Prohlížeče | Firefox | Mozilla

Firefox 77 má tři novinky. Na tu největší ale Češi nemají nárok

Necelé čtyři týdny po vydání Firefoxu 76 přichází další verze (ke stažení zde). Opravuje osm chyb a obsahuje jen několik novinek, které jsou navíc běžným uživatelům skryty.

Britové jsou po Američanech, Kanaďanech a Němcích čtvrtým národem, který bude na domovské či nové stránce vídat doporučené články. Mozilla doporučuje populární čtivo ze čtečky Pocket, kterou před lety koupilo. V české verzi Firefoxu doporučené články chybí, na stránce se zobrazí pouze ty, které si sami uložíte, pakliže Pocket používáte.

Pokud do adresního řádku zadáte about:certificate, zobrazí se nový přehled a správa webových certifikátů. Poslední novinkou pak je aktivace WebRenderu pro uživatele notebooků s Windows 10, grafikami od Nvidie a rozlišením alespoň 3440 × 1440 px. Díky WebRenderu se weby a grafika budou ve Firefoxu vykreslovat rychleji, či spíš plynuleji. WebRender se poprvé objevil ve Firefoxu 67 a postupně se rozšiřuje o různé konfigurace hardwaru.

Firefox 77 je mimochodem prvním prohlížečem, který umí zobrazit fotky ve formátu AVIF (vychází z videoformátu AV1), jenž by mohl jednou nahradit JPEG, GIF i PNG. Zatím je to však pouze experimentální funkce, kterou je třeba povolit. Stačí na stránce about:config vyhledat položku image.avif.enabled a u ní změnit hodnotu false na true. Příklady AVIFu najdete na webu Netflixu.

Na červen mimochodem připadnou hned dvě nové verze prohlížeče. Poslední den v měsíci totiž dorazí Firefox 78.

Diskuze (28) Další článek: Jiný kabel k mobilu nepotřebujete, inCharge 6 propojí všechno se vším

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,