Software | Flash

Flash je mrtvý. Jak jej používat, když jej opravdu nutně potřebujete i v roce 2022

Používání technologie Adobe Flash důrazně nedoporučujeme. Mohou však nastat situace, kdy není zbytí a zastaralý obsah bude potřeba. První varianta jeho spuštění bude záviset na doplňku prohlížeče, druhá na virtuálním stroji se staršími verzemi softwaru.

Začátek roku 2021 kromě jiného přinesl i dlouho očekávaný konec Adobe Flash. Tato stálice webu (a bohužel i několika důležitých podnikových aplikací) se dlouhou dobu ukazuje jako nebezpečná komponenta systému a zároveň technologicky přestala vyhovovat dnešní době mobilních zařízení. Pokud má web fungovat multiplatformně, musí být i responzivní a optimalizovaný pro mnohá rozlišení, jaká používáme na displejích telefonů a tabletů.

To jednoduše Flash nesplňoval a po mobilních systémech se tak odporoučel i z desktopů. Většina webových prohlížečů už jej delší dobu neobsahovala a bylo nutné jej doinstalovat jako externí doplněk, nyní ale padla i tato možnost. Microsoft navíc v průběhu dalších měsíců v rámci aktualizací zakáže i používání starších webových prohlížečů, které by spustit flashové aplikace umožňovaly. Stále ale zůstane běžet množství webů a služeb, které budou Flash vyžadovat. Ukážeme si dvě cesty, které minimálně dočasně vyřeší absenci Flashe ve standardním prohlížeči.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Nový Python 3.11 slibuje proti svému loňskému předchůdci až 60% zrychlení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,