Finální verze GPL3 je sice daleko, ale v jednom je jasno. DRM v žádném případě!

Do finální verze General Public License 3 ještě zbývá moře času, ale první koncept, který byl zveřejněn v pondělí, již dává tušit, jakým směrem se bude ubírat. Jednou z věcí, kterou netoleruje, je DRM (digital rights management). Zkratka, která se po případu Sony stala téměř synonymem zla, nemá ve světě svobodného software šanci.

15 let stará smlouva již dosluhuje

Jak jsme vás informovali v této bleskovce, Free Software Foundation zveřejnila na svých stránkách první koncept chystané General Public License 3. Na základě této licence je distribuována většina tzv. svobodného software a v současné době používaná verze 2 už je poměrně stará, protože pochází z roku 1991. Nevypořádává se tak zcela s některými zásadními otázkami současného IT světa. Proto se již nějakou dobu pilně pracuje na verzi další. I když se může po zveřejnění konceptu zdát, že je již jen krůček k finální verzi, není to tak jednoduché, protože proces vylepšování a všeobecné debaty nějakou dobu zabere. Konečná verze 3 se tak očekává zhruba za rok.

Některé názory tvůrců této licence jsou však poměrně jasné již od počátku. Jedním z jevů, se kterými se nová GPL snaží vypořádat, je DRM (digital rights management). Právě vůči DRM zaujímá nová GPL licence poměrně ostré a jasné negativní stanovisko. Svým způsobem se tak dostává do křížku se zábavním průmyslem. Smlouva obsahuje "anti-DRM" klauzuli, která ji dostává do přímého konfliktu s hudebními či filmovými studii.

DRM v žádném případě

V konceptu se uvádí, že GPL software nesmí používat žádná "digitální omezení" na autorský materiál, pokud je uživatel nemůže kontrolovat (tedy například vypnout). Jak se vyjádřil Eben Moglen z Free Software Foundation, jeden ze spoluautorů GPL3, jsou DRM technologie, které limitují zákazníky v tom, jak si přehrát video, hudbu či jiný digitální obsah, zásadně nekompatibilní s principy Free Software Foundation.

Sám Richard M. Stallman, další autor GPL a zakladatel projektu GNU, pak prohlásil, že to sice je hodně agresivní postoj (vůči DRM), ale oni nejsou ti, kdo s touto agresí přišel. "Je to obrana proti agresi, která je namířena proti právům lidí a tato práva jsou našim primárním zájmem", prohlásil.

Moglen dále prohlásil, že DRM systém, který bere lidem z rukou kontrolu či dokonce narušuje jejich soukromí, nerespektuje práva uživatelů svobodného software a proto jsou v konfliktu s ustanoveními budoucí GPL.

Vypořádání se s DRM je poměrně hodně zásadní změna, kterou GPL čeká. Sice si to asi běžně neuvědomujeme, ale i hudební a filmová studia hojně používají počítače (servery), na kterých běží Linux. Používají se například pro renderování speciálních efektů a animací. A filmová studia všeobecně DRM podporují.

Samotné jádro systému Linux ovšem nemusí nutně přejít pod GPL3, jakmile bude hotova. To doposud není jisté, protože Linus Torvalds příliš nebere zřetel na doporučení Free Software Foundation. Avšak u řady důležitých komponent systému jako je třeba knihovna GLIBC nebo kompilátor GCC se dá očekávat, že pod GPL3 přejdou.

Práva uživatele na prvním místě

Jednou z firem, která se bude s novým GPL3 hůře srovnávat je TiVo, což je speciální televizní služba, která funguje ve Spojených státech, je poměrně populární a její "set-top-boxy" používají Linux. Tento "osobní videorekordér", který zaznamenává každé ťuknutí na tlačítko dálkového ovladače a informace odesílá do sídla společnosti nepovažuje Moglen za chování, které respektuje uživatele.

Jak Moglen dodává, TiVo a vůbec kdokoliv, kdo vyrábí produkty spotřební elektroniky, musí přestat "ubližovat" uživatelům v zájmu filmových společností. "Nechceme, aby někdo používal náš software způsobem, který ublíží uživatelům, aby "potěšil" někoho jiného", dodal. Cílem je chránit práva uživatelů, ne práva filmů.

Postoj k DRM a právům uživatele vůbec se dal celkem očekávat a že bude GPL3 v tomto směru "tvrdá" je tedy zřejmé. I když detaily GPL3 budou pravděpodobně ještě několikrát měněny, základní filosofie je jasná. Jak se s novou licencí vypořádají výrobci zařízení, která využívají například Linux a zároveň porušují některá nová ustanovení GPL3, to se teprve uvidí. Snad za rok. Nějaká cestička se ale vždycky najde.


Zdroje: GNU.cz, GNU.org, GPL, Linuxzone.cz, ZDNet

Diskuze (44) Další článek: Jiří Devát končí ve funkci ředitele Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,