Firefox 3.5: Hromada nových funkcí a výrazné zrychlení

Rychlejší zobrazování stránek, nové JavaScriptové jádro TraceMonkey, anonymní režim a vylepšené uživatelské rozhraní. Do toho lepší podpora HTML 5 a geolokace dělají z Firefoxu zajímavý prohlížeč.
Kapitoly článku

Užitečné funkce: Otevření zavřeného panelu a okna

Určitě se vám při používání Firefoxu někdy stalo, že jste omylem zavřeli panel či druhé okno Firefoxu s otevřenou stránkou. Pokud došlo k uzavření panelu, bylo jej možné dříve znovu otevřít. V případě uzavřeného okna tato možnost ale nebyla. Nyní se všechny uzavřené panely a okna se ukládají do seznamu, odkud můžete panely a okna opět otevřít. Uzavřené panely a okna naleznete v menu Nástroje.

Firefox 3.5/Firefox - historie - naposledy zavřené panely.png
 Seznam zavřených panelů a oken Firefoxu

Rychleji a nejrychleji, nový Firefox 3.5 opět svižnější

Možná ještě pamatujete Firefox 1.0 nebo 2.0. Pokud se těmto verzím něco vytýkalo, bylo to špatné zacházení s pamětí, z toho plynoucí paměťové úniky, pomalá rychlost a celková malá svižnost. Druhý Firefox sice sliboval změny, výsledky moc ale vidět nebyly.

Skoro až šok způsobil Firefox 3.0, který před rokem v rychlosti a svižnosti způsobil výrazný krok vpřed. Přestože pořád nedosahuje svižnosti Google Chrome, v použitelnější se znatelně posunul dál.

Mozilla ale ví, zvláště v takovém konkurenčním prostředí, že je rychlost a svižnost důležitá. Vývojáři proto věnují dostatek času a úsilí, aby optimalizacemi nahnali kdejakou milisekundu. Výsledkem je nový Firefox 3.5.

Nemá smysl chodit okolo horké kaše. Vývojáři přinesli nový JavaScriptový engine TraceMonkey, který znatelně zrychluje zpracování JavaScriptu. Podívejme se na rychlost dle testu Sunspider. Vývojáři uvádějí, že ve Firefoxu 2.0 provedení sady testů trvalo neskutečných 18,148 ms. Firefox 3 test zvládl za úctyhodných 3,669 ms, a nový Firefox 3.5 za pouhých 1,524 ms.

Aplikace založené na JavaScriptu, potažmo technice AJAX, budou prohlížečem zpracovány rychleji. Zrychlení byste tak měli pocítit u všech moderních webových aplikací, jako Gmail, Google Dokumenty a další.

Rychlejší práce je také se záložkami a historií. Firefox 3.5 dostal novou vylepšenou vyrovnávací paměť, díky které se snížily paměťové nároky. Paměť využívají fonty a obrázky.

Samotné jádro Gecko 1.9.1 také doznalo novinky, která zajistí rychlejší zobrazení obsahu webových stránek. Čistě subjektivně, zrychlení je znát.

Pokud vás blíže zajímají rychlosti webových prohlížečů, neměli byste minout náš článek Který webový prohlížeč je nejrychlejší?

Nové webové technologie: HTML 5, CSS a JSON

Nové jádro Gecko 1.9.1 toho skrývá víc, než jen vyšší rychlost; přidává podporu některých prvků HTML 5. Jsou jimi například elementy audio a video, pro podporu zvuku a videa. Je to snadná cesta, jak do HTML dokumentů vložit multimediální soubory. V současné době jsou podporovány formáty Ogg Theora, Ogg Vorbis a WAV.

Součástí nového Firefoxu je i podpora pro off-line cachování webových aplikací a přetahování „chytni a pusť“, které umožňuje přetahovat prvky mezi stránkami.

Další novinky se týkají podpory kaskádových stylů. Firefox si může sám stáhnout potřebná písma (fonty), vylepšuje práci s průhledností, přináší stín u textů a žádanou novější podporu word-wrap. Podporován je i element canvas, pomocí kterého můžete vykreslovat text. Můžete také využít aplikování SVG efektů nad HTML obsahem.

Vývojáři zrychlili DOM, měl by být až 2× rychlejší. Vylepšili i jeho možnosti, přidali například podporu pro JavaScript 1.8.1 a nativní JSON. Dostupné jsou i metody trim(), trimLeft() a trimRight(), které lze aplikovat nad objektem String. Jak programátoři zajisté vědí, metody odstraňují mezery ze začátků nebo z konce řetězce, případně oboje.

Ve Firefoxu 3.5 je nově tzv. „Cross-site access“, tedy možnost provádět HTTP požadavky napříč doménami. Programátoři tuto možnost využijí například u XMLHttpRequest, které je známé především kvůli technice AJAX. Firefox 3.5 může nově akce zpracovávat ve vláknech na pozadí.

Vývojáři i nabídli funkci zvanou „DNS prefetching“. Pokud máte nestabilní či pomalejší internetové připojení, oceníte DNS prefetching. Pokud se na zobrazené stránce nacházejí odkazy, jsou automaticky dohledány IP adresy jednotlivých serverů. Výsledkem je rychlejší přechod na takové stránky.

Kompletní přehled novinek v podpoře webových technologií naleznete na oficiálních stránkách určených pro vývojáře a v dokumentu evangelizace.

Mezi novinkami bychom ale marně hledali běh panelů v samostatných procesech, tak jako tomu je u Google Chrome nebo Internet Explorer 8. Výhodu v samostatných procesech pocítíte v případě, kdy aplikace z jakéhokoliv důvodu zamrzne a znemožní vám použití prohlížeče. V Google Chrome nebo Internet Explorer 8 stačí „odstřelit“ problémový panel, proces. Firefox, nebo i Operu, je třeba „odstřelit“ celou. V případě Firefoxu bychom se samostatných procesů měli dočkat někdy v příští verzi.

ACID 3: Do finále už moc neschází

ACID 2, test podpory webových standardů, nemá smysl zmiňovat. Již jej bez problémů podporoval Firefox 3.0. Došlo ale k vylepšení podpory novějšího testu ACID 3. Firefox 3.0 získal 72 bodů ze 100. Nový Firefox 3.5 dosáhl na 93 bodů.

Firefox 3.5/The Acid3 Test - Mozilla Firefox.jpg Firefox 3.5/The Acid3 Test - Mozilla Firefox (2).jpg
Firefox 3.0 a 3.5 v testu ACID 3

Geolokace: Webové stránky se dozví, kde se nacházíte

Mezi novými technologiemi určitě stojí za zmínku geolokace. Firefox 3.5 umožňuje webovým stránkám sdělit, kde se právě nacházíte. Může se jednat například o stránky, které poskytují seznam restaurací. Není pak nic snazšího, že se připojit a nechat si nabídnout restaurace ze svého okolí.

Když navštívíte takovou stránku využívající vaši polohu, Firefox se vás dotáže, zda chcete informace o poloze poskytnout. Pokud budete souhlasit, Firefox získá informace o nejbližších přístupových bodech bezdrátového připojení a IP adrese vašeho počítače. Tyto informace následně zašle výchozímu poskytovateli informací o poloze, Google Location Services, aby zjistil informace o vašem umístění. Pokud souhlas nedáte, žádné údaje se nepošlou.

Firefox 3.5/Where Am I - Mozilla Firefox.jpg Firefox 3.5/Where Am I - Mozilla Firefox (2).jpg
 Podpora geolokace ve Firefoxu 3.5 na příkladu Google Maps API

Sami se podívejte, jak na novém Firefoxu 3.5 funguje podpora geolokace. Příkladem budiž ukázka třetí verze API Google Maps. Pokud vám nebude přesně určena pozice, nelekejte se. Přesnost se v některých případech udává na metry, jindy na stovky metrů. Firefox za to ale nemůže. 

Doplňky, které rozšíří možnosti prohlížeče

Občas lze slyšet, že výhoda Firefoxu tkví v rozšířeních. Sami si můžete určit, co chcete, aby váš Firefox uměl. Při přechodu z Firefoxu 2.0 na Firefox 3.0 se přechodně objevily problémy s kompatibilitou některých doplňků, naštěstí to není případ aktuálního Firefoxu 3.5. Kompatibilita nejrozšířenějších doplňků je prakticky bezproblémová. Pokud chcete tip na nějaký užitečný doplněk, mrkněte na blog Davida Polesného.

Pokud váháte, rozhodně vyzkoušejte

A pokud neváháte, měli byste vyzkoušet také. Nelze asi příliš očekávat, že nový Firefox 3.5 odláká uživatele Opery, ale možná by mohl pár jedinců oslovit z řad Internet Exploreru nebo Google Chrome. U této verze ani tak nejde o přetáhnutí uživatelů z jiných táborů webových prohlížečů, jako spíše dotáhnout prohlížeč ještě dál a chlubit se tím, jaká je to kvalitní aplikace. Mozilla za celý rok vývoje udělala pořádný kus práce, a nezbývá než říct, že se má čím chlubit.

Sice se najdou webové prohlížeče, které jsou tu a tam rychlejší, případně, které tu a tam nabízejí v základu více funkcí, pokud je ale uživatel nepotřebuje nebo nevyužije, jsou zbytečné. Podstatné je, aby se stávajícím uživatelům Firefoxu zpříjemnila práce s internetem, což se s novým Firefoxem 3.5 bezesporu stane, a to nehledě na to, jak moc to je či není evoluční verze.

Jakékoliv zrychlení je plusem. Pokud je vyšší rychlost měřitelná, je to dobré. Pokud je ale i znatelná při běžném používání, je to příjemné a dává tušit, že aplikace skutečně kráčí správným směrem. Je to i případ Firefoxu.
Dnes, v době pomyslných Webů 2.0 a internetových aplikací, se vyšší výkon vždycky hodí. Vývojáři mohou do webových aplikací zapracovat nové funkce, které uživatelům opět nabídnou něco nového. Čím více takových interaktivních funkcí na stránce bude, o to více se sníží výkon webového prohlížeče. Poté bude následovat další kolotoč optimalizací, zrychlování a Firefoxu 4.0, u kterého se za nějaký čas na tomto místě opět setkáme.

Tip: Podívejte se na aktuální stahovanost Firefoxu 3.5 na stránkách downloadstats.mozilla.com

Firefox 3.5 můžete stahovat pro operační systémy Max OS X a Linux z oficiálních stránek Mozilly ve více jak 70 jazykových mutací. Českou verzi pro Microsoft Windows stahujte z naší GigaManie.

stáhnout program Firefox 3.0.18 Licence: freeware, 7,0 MB
Autor: Mozilla Corporation
Web programu: www.mozilla.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,