Firefox 4.0: další várka inspirací u konkurence

Čtvrtá verze internetového prohlížeče Firefox přinese dlouho očekávanou změnu uživatelského prostředí. Vzinká tím mix všech konkurenčních prohlížečů, jak ukazují další uvolněné obrázky.

Mozilla už v září oznámila své plány na inovaci uživatelského rozhraní v chystaném Firefoxu 4, kterými chce mimo jiné zaútočit na smysly dost možná přibývajících uživatelů z ballot screenu. Změny mají přinést větší jednoduchost, přehlednost a modernější styl. Plánovány jsou do Firefoxu verze 4.0.

Přestože zatím nebyla oficiálně uvolněna žádná veřejná testovací verze Firefoxu 4.0, čas od času se objeví nějaké nové obrázky zachycující design nového prohlížeče. Z nich je patrné, že se Mozilla nechá inspirovat různou konkurencí, nejvíce asi od prohlížeče Chrome Googlu. Na veřejnost se ale nyní dostaly obrázky, které ukazují nové prvky známé z Opery, či nabídek programů kancelářského balíku Microsoft Office 2007, respektive 2010.

Přehlednější, úspornější, průhlednější

Finální podoba Firefoxu 4.0 ještě zdaleka není známa. Je však jisté, že se horní nabídková lišta od základu změní, jak po funkční, tak po designové stránce. Už dříve se ukázaly návrhy, ve kterých se nepočítá s polem pro vyhledávání a stejně jako v Chrome veškeré vstupy uživatele pobere multifunkční adresní řádek. Vpravo od něj se objeví tlačítka s nástrojy, ouška záložek se přemístí úplně nahoru a dostanou půhledné pozadí...

Mockup-4-0-Vista-(TabsTop)-(LocBarSearch).png aFx-4.0-Direction-Phase-01.png
 Firefox 4.0 s panelem záložek nad adresním řádkem

Nyní se ukázaly další grafické návrhy, ve kterých vývojáři Mozilly ukazují další grafické vymoženosti nového prohlížeče. Rozmístění prvků v horním panelu pravděpodobně nebude pevně dané a uživatel si bude moci vzhled přizpůsobit svým představám, jak ukazují příklady níže:

Firefox 4_1.jpg
Varianta 1: Lišta s oblíbenými stránkami pod adresním řádkem, ouška záložek panelů nahoře
Firefox 4_2.jpg
Varianta 2: Ouška záložek pod adresním řádkem, lišta s oblíbenými stránkami deaktivována
Firefox 4_3.jpg
Varianta 3: Adresní řádek nahoře, pod ním lišta oblíbených stránek, dole ouška záložek panelů 

Na výše uvedených obrázcích jste si jistě všimli, že tu zcela chybí klasická roletková nabídka. V současné verzi Firefoxu ji můžete skrýt prostřednictvím nějakého doplňku (např. tímto), v nové se s ní už nepočátá, stejně jako u konkurence. V Internet Exploreru 8 je skrytá a objeví se až po stisku Alt, v Chrome není vůbec a v Opeře ji můžete jednoduše skrýt a funkce zpřístupní tlačítko v levém horním rohu.

Jedno tlačítko vládne všemu

Snad právě Opera nebo třeba styl panelů ribbon v programech Microsoft Office byla Mozille inspirací k vytvoření tlačítka s přístupem k veškerému nastavení programu do levého horního rohu. Zatím ale není jasné, jak toto tlačítko označované jako „App button“ bude vypadat. Existuje pět návrhů:

ff4_ribbon_02.png
Podoba tlačítka s přístupem k nastavení Firefoxu 4.0 ještě není úplně jasná

Ačkoli by se zdálo logické, aby Mozilla vynaložila veškeré úsilí k tomu, aby nový Firefox 4.0 stihla uvést před rozesílání ballot screenu v rámci Windows Update, nestihne to. Nyní se čeká teprve na finální verzi 3.6, která přináší především vnitřní inovace, následovat by měla verze 3.7 s prvním krokem grafických změn (nový design, ale všechny prvku zůstanou zachovány, tedy např. vyhledávací pole) a teprve na konci roku 2010 se očekává příchod finální verze 4.0.

A nakonec ještě malé srovnání, jak bude vypadat nový Firefox 4.0 (vlevo) a jak vypadá stávající trojková verze:

ff4_ribbon_01.png
Mozilla se snaží ušetřit místo, aby více zbylo na samotné webové stránky. Tento trend odstartoval prohlížeč Chrome.
Diskuze (99) Další článek: Soud finálně rozhodl, Microsoft nesmí prodávat Word a zaplatí pokutu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,