Prohlížeče | Firefox | Aktualizace

Firefox přestane podporovat protokol FTP, s vypínáním začne ve verzi 77

Webový prohlížeč Mozilla Firefox přijde o podporu jednoho z nejstarších síťových protokolů – FTP. V příspěvku v rámci diskuzní skupiny mozilla.dev.platform to oznámil softwarový konzultant Michal Novotný s tím, že tento úkol je na Bugzille evidován pod číslem 1574475 již od srpna loňského roku a nyní se přistoupí k jeho realizaci.

Hlavním důvodem k tomuto kroku je skutečnost, že protokol FTP, určený primárně k přenosu souborů, není prakticky nijak zabezpečený. Odposlechem přes síť lze například získat nejen obsah přenášených dat, ale také přihlašovací údaje k FTP serveru.

Firefox bez podpory FTP

„Děláme to z bezpečnostních důvodů. FTP je nezabezpečený protokol a neexistují žádné důvody, proč by měl být upřednostňován před protokolem HTTPS. Část FTP kódu je také velmi stará, nebezpečná a obtížně udržovatelná.“ uvádí Novotný s tím, že v minulosti bylo v kódu nalezeno mnoho bezpečnostních chyb.

V případě potřeby bude možné požadavky přes tento protokol zpracovávat externí aplikací, takže uživatelé, kteří tuto možnost potřebují, o ni úplně nepřijdou. Budou však muset počítat s tím, že tímto způsobem nebude možné zobrazovat a procházet seznamy adresářů.

Další postup by měl být následující:

  • Ve Firefoxu 77, který vyjde v květnu, bude ve výchozím nastavení vypnuta podpora protokolu FTP.
  • Ve verzi 78 s prodlouženou podporou (ESR) zůstane podpora FTP prozatím zapnutá.
  • Na začátku roku 2021 dojde k úplnému odstranění příslušných částí kódů.

Ukončení podpory dává smysl i s ohledem na výsledky telemetrického sledování, které ukázalo, že FTP ve Firefoxu používá jen zanedbatelné minimum uživatelů. Konkurence v podobě Google Chrome je v tomto směru o krok napřed – stávající verze 80 má ve výchozím stavu vypnutou podporu FTP, o dvě verze později by mělo dojít k jejímu úplnému odstranění.

Diskuze (5) Další článek: Marvell ThunderX3 je procesor s 96 jádry, který zvládne zpracovat 384 vláken najednou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,