Fenomén Google Wave: také chcete pozvánku?

Všichni mluví o Google Wave, ale jen málokdo tuto službu začal skutečně v praxi používat. Jak tato služba funguje a jakou má budoucnost? Bonus: Pět pozvánek pro vás!

Google Wave je mystická služba. Většina lidí ji nevyzkoušela, ale moc po ní touží a škemrají o vzácné pozvánky. Ti, co ji vyzkoušeli, chrlí své nadšen názory, ale vesměs neví, k čemu vlastně je. Je označována za komunikační prostředek budoucnosti nebo nástupce e-mailu a sociálních sítí. V základu není humbuk kolem Google Wave nic jiného, než obrovský hype (Co je hype?), ale do budoucna by se opravdu mohl prosadit.

O Google Wave se tolik mluví především proto, že je to opravdu něco zcela nového. Je to doposud nepředstavitelný mix nezbytného e-mailu, přímého posílání zpráv (instant messaging), sdílených dokumentů a sociální sítě. Už tato charakteristika Google Wave předurčuje k pořádnému zmatku a na první pohled Google Wave není nic jiného. Jenomže když se stanoví nějaký řád, už to pomalu dává smysl.

GoogleWave.jpg
Google Wave - vlnění na české vlně

Komunikace i tvorba obsahu

Služba se provozuje v internetovém prohlížeči a nejblíže má k e-mailu. Vlevo je sloupec se složkami a pod ním blok s adresářem kontaktů. Uprostřed je seznam vln, které lze v základu chápat podobně jako e-mailové zprávy, vpravo je pak prostor pro jejich zobrazení.

Narozdíl od e-mailové schránky si na jedno téma nebude posílat desítky zpráv, ale jedno téma se zpracuje v jedné vlně. Už žádné prodlevy, RE: nebo FW: a složité adresování – problém se řeší souhrnně v rámci jedné vlny, do které jsou přizvaní všichni zodpovědní uživatelé a v reálném čase zde mohou problém řešit. Kromě samotného textu je do vlny možné přidávat obrázky, videa, interaktivní mapy a další obsah. K dispozici jsou i speciální miniaplikace.

Maxi.jpg
Prohlížení vlny přes celou plochu prohlížeče – ostatní tři boxy se uklidily nahoru

Protože je vlna otevřená a každý přizvaný uživatel může měnit její obsah, funguje tvorba jejího obsahu podobně jako na Wikipedii. Každý přidá něco, a co se mu nelíbí, to smaže. Výsledkem je finální podoba vlny. Narozdíl od Wikipedie není cílem vytvoření veřejně dostupného dokumentu, ale zpravidla vyřešení nějakého problému nebo postup realizace projektu. Kromě finální podoby je proto důležitý o přehled o tvorbě vlny, a tak Google Wave nabízí možnost pohodlného procházení historie tvorby vlny.

Vlna může být určená jen pro přizvané uživatele, nebo může být vlnou veřejnou, ke které se může přidat kdokoli, kdo si vlnu vyhledá. Zatímco v prvním případě si lze v rámci skupiny několika známých spolupracovníků představit Google Wave jako praktický nástroj, ve druhém případě to předznamenává pořádný zmatek. A v současné době, kdy pár vyvolených uživatelů s pozvánkami zkouší, co se dá, to tak opravdu vypadá. V budoucnu však veřejné vlny mohou sloužit podobně jako zmiňovaná Wikipedia.

Czech.jpg
Veřejná vlna sloužící jako sbírka českých kontaktů (vpravo není zobrazena samotná vlna, ale část uživatelů)
Wave FAQ.jpg
Jednou z užitečných veřejných vln je také FAQ pro české uživatele, kterou vytvořil Marek Lutonský

Jednou z klíčových vlastností Google Wave je součinnost v reálném čase. Každý účastník vlny může tvořit, upravovat a rozšiřovat příspěvky ostatních uživatelů nezávisle na nich. Vše se děje okamžitě a ostatní vidí, jak uživatel píše nový text, kdy zaváhá ve psaní a kdy se opravuje. Okamžitě přitom mohou zasáhnout se svým nápadem a rozvíjet myšlenku.

Video - práce s Google Wave a současná editace vlny více uživateli:

Nejen text či obrázky

Nezbytnou součástí Google Wave je vyhledávání. Vyhledávat můžete v obsahu vln, do kterých jste zapojeni, a samozřejmě také samotné vlny. Podobně jako v samotném vyhledávači Googlu, je i tady možné používat různé operátory (kompletní seznam najdete zde).

Public Waves.jpg
Neuvážené vyhledání všech veřejných vln – výpis je živý a vlny se přeřazují podle toho, do které zrovna přibyl obsah

Text, obrázek nebo video jsou sice nejčastějšími způsoby vyjádření, ale Google Wave jich nabídne ještě mnohem více prostřednictvím rozšiřujících modulů (tzv. gadgetů), ve kterých je skrytý obrovský potenciál. Gadgety mohou tvořit na základě Google Wave API externí tvůrci a mohou tak například provázat s Google Wave jiné aplikace, ať už webové či desktopové. Výchozím příkladem je třeba gadget s mapou Googlu, podobně se však může do vlny promítnout cokoli.

gadget.png
Vlna a příklad vloženého gadgetu jako hry Sudoku

Kromě gadgetů se na Wavu vyskytují také roboti. Tváří se jako běžní uživatelé, ale když se jich například zeptáte na aktuální kurz dolaru, okamžitě odpoví. Pochopitelně každý robot umí něco jiného.

robot.png
Robot: tento najde DVD film na Amazonu, boti ale mohou mít mnohem širší využití včetně automatizace obsahu

Betaverze Google Wave i uživatelů

Google Wave musí uzrát a stejně tak jeho uživatelé. Nyní se kvůli němu blázní a pozvánky k testování služby jsou cenným artiklem. Lze ale vypozorovat, že většina uživatelů službu jen zkusí, chvilku si pohraje a dále ji aktivně nepoužívá. Samozřejmě se najdou výjimky v užších skupinách, kde s Google Wave experimentují v praxi, ale nějaké masové nasazení není v tuto chvíli ani ambicí Googlu. Služba je stále v poměrně raném stádiu vývoje, chybí ji některé funkce, a jak jsme si sami vyzkoušeli, sem tam zamrzne a vyžádá si restart (tedy refresh).

Službu je nutné vyladit a uživatele naučit, jak ji správně využívat. Nesmí totiž napodobovat e-mailovou komunikaci, nebo si z Wavu udělat náhradu chatu či ICQ. To by byla jen komplikovanější cesta k něčemu, co už tu máme. Je nutné se naučit „vlnit“ a využívat vlastností i funkcí nového komunikačního prostředku.

Nabízí se také otázka, zda tento nový způsob komunikace zobecní podobně jako e-mail, nebo se vytvoří několik podobně fungujících a navzájem nekompatibilních konkurentů, jako například u instant messagingu nebo sociálních sítí. Google je nakloněn první variantě, respektive možnosti provozu různých služeb nad stejným protokolem zaručujícím kompatibilitu. Přestože je to myšlenka ušlechtilá a projekt otevřený, jmenuje se Google Wave Federation Protocol. A tak třeba časem přijde Microsoft Wave Federation Protocol, nebo třeba Facebook Wave Federation Protocol…

Tip: nenechte si ujít přednášku Jakuba Čížka a Marka Lutonského na téma „Google Wave: k čemu to proboha je?“ (více informací zde)

Nakonec slíbený bonus. Pokud máte po přečtení tohoto článku nezkrotnou touhu Google Wave zkusit, máme k dispozici pět pozvánek do Google Wave, které vám můžeme poslat. Jak jednu z nich získat? Sledujte dnes náš Twitter (twitter.com/computer_zive) a jakmile se zde objeví výzva „Kdo chce pozvánku na Google Wave?“, tak rychle odpovězte – prvních pět nejrychlejších pozvánku dostane. Aktualizováno: výzva již proběhla a pozvánky jsou rozdány. Pokud vám to nevyšlo, zkuste poprosit přímo Google prostřednictvím tohoto formuláře (nějaký den to ale trvá a výsledek je nejistý).

Diskuze (58) Další článek: Kingston uvede levný 40GB SSDNow V za dva tisíce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,