Firefox 3.6: rychlejší, barevnější, ale žádné wow

Půl roku očekávaná verze je zde. Přináší podporu nových vzhledů a náhledy na otevřené stránky. Mozilla navíc zrychlila JavaScript a odezvu uživatelského rozhraní Firefoxu.

Podpora Windows 7, HTML 5 a informace o paměti

Před půl rokem vydaný Firefox 3.5 přinesl podporou tagu <video>, který je součástí HTML 5. Firefox 3.6 nyní tuto možnost rozšiřuje o zobrazení videa na celé obrazovce (fullscreen). Stačí na video klepnout pravým tlačítkem myši a vybrat položku pro celou obrazovku. Navíc lze na panel nástrojů umístit tlačítko, které se o zobrazení videa na celé obrazovce taktéž postará.

Další novinka se týká pořadí otevírání panelů. Pokud jste dříve otevřeli odkaz, stránka se načetla do nového panelu, který se umístil úplně na konec za všechny panely (nejvíce vpravo). Nově se panel otevírá ihned za aktivním panelem – za tím, ve kterém jste klepli na odkaz.

Jestli chcete vědět, kolik Firefox zabere paměti, zadejte do adresního řádku about:memory. Pak už se můžete kochat pohledem na počet bytů, které si Firefox pro sebe ukrojí z dostupné paměti.

firefox3.6/aboutmemory - Mozilla Firefox 3.6 Beta 1.jpg
  Informace o spotřebované paměti Firefoxem

Kromě informací o paměti vývojáři existuje stránka about:support. Dozvíte se na ní veškeré detaily ohledně vaší instalace Firefoxu. Verze, sestavení, vaše osobní konfigurace, nainstalovaná rozšíření včetně verzí a mnoho dalšího.

firefox3.6/Technické informace - Mozilla Firefox 3.6 Beta 1
(2).jpg
 Technické informace o Firefoxu

Firefox 3.6 přináší i úpravy zacházení s cache pamětí. Využívá vykreslovací jádro Gecko 1.9.2, což přineslo několik novinek. Jedná se například o podporu webového písma Open Font Format (WOFF). Díky kompresi se vyznačují malou velikostí.

Gecko 1.9.2 navíc představilo JavaScript 1.8.2, které přidává mnoho vlastností z ECMAScript 5 standardu. Metoda Date.parse() nyní může zpracovat data ve formátu YYYY-MM-DD, což je standard ISO 8601.

Objevila se podpora pro přetáhnutí souborů myší do okna prohlížeče a jejich následné zpracování webovou aplikací. O tuto schopnost se stará objekt DataTransfer, více informací naleznete v oficiální dokumentaci.

Firefox 3.6 také nabízí již dříve zmíněnou vlastnost: naklonění webové stránky dle polohy zařízení, resp. notebooku. Jak již bylo několikrát zmíněno, funkce zajímavá, ale pro běžné pracovní stanice a notebooky zbytečná.

Nakonec zbývá zmínit, že kompatibilita Firefoxu 3.6 s operačním systémem Microsoft Windows 7 je již samozřejmostí.

Za chvíli Firefox 3.7 a poté přelomová verze 4.0

Na konci prvního čtvrtletí, tj. v březnu 2010, se má objevit Firefox 3.7. Jeho hlavní novinkou bude oddělení pluginů do samostatných procesů. Pokud tedy spadne například Flash, stabilitu prohlížeče to nijak neovlivní. Je docela pravděpodobné, že se začlenění pluginů do samostatných procesů dočkáme již ve Firefoxu 3.6.2 v rámci běžných aktualizací. Objevily se však i zprávy, že Mozilla chce maximálně uspíšit vývoj verze 4.0, a proto od vydání 3.7 upustí. To ale zatím nebylo oznámeno oficiálně.

Kromě toho se má objevit vylepšená aktualizace, další zrychlení spouštění a novinky pro webové vývojáře. Tyto záležitosti ale asi skutečně už budou doménou Firefoxu 3.7.

Navíc definitivně zmizí horní lištová nabídka, tlačítko pro domovskou stránku se přesune na začátek panelů stránek a upraví se vzhled, aby lépe přizpůsobil operačním systémům Windows Vista a 7. Zbytek pravděpodobně zůstane víceméně beze změn.

firefox 3.6/Personas for Firefox  Paint Splat - Mozilla Firefox.jpg Fx-3.7-Direction-Phase-01.png
Firefox 3.6 a návrhová verze Firefoxu 3.7

Než se přehoupne rok 2010 do druhé poloviny, tak se setkáme s ukázkovou verzí Firefoxu 4.0. Možná ve stejné době bude finišovat Opera 10.5 a třeba Google Chrome 4.0, takže se opět ze strany webových prohlížečů naplno rozhoří boj o uživatele.

Už je jasné, že bude kolem těchto verzí velký rozruch, protože přinesou zásadní změny, které se nedělají každý den. Takže ač Firefox 4.0 slibuje vývojářské nástroje a Weave, jeho největší změnou bude zcela přepracované uživatelské prostředí.

ff4_ribbon_01.png
 Vlevo návrhová podoba Firefoxu 4.0, vpravo současný Firefox

Nikdo teď neví, jak bude ve finále Firefox 4.0 vypadat, pravděpodobně ale jeho podoba nebude příliš vzdálená od podoby na obrázku výše. Inspirace u Google Chrome a Internet Explorer není náhodná. Je ale nutné dodat, že inspirace v uživatelském rozhraní není nic špatného - na změně k lepšímu vydělají především uživatelé.

Finální verze by se měla objevit do konce roku 2010. Jak ale známe Mozillu, termíny se nejméně dvakrát změní (posunou). 10. listopadu 2010 Firefox oslaví šesté narozeniny, takže čtvrtá verze Firefoxu bude takový opožděný dárek k narozeninám.

Návrat do reality: Firefox 3.6

Konec vizí a pohledů do budoucna, vraťme se do současnosti. Momentálně tu je nově vydaný Firefox 3.6, který čeká na to, až ho vyzkoušíte. Nemůže být řeč o tom, jestli má smysl novou verzi instalovat či nikoli. Pokud používáte Firefox jako hlavní nebo vedlejší webový prohlížeč, aktualizace je nutností.

Jestli pocházíte z tábora konkurenčních webových prohlížečů, určitě vás Firefox 3.6 k přechodu na něj nedonutí. Měli byste ovšem novou verzi vyzkoušet alespoň proto, abyste měli představu, jak se Mozilla postupně vypořádává s rychlostí a odezvou uživatelského rozhraní. Zvýšila se i stabilita. Pakliže vám Firefox dříve občas spadl, nyní už tomu může být jinak.

V případě, že Mozilla neubere, ale naopak přidá na už nyní dobře rozjetém tempu, Firefox 4.0 bude skutečně kvalitní a rychlý prohlížeč s pohodlným ovládáním - sice to jsou předčasné závěry, ale rozhodně se máme na co těšit.

Firefox 3.6 je dostupný ve více než 70 jazykových lokalizací. Finální českou verzi Firefoxu 3.6 můžete stahovat z naší GigaManie pro operační systémy Microsoft Windows. Verze pro operační systémy Linux a Mac OS X naleznete na oficiálních stránkách Mozilly.

stáhnout program Firefox 3.6.19 Licence: freeware, 8,0 MB
Autor: Mozilla Corporation
Web programu: www.mozilla.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,