FastStone Image Viewer: propracovaný prohlížeč

Způsobů, jak si prohlížet obrázky uložené v počítači, je několik. Buď použijete nástroje, které jsou obsaženy přímo v operačním systému, vyzkoušíte programy dodávané se svým digitálním fotoaparátem, případně vyzkoušíte některý z dalších komerčních nebo volně šiřitelných prohlížečů. Jedním z těch, které jsou pro domácí uživatele zdarma, je povedený program FastStone Image Viewer.

Plusy / minusy
+ pohodlné ovládání
+ mnoho funkcí
+ rychlost
– čeština
– výběr skinů
– klávesová zkratka pro snímání

Prohlížeč obrázků od FastStone je program s mnoha funkcemi, který svým vzhledem připomíná Průzkumníka Windows. Resp. ani ne tak vzhledem, jako uspořádáním ovládacích prvků. Vzhled programu je totiž skinovatelný, což znamená, že si jej můžete upravit podle svých představ. Komu nevyhovuje výchozí tvar, kdy okno programu není pravoúhlým obdélníkem, může si jeho vzhled přepnout do klasické podoby aplikací pro Windows nebo Mac.

Ve stromové struktuře najdete složku s obrázky, zvětšeninu náhledu vybraného souboru a samozřejmě pohled do vybrané složky. Po poklepání na obrázek jej zobrazíte v celoobrazovkovém režimu a pomocí kurzorových kláves nebo mezerníku můžete obrázky pohodlně prohlížet. Stiskem příslušné klávesové zkratky nebo vyvoláním funkce z nabídky programu můžete spustit prohlížení jednotlivých obrázků i v okně programu.

Součástí prohlížeče je i režim slideshow / promítání. Velice jednoduše nastavíte interval, po kterém budou obrázky na monitoru měněny. Ovšem promítání v podobě FastStone Image Vieweru je mnohem propracovanější. K obrázkům je možné volitelně zobrazit popisky získané z vlastností souboru a dat uložených v informacích EXIF. V jednoduchém editoru si naskládáte všechny proměnné a vyberete druh použitého písma a barvy. Pro výměnu obrázků můžete použít až 156 efektů. Je skutečně z čeho vybírat. Při jejich volbě vám prohlížeč nabídne náhledy na vybrané efekty.

Výběr efektů pro slideshow

Nejenom prohlížeč

Ve FastStone Image Vieweru nemusíte obrázky pouze prohlížet. K dispozici máte celou řadu dalších funkcí. Nemyslím pouze tradiční výbavu v podobě nastavení tapet na pozadí, tisku, nebo úpravách EXIF a JPEG komentářů. Vybrané obrázky lze jednoduše otáčet a přejmenovávat. Dávkový režim je připraven provést hromadné úpravy s více soubory, změnit jejich název a typ, přičemž jsou k dispozici i další pokročilé možnosti.

Dávkový režim umožňuje vybrané obrázky oříznout podle nastavených parametrů. Na výběr máte různé filtry pro změnu velikosti. Nechybí možnost otáčení a úpravy pozadí obrázku (můžete například přidat bílou plochu k nějakému okraji). Využít můžete případnou změnu barevné hloubky. Nepovedené obrázky vylepší změna jasu a kontrastu, úprava barevných složek, nebo zaostření. Změnit můžete hodnotu DPI. Pokud budete chtít, dovede tento program přidat v dávkovém režimu do obrázků text, případně do nich vloží vodoznak.

Nastavení dávkového režimu

Stejně jako většina jiných prohlížečů obrázků, dovede FastStone Image Viewer pracovat s rozhraním TWAIN. Můžete jej tedy využít například k ukládání naskenovaných obrázků. Perfektně funguje ukládání snímků obrazovky, screenshotů. Je na vás, zda si vyberete sejmutí celé aktuální obrazovky, vybrané oblasti (nemusí být pravoúhlá!), nebo okna. Pomocí speciálního nástroje je možné zjistit barevné hodnoty vybraného bodu na obrazovce. Obrázek získaný snímací funkcí je možno uložit přímo do souboru, zobrazit jej v programu nebo automaticky zkopírovat do schránky.

Líbilo se mi zpracování funkce, která slouží k odesílání obrázků pomocí elektronické pošty. V přehledném dialogu pohodlně zvolíte případné zmenšení velikosti, přejmenování, doplnění stínování a kompresi. Pak stačí jen klepnout na příslušné tlačítko a připravená data by měla být předána výchozímu poštovnímu klientovi.

FastStone Image Viewer v celé své kráse

Široká nabídka funkcí

Většinu funkcí, které jsem uvedl u dávkového zpracování, je možné vyvolat i samostatně na jednotlivé obrázky. Ke každé funkci je zobrazen dialog, ve kterém nastavíte vše potřebné. Program je velmi pohodlný a navzdory absenci české lokalizace, nebudete mít s jeho ovládáním problémy. Najdete v něm mnoho funkcí, kterými se rády chlubí i ryze komerční aplikace. Jako příklad uvedu oříznutí obrázku. To je možné buď v libovolném měřítku, nebo v pevně nastaveném. Takovou možnost využijete při ořezávání fotografií určených pro tisk. Rozměry obrázku z digitálního fotoaparátu jsou totiž od papírové podoby mírně odlišné. Vhodnou úpravou zajistíte, že po vytištění nebude chybět fotografované osobě některá část těla.

Ořezávání fotografie

Doplnění rámečků k obrázkům také není neobvyklé, v tomto programu se mi však nabízené rámečky líbili více než u konkurence. Je skutečně z čeho vybírat. Po jakékoli změně je úprava obrázku promítnuta do náhledu, pokud budete chtít přejít na další obrázek, program se zeptá, zda chcete změny uložit. Nehrozí tedy nechtěné přepsání.

V programu najdete mnoho dalších funkcí pro úpravy obrázků. Nechybí oblíbený odstraňovač červených očí, deformace, nebo přidávání stínu. K dispozici je i histogram.

Deformace v akci

V nastavení programu můžete upravit cesty k externím editorům, velikost náhledů, lupu, výchozí kvalitu komprese JPEG, upravíte zde práci se soubory RAW aj. Program dovede pracovat s barevnými profily ICC, zobrazené barvy by tedy měly být co nejvěrnější.

Nastavení programu

FastStone mohu s klidným svědomím doporučit k vyzkoušení. Najdete zde mnoho funkcí, kterými disponují i komerční prohlížeče. Oblíbené položky můžete ukládat podobně jako ve webovém prohlížeči. Program je velmi rychlý a pohodlně se ovládá.

FastStone Image Viewer 2.30
produkt prohlížeč obrázků
výrobce Andrew Lu, FastStone Soft
web www.faststone.org
cena zdarma pro domácí použití
systémy Windows 9x/2000/XP

Diskuze (28) Další článek: Největší programátorská soutěž je minulostí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,