FavBackup: Zálohujte obsah a nastavení prohlížeče

Máte dalekosáhlou historii, komplexní seznam oblíbených položek či vlastnoručně přizpůsobené chování a vzhled webového prohlížeče a nechcete o to vše přijít? Zálohujte.

Webový prohlížeč je pro mnoho lidí hlavní vstupní branou do internetu a základním pracovním nástrojem. Po celou dobu užívání si jej lze přizpůsobit, nastavit a vybavit nejrůznějšími způsoby. V případě jakýchkoli problémů, reinstalace operačního systému, výměny hardwaru či rovnou celého počítače mohou být tyto údaje nenávratně ztraceny. FavBackup nabízí zálohování i obnovování celkem šesti nejpopulárnějších prohlížečů, takže starost o jejich obsah a nastavení bude od té chvíle zbytečná.

Malý a zdarma

FavBackup je minimalistický nástroj, který není třeba vůbec instalovat (běží i z USB flashky), funguje na všech Windows od 2000 výše a není třeba jeho autorům za užívání cokoli platit. Navzdory poslednímu bodu se dočkáte solidní podpory a reakce na nahlášené chyby v aplikaci pomocí webového formuláře či Twitteru. Hlavním a také jediným prostředím programu je jednoduché okno rozdělené do sedmi záložek s rozdílnými funkcemi.

sshot-1.png
Hlavní okno a popis práce každé záložky.

Mimo nápovědy, nastavení a konverze (viz níže) se záložky týkají zálohování a obnovování webových prohlížečů Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, Safari a Flock. Na výběr máte mezi plnou zálohou a plnou obnovou, kdy bude pracováno s naprosto vším, s čím jde, a volitelnou zálohou a obnovou, kde si z nabízených položek zaškrtáte, co chcete uložit. Ještě je třeba vyplnit cílovou složku a název profilu a stiskem jediného tlačítka dojde k provedení operace.

sshot-2.png
Zálohování Internet Exploreru.

Každý pes, jiná ves

Trvání každé operace do značné míry závisí na zaškrtnutých položkách a objemu obsahu prohlížeče. Pokud se rozhodnete zálohovat cookies po několika měsíční práci s prohlížečem, může záloha trvat i několik minut. Kromě cookies ale lze zálohovat také historii, nejoblíbenější položky, doplňování formulářů, nastavení, toolbary, doplňky atd. Vždy záleží na zvoleném browseru, protože třeba u takového Chromu či Firefoxu jde uložit mnohem více věcí, než u IE.

sshot-3.png
Obnovení zálohy.

Schopnost konverze se týká pouze Opery, kde se dá převádět její profil mezi verzí XP a Vista/7 i mezi 32 a 64 bity. Od nastavení a nápovědy aplikace toho příliš nečekejte. Nastavení se týká pouze základního barevného vzhledu okna, nápověda pak není moc propracovaná čistě proto, že to ani není vzhledem k jednoduchosti programu nutné. FavBackup je jednoúčelový nástroj, kterým si nezaplácáte systém, nemusíte za něj platit a svou práci zvládá snadno a rychle.

sshot-4.png
Konverze Opery.

Diskuze (12) Další článek: Začněte označovat osoby na fotografiích v Google+

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,