FeedReader: RSS spartánsky a funkčně

Kdo chce mít vždy nejnovější informace okamžitě k dispozici, nevyhne se používání kanálů RSS. Největší dilema ale může být zvolení vhodné čtečky, která vás přivede do světa novinek.

RSS čtečka FeedReader je jeden z mnoha úspěšných open source projektů. Užívání programu je tak pro uživatele zcela zdarma a to poskytuje FeedReaderu velkou výhodu před komerčními konkurenčními produkty. Tato čtečka dále sází především na přehlednost, funkčnost a jednoduchost. Milovníci graficky vymazlených programů si zde na své rozhodně nepřijdou. Zastánci spartánské podoby softwaru budou naopak nadšeně tleskat.

stáhnout program FeedReader 3.14 Licence: open source, 5,6 MB
Autor: i-systems
Web programu: www.feedreader.com


Kanály nejsou jen na splašky

Prvním úkonem, který musíte při spuštění FeedReaderu udělat, je přidat do čtečky RSS kanály, ze kterých chcete získávat nové zprávy. K tomu vám stačí pouze navštívit vybraný server, nakopírovat odkaz na RSS zdroj a vložit ho do správce kanálů ve čtečce. Po té už jen kliknete na konkrétní zdroj a FeedReader okamžitě stáhne veškeré zprávy, které se ve vybraném kanálu nacházejí.

sshot-1.png sshot-1a.png
RSS kanalizace v praxi.

Vytvoří se tak seznam nadpisů jednotlivých novinek. S takovouto informací obvykle nevystačíte a budete chtít zjistit více. Kliknutím na zprávu otevřete její plné znění v panelu vedle. Můžete poté rovněž nechat zdroj načíst z vašeho webového prohlížeče, odkud je prohlížení zpráv mnohem pohodlnější a přehlednější. V nastavení lze samozřejmě zadat, že se po kliknutí na novinku automaticky otevře v prohlížeči.

sshot-2.png 
Bližší náhled vybrané zprávy.

Upozorňuji, tedy jsem

O spartánském grafickém provedení již byla řeč. Rozložení hlavního okna je sice jednoduché, ale maximálně funkční. Komu by nevyhovoval nativní poměr a umístění jednotlivých částí, může zvolit dvě další alternativy zobrazení. Ta první ruší zobrazení tří svislých panelů vedle sebe a dává seznam nových zpráv nad okno pro plné zobrazení zdroje. Vše pak vypadá jako v klasickém e-mailovém klientu. Další možnost pak vůbec nepracuje se zobrazovacím oknem a místo toho rozšiřuje seznam přijatých novinek, u nich že zobrazuje krátký náhled zprávy.

sshot-3.png sshot-4.png
Další dva druhy zobrazení jsou jen malou změnou.

Abyste byli vždy v reálném čase informováni o příchozích novinkách, není nutné mít okno FeedReaderu tak, abyste na něj po celou dobu viděli. Minimalizací k systémovým ikonám panelu Start program nejen znatelně sníží svou spotřebu operační paměti, ale také zůstává dále v pohotovosti a o příchozích zprávách vás informuje vyskakujícím oknem, které v sobě nese název zdroje a krátký popisek nečtených novinek.

sshot-5.png 
Vyskakují okno informuje v reálném čase.

K obrazu svému

Aby práce s FeedReaderem byla co nejpohodlnější a nejefektivnější, nabízí program nastavení svého chování a funkcí. Uživatel zpravidla sáhne především po nastavení reakce na kliknutí na odkaz, kdy je možné otevřít zprávu uvnitř FeedReaderu, nebo pomocí externího webového prohlížeče. Pozornosti by nemělo ujít ani nastavení způsobu zobrazování zdrojů, zvuková notifikace příchozích zpráv či možnost seskupování podobných článků.

sshot-6.png sshot-7.png 
Vyhovující nastavení znatelně ulehčí práci.

Jedním ze základních nastavení, které je uživateli nabídnuto hned po instalaci programu, je volba jazyka. Zde program potěší milovníky naší mateřštiny, protože FeedReader dokáže komunikovat s uživatelem více než obstojnou češtinou. Připočteme-li k tomu zmíněnou jednoduchost, funkčnost, přehlednost a fakt, že se jedná o neplacený produkt, představuje FeedReader ideální RSS čtečku především pro nenáročné uživatele.

fsc.jpg

Diskuze (7) Další článek: Daemon Tools Lite 4.3: Vytvořte si zdarma virtuální mechaniky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,