění serverů před dalšími případnými útoky.

Diskuze (3) Další článek: Microsoft vyzývá Google na další souboj. Tentokrát ve zpravodajských aplikacích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,