Firma Paula Allena v patentovém sporu „se světem“ zatím prohrává

Vzpomínáte ještě na žalobu společnosti Interval Licencing na Apple, Google, Facebook, eBay, Yahoo a další internetové a softwarové velikány z letošního léta? Firma, která je dnes v ochraně před věřiteli a za kterou stojí spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen, tehdy žalovala zmíněné hráče po porušování svých patentů. Ty jsou poměrně obecné, popisují totiž třeba zcela běžnou relaci mezi dokumenty. Takovou relací může být například situace z e-shopu, kdy vám u nalezené položky elektronický obchod nabídne k nákupu i související zboží. S doporučováním by měl licenční problém třeba Facebook, který je na relaci všeho možného přímo postavený.

V prvním kole soudce Marsha Pechman usoudil, že Interval Licencing nedodal dostatečné množství důkazů a celou kauzu podle očekávání odložil. To ale neznamená, že je všem dnům konec – IL dostal čas do 28. prosince, aby vyšťoural přeci jen něco důvěryhodnějšího. Žalované firmy se sporu neobávají, kdyby ale soud nakonec přeci jen rozhodl ve prospěch Interval Licencing, společnost by se dostala nejen z dluhů, ale její šéfové by především pohádkově zbohatli.

V americkém právu každopádně figuruje už hromada precedentních rozhodnutí ve prospěch Applu, Googlu a dalších. Jedním z nich je třeba spor z přelomu 80. a 90. let, kdy soudy rozhodly, že si Apple nemůže patentovat podobu základních prvků grafického uživatelského rozhraní operačního systému. Díky tehdejší kauze dnes může existovat uživatelské rozhraní Windows, KDE, Gnome a dalších systémů ve standardní podobě, na kterou jsme si v posledních dvaceti letech nadobro zvykli.

Diskuze (5) Další článek: AceMoney Lite: Finanční správce bez finanční zátěže

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,