Koronavirus | YouTube | 5G

Fanoušci konspiračních teorií mají jasno: Za COVID-19 stojí 5G, a proto je třeba zapalovat BTSky. YouTube bude reagovat

Zatímco v českých řetězových e-mailech a ve zdejší konspirační scéně za vše mohou kondenzované plyny za motory dopravních letadel (chemtrails), případně Kalousek, na západ od Aše je stále častějším zdroje všeho zla 5G.

Nutno podotknout, že důvod je poměrně nejasný, strach z nové generace mobilních sítí, ale vedl i k útokům na několik vysílacích stanic/BTS ve Velké Británii. V konspirační scéně se už totiž šíří zkazky o tom, že je zdrojem nákazy COVID-19 právě 5G a jeho elektromagnetické záření.

25acd29d-e5d1-4704-b686-c9c80c58ab22
Konspirační videa k 5G se šíří i na českém YouTube

A jelikož je živnou půdou podobných nesmyslů také YouTube, který překypuje nejrůznějšími konspiračními dokumenty už od svého počátku (tehdy především v souvislosti s 11. zářím 2001), konečně se podle The Guardianu rozhoupal a bude se snažit omezit virální šíření podobných spotů.

Uživatelé tedy i nadále budou moci nahrát na jeho servery sebevětší pitomost, nicméně služba si dá větší pozor na to, jaká videa aktivněji propagovat a doporučovat ostatním. 

Nebezpečné směrování energie?

Autoři konspiračních videí často šermují „nebezpečným směrováním energie“ do určitého místa s vidinou jakési elektromagnetické zbraně. Zpravidla tímto způsobem ohýbají dnes už vcelku běžnou techniku beamformingu.

Beamforming se pokouší upravit tvar záření (rádiového laloku) takovým způsobem, aby bylo spojení s cílovým zařízením co nejkvalitnější na úkor okolního šumu. Principiálně se ale nejedná o novou technologii. Používá jej jak Wi-Fi, díky kterému máme i v hustých zástavbách lepší signál, tak další telekomunikační sítě včetně 5G

622aa42a-d58a-4557-b2a1-4c054f3fa451
Simulace MIMO a beamformingu při komunikaci BTS se čtyřmi klienty (UE). Každý obrázek představuje jeden stream MIMO určený pro koncového klienta (Target UE), přičemž každý stream má odlišný radiační vzor, který maximum signálu směruje (beamforming) do polohy, kde se nachází jeho klient . 

V podobném duchu se snaží omezovat nejrůznější konspirační teorie, fake news apod. také Facebook a další aktéři současného digitálního světa.

Málokdy jde o skutečnou blokaci podobného obsahu – uživatel má tedy stále poměrně širokou svobodu sdílet cokoliv, co neporušuje zákony a podmínky služby, ta si však už dá větší pozor, jakou důležitost/kvalitu podobnému příspěvku skutečně přiřkne.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (66) Další článek: Skype žije a bojuje proti konkurenci videohovory bez registrace. Funkci nazval Meet Now

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,