Licence | Flickr | Fotky

Flickr 5. února smaže fotky, které budou nad limit nových pravidel. Čistka se nedotkne snímků pod svobodnou licencí

Flickr – službu pro ukládání fotografií – čekají po koupi společností SmugMug velké změny. Tou nejzásadnější je skutečnost, že neplatící uživatelé již nedostanou zadarmo prostor o velikosti jednoho terabajtu, ale budou omezeni na 1 000 fotografií. 5. února proběhne mazání nejstarších souborů na bezplatných účtech, které překračují tento počet.

Jenže Flickr hostuje i velmi mnoho fotek publikovaných pod svobodnou licencí Creative Commons. Ta za stanovených podmínek (zpravidla je vyžadováno uvedení autora) dovoluje další šíření a kreativní využití fotografií. Flickr byl proto oblíbenou platformou pro nabízení i výběr takových fotografií. Nový majitel si zjevně uvědomil, že by bylo kontraproduktivní o tuto výsadu a obrovský archiv svobodných fotografií přijít.

Svobodné fotky se mazat nebudou

SmugMug ve středu 7. listopadu na blogu Flickru oznámil, že soubory publikované pod licencemi Creative Commons či v archivu Flickr Commons v únoru příštího roku mazat nebude. Omezení bezplatných účtů se však může dotknout možnosti nahrávat nové snímky, a to bez ohledu na otevřenou licenci.

Otázka, co bude s obrovskou knihovnou fotek, které jejich autoři prostřednictvím Flickru dali k dispozici, visela ve vzduchu prakticky hned po oznámení nových pravidel. Varianta, že by si kvůli tomu pořizovali placený účet za šest dolarů měsíčně, nezněla právě realisticky a smysluplně.

Nyní tedy bylo oficiálně řečeno, že se mazání nedotkne fotek uložených v archivu Flickr Commons, ani snímků, zveřejněných pod licencí Creative Commons nahraných před 1. listopadem 2018.

Významní hráči dostali Pro účet zdarma

Flickr Commons je zdrojem fotografií z institucí, které chtějí sdílet své digitální sbírky se světem. Touto cestou publikuje fotky například NASA, Správa amerických národních parků, britský Národní archiv či Britská knihovna. Uvedené organizace buď již měly placený účet Pro, nebo ho nyní dostaly od Flickru zdarma.

„Fotografie se svobodnou licencí jsou pro nás velmi důležité. Poté, co SmugMug získal Flickr, byla jedním z prvních jednání schůzka s ředitelem Creative Commons Ryanem Merkleym. Chceme udržet toto partnerství živé a silné, takže aktivně pracujeme na tom, jak ho vyvíjet do budoucna,“ napsal generální ředitel SmugMug Don MacAskill na blogu.

Diskuze (5) Další článek: Mozilla Firefox má 14 let: Začátky byly krkolomné a dvakrát se měnilo jméno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,