Firefox je silnější v Evropě a co na Živě.cz?

Firefox 3.0 je prý evropskou jedničkou, překonal totiž Internet Explorer 7. A jak vypadá souboj velikánů na Živě.cz? Surfujete spíše ve Firefoxu, nebo IE a jak na tom jsou alternativy?

Minulý týden proběhla tiskovými agenturami zpráva, že se prohlížeči Firefox 3.0 konečně podařilo porazit konkurenční Internet Explorer. Tato nová skutečnost nicméně zatím platí pouze pro Evropu a Internet Explorer 7. Pokud byste brali v úvahu prohlížeče samotné a nikoliv jejich verze, mnohými nenáviděné „IE“ by s přehledem vládlo všem a vyjma Antarktidy také všude. Na nejjižnější výspě lidské civilizace se mezi sebou hádají Firefox a Opera podle toho, která vědecká expedice zrovna přijede.

IE7 odchází, IE8 přichází… Bude to stačit?

Fanoušek toho či onoho prohlížeče jistě namítne, že každá podobná statistika lze přeci zfalšovat a čísla se skutečně liší napříč všemi službami, které zpřístupňují svá veřejná data. Pokud měl tedy Internet Explorer 7 v březnu podle aplikace Market Share celosvětový podíl 46,5 %, StatCounter, který do světa poslal zprávu o Firefoxu, mu v tomtéž měsíci přisoudil pouze 39 %.

statcounter_evropa.png  stacounter_svet.png
Statistika StatCounter pro Evropu a pro celý svět 

Všechny analytické společnosti se nicméně shodnou na jednom: Internet Explorer 7 postupně odchází. Podle StatCounteru jeho podíl klesl od začátku roku téměř o pět procent a uživatelé alternativních prohlížečů tak už jásají a někteří již dokonce vypočítali trend, podle kterého se Internet Explorer stane historií již v příštím desetiletí.

Podíváte-li se nicméně na StatCounter ještě jednou, zjistíte, že kdesi u dna se probouzí jeho následovník IE 8. Ano, zatím se potácí kdesi okolo tří procent, už ale globálně pokořil konkurenci a vyrovnává ztrátu způsobenou odchodem sedmé generace IE. Nový Internet Explorer je již součástí Windows Update, a jakmile jej začnou ve velkém zavádět firmy, vystřídá IE 7 stejně tak, jak to udělala před pár lety sedmička s šestkou. Teď už záleží pouze na tom, jak rychle uživatelé přejdou ze sedmičky na osmičku a především jestli se Microsoftu podaří zachytit už jakýsi přirozený úbytek uživatelů IE, kteří z nejrůznějších důvodů odchází k alternativám.

Microsoft by měl být vděčný asijským pirátům

Kdyby se to Microsoftu nepodařilo, má v kapse ještě jedno eso – samotné vykreslovací jádro. Internet Explorer se totiž může těšit tak velkému tržnímu podílu i díky tomu, že jeho vykreslovací jádro Trident používá třeba takový východní Maxthon, díky kterému nemá Mozilla v Číně a v Asii obecně zatím naprosto žádnou šanci – pohled do tamních statistik připomíná spíše počátek milénia než evropskou realitu přemnožených pand.

statcounter_asie.png
Podle StatCounteru se v Asii vede nejlépe IE 6 a IE 7

Čím je to způsobeno? Ne snad že by Firefox neuměl čínsky, nejrůznějších asijských mutací existuje celý přehršel, na vině jsou ale pirátské kopie Windows s předinstalovaným Maxthonem, který je natolik dobrý, že většina uživatelů nemá potřebu hledat náhradu. Marketingové oddělení Microsoftu by tedy mělo být s trochou nadsázky vděčné za skutečnost, že v těchto krajinách zvesela bují pirátský softwarový trh, měsíční statistiky bez miliardy Číňanů a Maxthonu by totiž mohly vypadat zcela jinak.

Jak na tom jsou čtenáři Živě.cz

Market Share, StatCounter, XiTiMonitor/AT Internet Institute a další analýzy jsou nicméně zahraniční služby, které si berou na paškál normovaného celosvětového nebo evropského návštěvníka. Chcete-li znát pravdu o tuzemském surfaři, je třeba nahlédnout do lokálních statistik. A co teprve lokální IT surfař? Jak na začátku dubna vypadají statistiky prohlížečů a dalších ukazatelů zde na Živě.cz za první tři měsíce roku 2009?

Operační systémy na Živě.cz

Než se vrhneme na webové prohlížeče, stojí za připomenutí operační systémy. Ačkoliv fanoušci Linuxu patří v diskuzích pod články k těm nejhlasitějších, skutečnost je taková, že bezmála 92 % návštěvníků má na své ploše vlevo dole tlačítko s nápisem „Start“, případně čtyřbarevné okénko. S čtyřmi procenty se na druhém místě drží Linux a trojku identifikovaných systémů uzavírá Apple s necelými dvěma procenty.

zive_operacni_systemy.png
OS návštěvníků Živě.cz mezi lednem a dubnem 2009 (Google Analytics)

Mezi mobilními systémy jednoznačně vládne iPhone (0,25 % z celkového počtu všech desktopových, serverových i mobilních systémů) a na dalších místech najdete Symbian rodinu (0,07 %) a do statistik se už stačil zapsat i Android od Googlu (0,01 %).

Rozlišení obrazovky na Živě.cz

A jak je to s nativním rozlišením monitoru? Může si dnes autor webové stránky dovolit konstruovat web širší než čítankových 1024 pixelů? Při pohledu do statistik Navrcholu už ano, štafetu totiž převzala generace malých a kancelářských monitorů s rozlišením 1280x1024 pixelů (43,6 %), 4:3 obrazovky s rozlišením 1024x768 pixelů ale v našich domácnostech očividně stále straší (33.4 %).

zive_rozliseni_obrazovky.png
Dvaadvacetiplacový širokoúhlý monitor stále není samozřejmostí (Google Analytics)

Jaké obrazovky mají čtenáři Živě.cz? I u nás vládne rozlišení 1280x1024, ale už ne tak silnou rukou, spokojit se musí se čtvrtinovým podílem. Druhé místo už patří širokoúhlému rozlišení na noteboocích 1280x800 (17,7 %) a třetí místo patří snad už konečně standardu při koupi nového domácího širokoúhlého monitoru – 1680x1050 (15,7 %). Patnáct procent čtenářů Živě.cz přežívá s dnes již poměrně malým rozlišením 1024x768 pixelů.

Prohlížeče na Živě.cz

Konečně se dostáváme k prohlížečům rozličných výrobců. Jak se jim dařilo od začátku roku až do prvního dubnového rána? Pokud v Evropě překonal Firefox 3.0 Internet Explorer 7, tak na Živě.cz za první tři měsíce letošního roku s převahou kraluje Firefox jako takový – použila jej bezmála polovina všech návštěvníků (49,6 %).

zive_prohlizece.png
Firefox na Živě.cz s přehledem vítězí (Google Analytics)

S druhým místem se protentokrát musel spokojit Internet Explorer (26,4 %) a jeho odvozené prohlížeče včetně Maxthonu, bronz pak patří Opeře s velmi slušným podílem 14,8 %. V prvních šesti měsících života se velmi dařilo i prohlížeči Chrome od Googlu, který se v zimě vyšplhal na 4,7 %. Nejslabší pozici má na Živě z velkých globálních prohlížečů Safari (2 %), to ale nicméně koreluje se statistikou operačních systémů. Uvidíme, jestli s nelichotivou pozicí něco udělá nové Safari 4.

Internet Explorer na Živě.cz

Dobrá tedy, toto jsou značky prohlížečů, jak si ale vedou jejich verze? V případě Internet Exploreru je samozřejmě jedničkou IE 7 (68,5 %) a bezmála čtvrtinový podíl si drží dokonce stará šestka. Nový Internet Explorer 8 je k dispozici teprve několik týdnů, mezi čtenáři Živě.cz se migraci nicméně celkem daří, používá jej už 8 % čtenářů. A pak už to jsou jen desetiny a setiny procenta na úrovni statistické chyby. Patří mezi ně samozřejmě IE 5 a kupodivu i IE 4.01.

zive_internet_explorer.png
Internet Explorer se prosazuje, ale pomalu (Google Analytics)

Firefox na Živě.cz

Sledovat pozici konkrétních verzí Firefoxu je poměrně obtížné, Mozilla se totiž proslavila poměrně častým vydáváním nových verzí. Díky automatickému systému aktualizace se však nová stabilní sestavení prosazují poměrně rychle, zpravidla během několika týdnů až měsíců.

Slovy čísel tedy v současné době patří zlato verzi 3.0.5 (35 %), už ji ale dotahují dva potomci 3.0.6 (27,9 %) a 3.0.7 (21,3 %). Nejnovější verze 3.0.8, která vyšla teprve na konci března, se už do statistik podepsala skoro tříprocentním podílem.

zive_firefox.png
Verzování Firefoxu způsobuje guláš, třetí generace má ale totální převahu (Google Analytics)

Poměrně málo čtenářů s Firefoxem v počítači ale experimentuje, statistika totiž zachytila pouze 1,4 % těch, kteří si už pohrávají s betaverzí Firefox 3.1. Necelý rok po vydání třetí generace Firefoxu také definitivně mizí Firefox 2.0. Jeho dílčí verze mají vyjma posledního sestavení nejvýše několik desetin procenta.

Statistika věda je... Samé liché údaje

Pokud se vrátím zpět k zahraničním statistikám, jedno je jisté – svět velkých prohlížečů se dnes týká pouze dvou soupeřů, kteří bojují o masy. Ti další optikou globálních statistik spíše přežívají, i když je o nich velmi často nejvíce slyšet (Opera Software). Zvláště pozice Opery je asi nejzajímavější. I když si na lokálních trzích nevede špatně, v globálním ale i kontinentálním měřítku spíše přešlapuje na místě a pokukuje po věhlasu své mobilní kolegyně Opera Mobile a Mini.

Předvídat ale pozici těchto statisticky malých prohlížečů je skutečně velmi obtížné, zde se už analytické společnosti díky velké pravděpodobnostní chybě docela liší. Platí to i o Chromu, kterému v březnu Market Share přidělil globální podíl 1,23 %, zatímco StatCounter mnohem přívětivějších 1,73 %.

Ať už jsou ta skutečná čísla jakákoliv, jedno platí v každém případě. Prohlížeče se funkčně neustále přibližují, i když každý z nich na to jde trochu jinak. Zatímco Internet Explorer nabízí pevně dané funkce, Firefox spoléhá na téměř absolutní rozšiřitelnost pomocí dobře či špatně napsaných doplňků. Opera si pro změnu vydobyla renomé skutečně pokročilého prohlížeče (což ale masy očividně neocenily) a Chrome od Googlu naopak sáhl po tom nejjednodušším konceptu grafického uživatelského rozhraní, což byla ještě před pár lety zatracovaná cesta (IE 6).

Diskuze (53) Další článek: Tip: Firefox může šetřit místem stejně jako Chrome

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,