File Waster: Chráněná data i bezpečné mazání

Nemusíte být zrovna špion, abyste ve svém počítači měli citlivá data, která nejsou pro cizí oči. Ochrana informací může přijít na pořádné peníze, ovšem existují i alternativy zdarma.

Pro někoho pracovní nutnost, pro jiného dobrý pocit, někdo zase trpí přehnanou paranoiou. Ať už je váš motiv jakýkoli, jistě se vám hodí nástroj, který udělá z dat na vašem počítači nečitelnou snůšku nesmyslů, pokud nedisponujete oprávněním v podobě hesla. Rovněž vědomí toho, že smazané je opravdu smazané, že není možnost vytáhnout zlikvidované informace zpět na světlo, je mnohdy k nezaplacení.

Malé okno, pár tlačítek

File Waster nepatří zrovna k často akcentovaným bezpečnostním produktům. Jedná se v podstatě pouze o malou freewarovou utilitku s dvěma základními dovednostmi. To ovšem nijak nesnižuje úroveň bezpečí, jakou vám může aplikace nabídnout. Po spuštění nainstalovaného programu se vám zobrazí malé jednoduché okénko, v němž ovládáte všechny dovednosti produktu.

sshot-1.png 
Prosté rozhraní programu.

Předně je tu miniaturní průzkumník, v němž procházíte a přidáváte soubory nebo složky, se kterými budete dále pracovat. Hned pod tím jsou dvě prázdné lišty pro vyplnění hesla v případě šifrování a dešifrování. Dále zde naleznete několik možností pro nastavení úrovně zabezpečení a vlastností zašifrovaných dat. Tím posledním jsou pak ovládací tlačítka pro všechny hlavní úkony.

Šifra mistra File Wastera

Prvním úkonem k zašifrování souborů či složek je jejich přidání do seznamu v programu. Dalším krokem je vypsání a potvrzení až 56 znakového hesla. Poté se vám rozsvítí tlačítka Encrypt a Decrypt značící připravenost k operaci. Ještě před tím se ovšem vyplatí nastavit parametry šifrování. Zaškrtnutím příslušných kolonek můžete docílit znesmyslnění názvu souborů i komprimace dat.

sshot-2.png 
Šifrování v plném proudu.

Významně šifrování ovlivňuje volba bezpečnostní úrovně a metody. Na výběr máte z celkem čtyř možností, přičemž ta nejvyšší je nejbezpečnější a její provádění také trvá nejdelší dobu. Pro zajímavost ta třetí nejvyšší nese název US DoD 5220.22-M, čímž autoři programu proklamují standard metody, která je navržena ministerstvem obrany Spojených států. Po zašifrování na disku najdete složky a jejich strukturu v původním stavu, jen jména souborů a jejich koncovky budou jiné.

sshot-3.png 
Takto se nyní tváří zašifrované soubory.

Dešifrování a mazání

Samozřejmě, že bez opětovného použití programu si soubor neotevřete a nepřečtete. Je tedy třeba opět spustit File Waster, vyhledat zabezpečená data, vypsat správné heslo a pak teprve dojde k dešifrování zpět do původního stavu. Tato operace je velice rychlá, přestože ani původní zašifrování není příliš brzdící a vše probíhá plynule a bez problémů. Nicméně se mi párkrát povedlo program shodit tím, že při požadavku na přepsání názvu souboru narazil na nějaký, jehož jméno mu z mnou nezjištěných důvodů dělal problém.

sshot-4b.png 
V případě vypsání chybného hesla pro dešifrování se vám ukáže podobná tabulka.

Program se tak s chybou ukončil a zašifrovaný soubor zůstal v původním názvu. Žádná ztráta či znehodnocení dat se naštěstí nekonalo. Co se bezpečného vymazání týče, i zde lze nastavit bezpečnostní úroveň. Poté pak jen kliknete na příslušné tlačítko a soubor či složka jsou nenávratně ztraceny. Od File Wasteru nelze očekávat širokou paletu nejrůznějších bezpečnostních funkcí, nicméně ty své zvládá na jedničku. Jako bezpečnostní doplněk zdarma se jistě hodí nejednomu uživateli.

stáhnout program File Waster 6.7.2 Licence: freeware, 2,3 MB
Autor: JCMatt software
Web programu: www.jcmatt.com


fsc.jpg

Diskuze (8) Další článek: Facebook vylepší sdílení fotografií, koupil službu Divvyshot

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,