Bezpečnost | iPhone | FBI

FBI používá prsty mrtvol k odemčení jejich iPhonů

Policie nejen v USA má problém se dostávat do zaheslovaných iPhonů, což mělo za následek i soudní při přímo s Applem, po kterém bylo považováno, aby implementoval do iPhonů zadní vrátka, To se ale nestalo a tak musí policisté zkoušet všechno možné, aby se mohli do zaheslovaných iPhonů dostat.

U starších generací, které navíc mají i neaktualizovaný operační systém, už to sice není problém, ale jedná se stále o problém, který vyžaduje finanční investici a čas.

Forbes zveřejnil informace o tom, že pro usnadnění používá FBI a další policejní složky dokonce rovnou prsty mrtvých lidí k tomu, aby odemkli jejich iPhony. Klasické Touch ID totiž rozeznává otisk prstu a je jedno, jestli se jedná o živý nebo už mrtvý prst. I když to pokaždé nevede k úspěchu (iPhony se po několika špatných pokusech zamknou, stejně tak po nějaké delší době), občas se zadaří a policisté se tak dostanou ke všem informacím v telefonu rychle a snadno.

Dle vyjádření jde o poměrně běžnou praxi a přitom se nemusí jednat jen o teroristickou činnost. Mezi příkladem je tak odemčení telefonu mrtvým prstem předávkovaného člověka, díky čemuž bylo teoreticky možné získat informace o případném dealerovi drog. Využití těla k těmto účelům je přitom legální a rodinní příslušníci zemřelých nemají šanci se proti tomu příliš bránit.

Stejný případ nastává i s novou technologií Face ID pro snímání obličeje ve 3D, která byla představena u iPhonu X. Systém nerozpozná, zda je obličej živého či mrtvého člověka, ale v nastavení lze zvolit pokročilejší zabezpečení, které vyžaduje i aktivitu v podobě pohledu očí do kamery. To lze prý obejít jednoduše – mrtvola musí mít v oblasti očí vložené malé fotoobrázky očí. Je jasné, že technologie se bude nadále zlepšovat, aby se ubránila i takovému „hacknutí“, otázkou spíše je, jestli to může Apple částečně ošetřit v rámci softwarové aktualizace, kdy bude více detekovat pohyb očí a podobně.

Představení iPhonu X:

Diskuze (23) Další článek: Unikla data z řady menších českých serverů včetně dvou vysokých škol. Je mezi nimi i váš účet?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,