Prohlížeče | Firefox | Mozilla

Firefox 125 přehraje filmy ve formátu AV1 s DRM a umí zvýraznit text v dokumentech PDF

Možná si vzpomenete, že Firefox 121 před koncem roku ve Windows začal doporučovat instalaci AV1 Video Extension. Stačí zalistovat v tomto článku. Firefox 125 bezpoplatkový formát AV1 podporuje také v případě chráněného obsahu. DRM typicky používají (placené) streamovací služby.

Netflix se ostatně spolupodílel na vzniku standardu Encrypted Media Extensions, který chráněný obsah v prohlížečích zprostředkovává. Zmíněná streamovací služba také kodek AV1 už několik let používá, protože je úspornější než dříve používaný VP9 nebo H.265. Oproti němu navíc není zatížený licenčními poplatky.

Další kousek práce byl odveden na integrované čtečce dokumentů PDF, která přidává zvýrazňování označeného textu. Mozilla začíná koketovat s řízenou distribucí a tuto funkci právě zpřístupňuje postupně. Pokud tak zvýrazňování ve své instalaci Firefoxu nevidíte, vyčkejte.

fx 125 (1).png
Zvýraznění lze používat přes kontextovou
nabídku i bez tlačítka na nástrojovém panelu

Malá poznámka k řízené distribuci zvýrazňování. Ačkoli na svém počítači tlačítko pro zvýraznění textu ve čtečce ještě nevidím, v kontextové nabídce označeného textu jsem povel pro zvýraznění našel. Otevřel se ovládací panel pro zvýraznění, jen se odkázal k neexistujícímu tlačítku. Jinak ale zvýraznění šlape, jak má.

Další novinky menšího charakteru si projdeme v bodech:

  • Přehled Firefoxu ukazuje připnuté panely včetně indikátorů.
  • Prohlížeč proaktivněji blokuje stahování z nedůvěryhodných adres.
  • Pokud máte ve schránce zkopírovanou adresu stránky, tak ji po aktivaci adresního řádku uvidíte v návrhu pod adresním řádkem – a přejdete na ni klepnutím.
  • Při vyhledávání v adresním řádku uvidíte kontejnerové panely.
  • I když máte nastavené používání systémových předvoleb pro proxy, může Firefox použít protokol Web Proxy Auto-Discovery.
fx 125 (3).png
Přehled Firefoxu vám ukáže i připnuté panely

Zdroje: poznámky k vydání Firefoxu 125

Novinky ve Firefoxu

V pravidelně aktualizovaném článku sledujeme novinky v prohlížeči Firefox od verze 92. Co Mozilla postupně přidala, vzala nebo změnila, najdete v dalších listech.

Diskuze (155) Další článek: Adobe ukazuje, k čemu půjde využít AI video v Premiere Pro. Vygeneruje chybějící záběry i upraví ty stávající

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,